Κριτική Βιβλίου: «Αγαλήνευτα Βάθη»

Τα «Αγαλήνευτα Βάθη» είναι μια εξαιρετική συλλογή πέντε διηγημάτων-νουβελών που κινούνται κυρίως στον χώρο της λογοτεχνίας τρόμου.

Τα «Αγαλήνευτα Βάθη» είναι μια συλλογή πέντε διηγημάτων-νουβελών που κινούνται κυρίως στον χώρο της λογοτεχνίας τρόμου. Κρίνοντας από το εντυπωσιακό εξώφυλλο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι το υδάτινο στοιχείο αποτελεί την πηγή του τρόμου (όπως πράγματι συμβαίνει και στην ομότιτλη νουβέλα με την οποία ξεκινά το βιβλίο) για τους διαφορετικούς πρωταγωνιστές των αυτοτελών ιστοριών. Παρόλα αυτά, ο τρόμος ξεδιπλώνεται με διάφορες ευφάνταστες μορφές μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, καθώς η ιδιαίτερα ταλαντούχα πένα του Μιχάλη Δαγκλή μας οδηγεί στα αγαλήνευτα βάθη μερικών ταλαιπωρημένων ανθρώπινων ψυχών.

Η πολυσυλλεκτικότητα των θεμάτων των ιστοριών είναι ένα από τα αρκετά θετικά του βιβλίου: Η ομότιτλη ιστορία μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του 1948. Η λέπρα έχει χτυπήσει και ένας άμοιρος σφουγγαράς προσπαθεί να σώσει τη μητέρα του, ερχόμενος τελικά αντιμέτωπος με έναν δαίμονα του παρελθόντος. Στη «Νύχτα των Νεογνών» , ένας λαογράφος θα συναντήσει κάτι ακόμη πιο σκοτεινό και από τις κτηνωδίες των Γερμανών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο «Ζητείται Φαροφύλακας», ένας ανυποψίαστος νεαρός θα μετανιώσει για την επιλογή του να εργαστεί ως φαροφύλακας σε ένα ξεχασμένο νησάκι. Στα «Κρύα Χνότα», η υπόθεση εργασίας μιας κτηνιάτρου εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό. Τέλος, στο «Μια Κρυμμένη αλήθεια» ακολουθούμε έναν διαρρήκτη ο οποίος θα εισβάλλει για κακή του τύχη σε ένα παλιό αρχοντικό το οποίο κρύβει περισσότερα από όσα θα ήθελε να νομίζει.

Ο Μιχάλης Δαγκλής προσεγγίζει με μεγάλη δεξιότητα όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό διήγημα- νουβέλα τρόμου, αλλά και όχι μόνο. Μας μεταφέρει με άνεση σε διαφορετικά τοπία και, ενίοτε, χρονικές περιόδους, τις οποίες καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά τόσο μέσα από τις πετυχημένες περιγραφές όσο και μέσα από τους πειστικούς διαλόγους. Οι «τρομακτικές» σκηνές είναι όσο περιγραφικές χρειάζονται για να προκαλέσουν μικρές, αλλά καίριες, ανατριχίλες στον αναγνώστη. Σημαντική επιτυχία του συγγραφέα είναι και η σκιαγράφηση πολύπλευρων χαρακτήρων οι οποίες ζωντανεύουν καθώς γυρνούν οι σελίδες του βιβλίου. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο συγγραφέας το πετυχαίνει ακόμη καλύτερα όταν χρησιμοποιεί το α’ πρόσωπο («Η Νύχτα των Νεογνών» και το «Ζητείται Φαροφύλακας» αποτέλεσαν τα κείμενα που με κέρδισαν περισσότερο). Παράλληλα, σε μερικές στιγμές, κυρίως στις ιστορίες μεγαλύτερης έκτασης, ίσως να χρειαζόταν κάποια επιτάχυνση της δράσης. Συνολικά, όμως, τα «Αγαλήνευτα Βάθη» συνιστούν μια συλλογή πέντε ιστοριών τρόμου που θα σας συναρπάσουν τόσο μέσα από τις εξελίξεις των πλοκών όσο και μέσα από τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες τους.

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5

Το βιβλίο «Αγαλήνευτα Βάθη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Tags: Book review , Review , weird , Αγαλήνευτα Βάθη , Αγαλήνευτα Βάθη κριτική , Αγαλήνευτα Βάθη Μιχάλης Δαγκλής , Αγαλήνευτα Βάθη Μιχάλης Δαγκλής Κριτική , αλλόκοτο , Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος , Διηγήματα , διηγήματα τρόμου , Εκδόσεις Ωκεανίδα , Ελληνική Λογοτεχνία , κριτικές , κριτική βιβλίου , λογοτεχνία Τρόμου , Μιχάλης Δαγκλής , Νουβέλες Τρόμου , τρόμος

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 17 Απριλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.