Τυτώ: Ο Προάγγελος του Θανάτου

Η τυτώ ταυτίστηκε με το άγγελμα του θανάτου, ήταν ένα προμήνυμα πως κάτι κακό θα έρθει. Ένα πουλί που βρισκόταν επάνω σε ένα αγρόκτημα προμήνυε την επερχόμενη καταστροφή του, σε άλλες περιπτώσεις η τυτώ συμβόλιζε τη γέννηση.

20 Αυγούστου 2019

Μέσα στη νύχτα, την ώρα που όλοι κοιμούνται, βγαίνει και πετάει επάνω στους αγρούς. Την ημέρα που είναι δραστήριοι όλοι εκείνη κοιμάται. Τώρα είναι η δική της σειρά να βγει, τις ώρες εκείνες που δεν τη βλέπει κανείς. Βγάζει άναρθρες κραυγές, πετά υπερήφανα, προκαλεί το φόβο με το βλοσυρό της βλέμμα. Ψάχνει τα επιδέξια θύματά της, όποιο ποντίκι βρεθεί στο διάβα της θα γίνει το γεύμα της. Δε θα μπορέσει να γλιτώσει από τα κοφτερά νύχια της, τα οποία έχουν τη δύναμη να εγκλωβίσουν το οτιδήποτε. Μπορεί εύκολα να φάει έως εφτά ποντικούς, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα κόκκαλα δεν είναι εύκολα για πέψη, βγάζει έναν μαύρο σβώλο που τον αποβάλλει από το στόμα της.

Ο λόγος για την τυτώ (ή αλλιώς νεκροπούλι), ένα νυκτόβιο πτηνό που συνδέθηκε με το αίσθημα του φόβου, παρά το γεγονός πως θεωρείται πολύ χρήσιμο πουλί ακριβώς επειδή καταναλώνει αρκετά ποντίκια και έχοντας κερδίσει ακριβώς για αυτό το λόγο το σεβασμό των αγροτών της Ευρώπης. Ο φόβος αυτός ίσως να γιγαντώνεται από τα πελώρια μάτια της που λάμπουν μέσα στη νύχτα, από το αθόρυβο της πέταγμα και το άγριο παρουσιαστικό της. Οι κραυγές της και η τσιριχτή της φωνή στα αυτιά πολλών συμβολίζουν τον επερχόμενο θάνατο, το απόκοσμο και το σκοτεινό.

Η τυτώ είναι μοναχικό πουλί, συνήθως μόνο για την αναπαραγωγή ζευγαρώνει και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο. Το πρόσωπό της μοιάζει με καρδιά, ενώ παρά την ομοιότητά τους, διαφέρει από την κουκουβάγια.

Διαχρονικά η τυτώ ταυτίστηκε με το άγγελμα του θανάτου, ήταν ένα προμήνυμα πως κάτι κακό θα έρθει. Ένα πουλί που βρισκόταν επάνω σε ένα αγρόκτημα προμήνυε την επερχόμενη καταστροφή του, σε άλλες περιπτώσεις η τυτώ συμβόλιζε τη γέννηση. Όμως, κάνουν λάθος όσοι τη φοβούνται, διότι είναι ένα πανέμορφο πουλί. Έχει εκφραστικά μάτια, άφθονα απαλά και καστανοκίτρινα φτερά, οξεία ακοή, ενώ το στήθος και το κεφάλι της έχουν βούλες σαν μαργαριτάρια.

Η τυτώ είναι ένα υπέροχο πουλί, συνδέθηκε διαχρονικά με το άγνωστο και το σκοτεινό, η ύπαρξή της διαποτίστηκε από διάφορους λαϊκούς μύθους. Αλλά για εμάς, συμβολίζει εξίσου και το όμορφο και το ρωμαλέο και το αποφασιστικό.

Main Image Reference

Tags: Animals , Birds , weird , αλλόκοτο , Ζώα , Ζώο , θάνατος , Θρύλοι , Κλαψοπούλι , Νυχτοπούλι , Πουλιά , Προάγγελος , Πτηνά , τρόμος , Τυτώ

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 20 Αυγούστου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.