Ένα Steampunk Κόμικ για την Επανάσταση του 1821

Οι “Μυθοναύτες” είναι ένα από τα ελληνικά κόμικ που αδιαμφισβήτητα αξίζει να αναζητήσετε.

Το AthensCon του 2018 ήταν μία ιδιαίτερη έκδοση του μεγάλου φεστιβάλ. Το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, τον σπουδαίο εικονογράφο των κόσμων του Τόλκιν, John Howe, ο οποίος είχε εργαστεί και στις πολυβραβευμένες μεταφορές του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ» στη μεγάλη οθόνη. Η χαρά και για μένα ήταν μεγάλη εφόσον είχα πρωτογνωρίσει τον Howe σαν φυσιογνωμία μέσα από τα διάφορα production blogs των ταινιών του Peter Jackson. Το να συναντάς και να συνομιλείς έναν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στο θαύμα αυτής της εξαλογίας ταινιών φαντασίας είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. Εξίσου όμως σημαντική ήταν και η γνωριμία μου με ένα εγχώριο καλλιτεχνικό προϊόν, το οποίο δεν ήταν άλλο από τους εντυπωσιακούς «Μυθοναύτες».

«Μία περιπέτεια που διαδραματίζεται στο νεοσύστατο, τότε, ελληνικό κράτος του 1830 αλλά με στοιχεία που παντρεύουν τη φαντασία των μύθων με την τεχνολογία steampunk αλλά και μια διαφορετική εκδοχή των ιστορικών γεγονότων της εποχής», η περιγραφή του οπισθοφύλλου σου κινεί το ενδιαφέρον. Οι ψιλές, οι δασείες και οι περισπωμένες συμβάλλουν στο μεγαλεπίβολο του έργου. Συνεχίζοντας, διαβάζεις για το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, έναν Ελληνογάλλο λόγιο, μία τσιγγάνα μάγισσα και μια καπετάνισσα, πάλαι ποτέ προστατευόμενη της Μπουμπουλίνας, οι οποίοι αποτελούν μια επίλεκτη ομάδα που επιχειρεί να «καθαρίσει» τη χώρα από τα μυθικά τέρατά της, υπό τις οδηγίες του ίδιου του Καποδίστρια. Η σύλληψη της ιδέας είναι φοβερή. Η εκτέλεση; Ακόμα καλύτερη.

Δίχως να είμαι και ο μεγαλύτερος φαν των κόμικ, οι Μυθοναύτες είναι από εκείνα τα κόμικ που μου έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό. Αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες, ευφυές χρονολογικό πλαίσιο και ιστορικές αναφορές, μαγευτικές εικόνες. Το αμάλγαμα των σχεδίων του Γιάννη Ρουμπούλια, του σεναρίου του Δημήτρη Σαββαΐδη και των χρωμάτων του Φώτη Καλιάλη δημιουργούν ένα εντυπωσιακό κόμικ μέσα από το οποίο ζωντανεύει μία steampunk-φαντασμαγορική εκδοχή των πρώτων χρόνων μετά τον εθνοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Το πρώτο τεύχος της σειράς, αλλά και τα υπόλοιπα τεύχη, μπορείτε να τα βρείτε εδώ: https://jemmacomics.com/mythonautes

Main Picture Reference

Tags: 1821 , 1821 Επανάσταση , AthensCon , Comics , John Howe , weird , Γιάννης Ρουμπούλιας , Γιάννης Ρουμπούλιας Μυθοναύτες , Δημήτρης Σαββαΐδης , Ελληνική Επανάσταση , Ελληνική Επανάσταση Κόμικ , Επανάσταση Κόμικ , Καποδίστριας , Κολοκοτρώνης , Κόμικ , Κόμικ 1821 , Κόμικς , Μπουμπουλίνα , Μυθοναύτες , Μυθοναύτες 1821 , Μυθοναύτες Κόμικς , Μυθοναύτες Ρουμπούλιας , Φώτης Καλιάλης

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 25 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.