Κριτική Βιβλίου: “Drifter- Το Χέρι το Νεκρού”

Στο σύνολό του, το “Drifter-Το Χέρι του Νεκρού” είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσουν ιδιαίτερα οι λάτρεις της pulp noir λογοτεχνίας αλλά και όσοι αγαπούν την περιπέτεια και το μυστήριο.

Το κέντρο της Αθήνας μοιάζει ενίοτε ιδιαίτερα μουντό. Πολυκατοικίες, μπετόν, λίγα πάρκα, ελάχιστο πράσινο. Φαντάζει ένα μέρος πολύ βαρετό, ίσως μέχρι και αποπνικτικό. Σπάνια μπορεί κανείς να φανταστεί μία εκπληκτική ιστορία να συμβαίνει ανάμεσα στους δρόμους του Ζωγράφου. Στο βιβλίο “Drifter-Το Χέρι του Νεκρού” συναντάμε ακριβώς μία τέτοια περιπέτεια που δίνει άλλη πνοή στην τσιμεντούπολη που συνιστά η Αθήνα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, ο συγγραφέας Λευτέρης Μπούρος, που μας έχει χαρίσει και το εξαιρετικό “Ερασιτέχνες Δολοφόνοι», ξεδιπλώνει μία ιντριγκαδόρικη περιπέτεια που εξετάζει όλα όσα συμβαίνουν “υπόγεια” σε αυτήν την πόλη, συνθέτοντας ένα άξιο μυθιστόρημα της pulp noir λογοτεχνίας.

Στο Drifter ακολουθούμε τον Σταύρο ο οποίος αποτελεί έναν αντισυμβατικό ήρωα που, δίχως να το περιμένει, μπλέκεται στα δίχτυα μιας ιδιαίτερα σκιώδους υπόθεσης. Πηγμένος στο μικρό διαμέρισμά του στου Ζωγράφου, βρίσκεται σε μία όχι και τόσο ευχάριστη στιγμή της ζωής του. Η αναπάντεχη επιστροφή του εφηβικού του έρωτα, της πανέμορφης Ξένιας, θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Εγκλωβισμένος σε ανάμεικτα συναισθήματα, θα αρχίσει να διαπιστώνει ότι πίσω από την επιστροφή της Ξένιας, αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι δολοφονιών και μαύρου χρήματος, του οποίου το νήμα ενδεχομένως να βρεθεί και στα χέρια του. Ποιος σκότωσε τον πλούσιο επιχειρηματία, και πρώην της Ξένιας, που βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη όπου κάποτε δούλευε και ο Σταύρος; Τι σχέση μπορεί να έχει ο κολλητός του Σταύρου, ο επονομαζόμενος “Φούσκας”, και ποιος ο ρόλος της αστυνομίας στη σκοτεινή υπόθεση; Τα ερωτήματα αυτά θα οδηγήσουν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας σε ακραίες καταστάσεις που θα εξετάσουν τα όρια των αντοχών τους.

Η πένα του Λευτέρη Μπούρου μας καθοδηγεί με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου. Ο λόγος ρέει, οι διάλογοι έχουν συχνά το απαραίτητο και καλοδεχούμενο χιούμορ και το μυστήριο γύρω από την υπόθεση κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Παράλληλα, το γνώριμο τοπίο του κέντρου της Αθήνας ζωντανεύει μέσα από τις αριστοτεχνικές περιγραφές του συγγραφέα. Οι εκπλήξεις στο τέλος λειτουργούν αρκετά καλά και αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το τι μας περιμένει στο επόμενο βιβλίο της σειράς Drifter. Αν και ορισμένοι από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, κυρίως οι αστυνομικοί, δεν είναι ίσως τόσο διακριτοί, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας συνιστά έναν ολοκληρωμένο και αξιοπρόσεκτο χαρακτήρα που μέσα από το ταξίδι του μεγαλώνει και εξελίσσεται. Ο συγγραφέας χειρίζεται αριστοτεχνικά την πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε βαθμό που θα περίμενες και περισσότερα πρωτοπρόσωπα κεφάλαια ή ενδεχομένως και περισσότερες πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις από διαφορετικούς χαρακτήρες. Στο σύνολό του, το “Drifter-Το Χέρι του Νεκρού” είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσουν ιδιαίτερα οι λάτρεις της pulp noir λογοτεχνίας αλλά και όσοι αγαπούν την περιπέτεια και το μυστήριο.

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5

Το βιβλίο του Λευτέρη Μπούρου, “Drifter-Το Χέρι του Νεκρού», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Main Image Reference

Tags: book , Book review , Book Reviews , books , crime , Drifter Κριτική , Drifter Λευτέρης Μπούρος , Drifter Το Χέρι του Νεκρού , Drifter Το Χέρι του Νεκρού Κριτική , mystery , Pulp Noir , The Weird Side Daily , weird , αλλόκτο , βιβλία , βιβλίο , Βιβλιοκριτική , Εκδόσεις Bell , Ερασιτέχνες Δολοφόνοι , κριτική , Λευτέρης Μπούρος , Λευτέρης Μπούρος Drifter , Λευτέρης Μπούρος Κριτική , μυστήριο

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 3 Αυγούστου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.