Η διασκευή ενός μυθιστορήματος για την σκηνή είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Ο σεναριογράφος πρέπει να λάβει υπόψη του το αρχικό κείμενο, να μην παραστρατήσει από την πορεία της πλοκής αναδεικνύοντας τα δυνατά της σημεία και, παράλληλα, να το προσαρμόσει στους περιορισμούς της παραγωγής του. Η απόδοση ενός τέτοιου κειμένου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν το πρωτότυπο κείμενο είναι δημοφιλές· το Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές είναι το πλέον γνωστό κείμενο της μάστερ του αστυνομικού, Αγκάθα Κρίστι. Η Ολυμπία Σκορδίλη μαζί με τον σκηνοθέτη Αντώνη Καλογρίδη φέρνουν αυτή την αποστολή εις πέρας παρουσιάζοντας μία από τις καλύτερες ελληνικές θεατρικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων.
Η δραματουργία της παράστασης ακολουθεί κατά βάση την πλοκή του μυθιστορήματος- κάποιοι χαρακτήρες έχουν συμπτυχθεί για θεατρικούς σκοπούς. Ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το διάσημο τρένο Οριέντ Εξπρές. Όταν ένας φόνος συμβαίνει κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Πουαρό καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο και να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να ανακρίνει τους εξαιρετικά διαφορετικούς συνταξιδιώτες του.
Τα καθηλωτικά-ευρηματικά σκηνικά ( για τα οποία φαίνεται ότι έχουν ξοδευτεί και μεράκι και χρήματα ) μεταφέρουν τον θεατή σε μία άλλη πραγματικότητα, αποτελώντας σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του έργου. Η παράσταση έχει ένα σκοτεινό τόνο που όμως αλαφραίνεται με έξυπνο χιούμορ ( ενίοτε μαύρο ) που προσφέρει απλόχερα ο θίασος. Η σκηνοθεσία είναι πανέξυπνη, αξιοποιώντας τα σκηνικά και το πρωτότυπο κείμενο σε μέγιστο βαθμό, παρέχοντας γρήγορες εναλλαγές σκηνών. Οι χαρακτήρες διαμορφώνονται σταδιακά, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μυστηρίου γύρω από τις φιγούρες τους καθώς αποκαλύπτονται οι συναισθηματισμοί και τα πάθη τους.
Ένας εξαιρετικής σημασίας συντελεστής για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επιλογή του καστ. Οι ηθοποιοί- με τους περισσότερους να είναι ιδιαίτερα έμπειροι και καταξιωμένοι- παρουσιάζουν κάποιους ιδιαίτερα ανθρώπινους χαρακτήρες. Άλλοι με τις υπερβολές, άλλοι με τις παραξενιές και άλλοι με τις αρετές τους, οι επιβάτες του Οριέντ Εξπρές απογειώνουν την παράσταση βασιζόμενοι, βέβαια, και στο καλογραμμένο σενάριο. Ξεχωρίζουν η Κάτια Δανδουλάκη ως η θεότρελη κυρία Χάμπαρντ, ο Τάσος Χαλκιάς ως ο ιδιοκτήτης του τρένου και η Ταμίλα Κουλίεβα στον ιδιαίτερα απολαυστικό ρόλο της συνοδού της πριγκίπισσας Ντραγκομίροφ.
Η μεγαλύτερη, όμως, μνεία οφείλει να γίνει στον Δάνη Κατρανίδη ο οποίος ενσαρκώνει επάξια τον παγκοσμίου φήμης χαρακτήρα του Ηρακλή Πουαρό. Ο πολύπειρος ηθοποιός παρουσιάζει τον Πουαρό με όλες τις αρετές και τα πάθη του. Υιοθετώντας την γαλλική προφορά με περίτεχνο τρόπο, ερευνά το μυστήριο και μέσα από τους διάφορους εξαιρετικά αποδοσμένους μονολόγους του αποτελεί τον ενδιάμεσο του θεατή στο έργο. Η αμεσότητα και η οικειότητα που εκπέμπει είναι μια μεγάλη επιτυχία του έλληνα ηθοποιού. Μνεία επίσης πρέπει να γίνει και στην ευγενική πρωτοβουλία του ηθοποιού και την συνακόλουθη παρότρυνση στο υπόλοιπο καστ για συνεχόμενες υποκλίσεις ( αν και βραδινή παράσταση Σαββάτου) στο ασταμάτητο χειροκρότημα του εκστασιασμένου κοινού.
Η πρόσφατη αμερικανική κινηματογραφική μεταφορά του έργου, κατάφερε να το κάνει περισσότερο γνωστό στις νεότερες γενιές . Η συγκεκριμένη ελληνική παράσταση μυστηρίου είναι άξια (και επάξια ) να εξοικειώσει τους νέους με το θέατρο βασιζόμενη στην φήμη του πρωτότυπου. Συνολικά, το Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καλογρίδη είναι μια αξιοθαύμαστη θεατρική παραγωγή που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ξένες παραγωγές.
Βαθμολογία: 10/10
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλογρίδης
Διασκευή: Ken Ludwig
Απόδοση: Ολυμπία Σκορδίλη
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική : Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Τάσος Χαλκιάς, Ταμίλα Κουλίεβα, Τάνια Τρύπη, Τάκης Παπαματθαίου, Λένα Δροσάκη, Άγγελος Μπούρας, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Όλγα Πολίτου
Στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη ( Αγίου Μελετίου 61Α)
*Η κριτική αφορά την πρώτη σεζόν της παράστασης.
Tags: Agatha Christie , mystery , Orient Express , Review , Theatre , weird , Αγκάθα Κρίστι , αλλόκοτο , Έγκλημα , Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές , Ηρακλής Πουαρό , Θέατρο , Κάτια Δανδουλάκη , κριτική , μυστήριο , Παράσταση
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.