Το 2013, μια έκθεση στη Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνει φανατικούς του J.R.R. Tolkien απ’ όλο τον κόσμο. Το επίκεντρο της έκθεσης είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο αρκετοί μελετητές της Μέσης Γης θεωρούν ότι αποτέλεσε έμπνευση για το Ένα Δαχτυλίδι και τη περίφημη κατάρα που κουβαλούσε χαραγμένη στην χρυσή επιφάνειά του:
One Ring to rule them all
One Ring to find them
One Ring to bring them all
and in the darkness bind them.
Το δαχτυλίδι του Silvianus χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκε στο Hampshire της Αγγλίας. Ήταν ιδιοκτησία του Ρωμαίου στρατιώτη Silvianus και η ιστορία λέει ότι εκλάπη από τον Senicianus, τον οποίο ο Silvianus καταράστηκε.
Το δαχτυλίδι έχει διάμετρο 25χιλ. και ζυγίζει 12γρ. Λόγω του μεγέθους του, οι μελετητές θεωρούν πως σχεδιάστηκε ώστε να φοριέται πάνω από το γάντι. Στην κορυφή του φέρει τετράγωνη επιφάνεια πάνω στην οποία είναι χαραγμένη απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης με τα γράμματα VE (Venus) από τη μία πλευρά και VNS από την άλλη. Πιθανολογείται ότι το δαχτυλίδι χρησιμοποιούνταν ως σφραγίδα.
Μια αποφράδα ημέρα κατά τον 4ο αιώνα, ο Silvianus, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στο Gloucesterhire της Αγγλίας, επισκέφτηκε λουτρά που ήταν αφιερωμένα στον θεό των Κελτών, Nodens. Ο Nodens ( αλλιώς και Nuada ή Ó Nuadhain), συσχετιζόταν με έννοιες όπως η ίαση, η θάλασσα και το κυνήγι. Ο μελετητής του Tolkien, Tom Shippey, υποστηρίζει ότι ο Nodens αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές επιρροές για την δημιουργία της μυθολογίας της Μέσης Γης.
Ενώ ήταν στα λουτρά του ναού, το δαχτυλίδι του στρατιώτη εξαφανίστηκε. Ο Silvianus υποψιασμένος ότι ο κλέφτης ήταν ο Senicianus (παραμένει άγνωστο πως οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα, ωστόσο επιγραφές που προστέθηκαν αργότερα πάνω στο δαχτυλίδι αποκάλυψαν ότι είχε δίκιο) επικαλέστηκε τον θεό Nodens για δικαιοσύνη. Προσέφερε χρήματα στο ναό και πάνω σε πλάκα μολύβδου (defixio ή κατάδεσμος: κατάρα σε γραπτή μορφή) έγραψε:
DEVO NODENTI SILVIANVS ANILVM PERDEDIT DEMEDIAM PARTEM DONAVIT NODENTI INTER QVIBVS NOMEN SENICIANI NOLLIS PETMITTAS SANITATEM DONEC PERFERA VSQVE TEMPLVM DENTIS
Δε γνωρίζω λατινικά αλλά όσες μεταφράσεις έχουν γίνει, συμφωνούν στο ότι ο Silvianus δηλώνει ότι έχει χάσει το δαχτυλίδι του, ότι προσφέρει την μισή από την αξία του στον θεό Nodens και ότι εύχεται ο Senicianus να έχει κακή υγεία μέχρι να επιστρέψει το δαχτυλίδι στον ιδιοκτήτη του.
Για περίπου 1300 χρόνια η τύχη του δαχτυλιδιού παραμένει άγνωστη. Μέχρι τον 18ο αιώνα όπου ανακαλύφθηκε σε ένα χωράφι, σε μια φάρμα κοντά στο Silchester. Ο αγρότης που το βρήκε το πούλησε στην οικογένεια των Chute. Το 1888 ο Chaloner Chute άρχισε να ασχολείται διεξοδικά με το δαχτυλίδι και έγραψε μια μελέτη σχετικά με την ιστορία του.
Ο κατάδεσμος ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα αλλά η σύνδεση μεταξύ των δύο αντικείμενων έγινε έναν αιώνα αργότερα, το έτος 1929. O αρχαιολόγος Sir Mortimer Wheeler είχε υποψίες ότι το δαχτυλίδι του Silvianus και η κατάρα συσχετίζονταν αλλά για να βεβαιωθεί ζήτησε την γνώμη του φίλου και συνάδελφου του, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, J.R.R. Tolkien.
Εκείνη τη χρονιά ο Tolkien ξεκινά και γράφει το The Hobbit όπου ο Bilbo Baggins βρίσκει ένα χρυσό δαχτυλίδι που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί ποτέ.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας Mark Horton του πανεπιστημίου του Bristol και η Dr. Lynn Forest-Hill (Tolkien Society) εξηγούν στο History Today τη σύνδεση του δαχτυλιδιού του Silvianus με το Ένα Δαχτυλίδι του Tolkien:
“Ο Silvianus χάνει το δαχτυλίδι του στο Lydney, όπως και το Gollum το χάνει κάτω από τα Misty Mountains. O Silvianus πιστεύει ότι το δαχτυλίδι του έχει κλαπεί από τον Senicianus, ακριβώς όπως το Gollum πιστεύει ότι το δαχτυλίδι του έχει κλαπεί από τον Bilbo Baggins. O Silvianus καταριέται τον κλέφτη του δαχτυλιδιού ονομάζοντάς τον. Ομοίως, όταν το Gollum συνειδητοποιεί ότι ο Bilbo έχει πάρει το δαχτυλίδι του φωνάζει με οργή: «Thief, thief, thief! Baggins! We hates it, we hates it, we hates it forever!». Τόσο το Gollum, όσο και ο Silvianus γνωρίζουν την ταυτότητα αυτών που έκλεψαν το χρυσό δαχτυλίδι και τους καταριούνται.”
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο Tolkien εμπνεύστηκε το Ένα Δαχτυλίδι από το δαχτυλίδι του γερμανικού έπους Nibelungenlied. Σύμφωνα όμως με τον Tolkien αυτό δεν ισχύει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: “τα δύο δαχτυλίδια είναι στρογγυλά, και εκεί σταματάει η όποια ομοιότητά τους.”
Πηγές:
– One Ring to Curse them All. Did the ring of Silvianus inspire J.R.R. Tolkien? www.ripleys.com
– The Ring of Senicianus: One Ring to Rule Them All
www.ancient-origins.net
– Was Tolkien’s One Ring Inspired by the Cursed Ring of Silvianus?
middle-earth.xenite.org
Tags: Bilbo Baggins , fantasy , Gollum , Hobbit , J.R.R. Tolkien , Lord of the Rings , Nodens , Silvianus , Silvianus one ring , Silvianus ring , Silvianus δαχτυλίδι , The one ring Silvianus , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , Άρχοντας των Δαχτυλιδιών , Τζ. Ρ. Ρ Τόλκιν , Το Ένα δαχτυλίδι , Το Ένα Δαχτυλίδι Silvianus , Τόλκιν , φαντασία , Χόμπιτ
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.