Moll Dyer, η θρυλική μάγισσα του Maryland

Η Moll Dyer, αποτελεί μια ακόμα τραγική ιστορία γυναίκας που κατηγορήθηκε ως μάγισσα και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ωστόσο, μετά τον θάνατό της, επέστρεψε για να στοιχειώσει όλους αυτούς που την καταδίωξαν.

17 Νοεμβρίου 2019

Το Leonardtown είναι μια μικρή παράκτια πόλη της Πολιτείας του Maryland, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σε αυτή την πόλη των 2900 κατοίκων, που βρέχεται από τα νερά του κόλπου Chesapeak, μπορεί κανείς να απολαύσει μια βόλτα κατά μήκος των κατάφυτων ακτών, να παίξει γκολφ στη γνωστή λέσχη της περιοχής, να συμμετάσχει στον ετήσιο διαγωνισμό κατανάλωσης μυδιών ή να επισκεφτεί το βράχο που φέρει τα αποτυπώματα της Moll Dyer, της περίφημης μάγισσας του Leonardtown που εκδιώχθηκε από την πόλη και βρέθηκε νεκρή εκεί.

Το Leonardtown δεν είναι μια σύγχρονη πόλη. Η ιστορία του ξεκινά πριν από το 17ο αιώνα. Ήταν μια από τις πρώτες αποικίες των Άγγλων στη Βόρεια Αμερική. Ζώντας ακόμα σε μικρές κοινότητες, οι κύριες ασχολίες τους ήταν η καλλιέργεια, η κτηνοτροφία και η προσευχή. Με βάση τα αυστηρά πρότυπα της εποχής μια γυναίκα σαν την Moll, δεν αποτελούσε την πιο παραδειγματική κάτοικο της κοινότητας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις διάφορες ιστορίες, η άλλοτε γριά και άσχημη και άλλοτε όμορφη και νέα Moll, κατοικούσε σε μια ετοιμόρροπη καλύβα λίγα μίλια μακριά από την υπόλοιπη αποικία. Το παρελθόν της παραμένει άγνωστο τόσο σε εμάς, όσο όπως φαίνεται και στους κάτοικους του Leonardtown. Αν και υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες φήμες γύρω από το πρόσωπο και την προέλευσή της τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Έτσι, η περίεργη γυναίκα με το κρυφό παρελθόν που ζούσε μόνη και ανύπαντρη μακριά από τους υπόλοιπους φανατικούς Πουριτανούς, προκαλούσε ακόμα περισσότερο την τύχη της φτιάχνοντας φάρμακα από βότανα που μάζευε στο δάσος.

Οι κάτοικοι που την περίοδο του 1600 δεν φημίζονταν ούτε για την ευρύνοιά τους ούτε για τις επιστημονικά τεκμηριωμένες τους απόψεις, δεν άργησαν να την στοχοποιήσουν. Όταν λοιπόν ένας συνδυασμός μιας επιδημίας, αρκετών θανάτων, και ενός ατελείωτου χειμώνα με κατεστραμμένες καλλιέργειες έπληξαν την αποικία, ήταν αναμενόμενο η ανύπαντρη απομονωμένη γυναίκα της κοινότητας να θεωρηθεί όχι απλά ύποπτη αλλά υπεύθυνη για την καταστροφή και την κακοτυχία. Με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι κάτοικοι συμφώνησαν πως η Moll με τα μαγικά της βότανα τους είχε καταραστεί. Με την πολλή λογική σκέψη πως καίγοντάς την θα έσπαγαν τα μάγια, την πιο παγωμένη νύχτα του 1697 μαζεύτηκαν έξω από την καλύβα της με αναμμένους πυρσούς και δίκρανα όχι για να της ζητήσουν να απολογηθεί αλλά για να την κάψουν.

Με την φωτιά να καταβροχθίζει τα ξύλα και τους φανατικούς Πουριτανούς να ζητωκραυγάζουν πιστεύοντας πως είχαν απαλλαγεί από την κατάρα της, δεν είχαν υπολογίσει πως η Moll θα κατάφερνε να ξεφύγει από αυτό των εξαγριωμένο όχλο. Οι διώκτες της δεν μπόρεσαν να την ακολουθήσουν στα βάθη του δάσους όπου έτρεξε για να σωθεί. Ωστόσο, τα στοιχεία της φύσης φαίνεται πως είχαν συνωμοτήσει και αυτά εναντίον της. Ισχυροί άνεμοι, χαμηλές θερμοκρασίες και υπερβολική χιονόπτωση επικρατούσαν εκείνη τη νύχτα. Έτσι, αν και η Moll κατάφερε να γλιτώσει από τους μισοτρελαμένους και απελπισμένους κατοίκους, δεν μπόρεσε να επιβιώσει στο ψύχος με γυμνά πόδια και χωρίς ζεστά ρούχα. Τις τελευταίες της στιγμές, γονάτισε πάνω σε ένα βράχο και με το χέρι υψωμένο στον ουρανό καταράστηκε τους κάτοικους του Leonardtown γι αυτό που της έκαναν. Εκεί βρέθηκε παγωμένη και νεκρή λίγες μέρες αργότερα από ένα αγόρι της κοινότητας. Τα αποτυπώματα των χεριών της λέγεται πως διακρίνονται ακόμα πάνω στο βράχο που υποτίθεται πως ξεψύχησε.

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που υποστηρίζουν πως η Moll Dyer, ακόμα και νεκρή κατάφερε τελικά να εκδικηθεί για το θάνατό της. Οι άντρες που βρέθηκαν εκείνο το παγωμένο βράδυ έξω από την καλύβα της, ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά άτυχων γεγονότων που ξεπερνούσαν τα όρια της απλής κακής τύχης. Τα χωράφια τους ξεράθηκαν, τα ζώα τους πέθαναν με αποτέλεσμα να υποφέρουν αυτοί και οι οικογένειές τους τόσο από λιμό όσο και ασθένειες. Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας την κατάρα της Moll Dyer, τα χωράφια γύρω από το μέρος που κατοικούσε ήταν άγονα ενώ ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κεραυνών χτυπούσαν, και συνεχίζουν να χτυπούν, στο συγκεκριμένο μέρος.

Μύθος ή όχι, η κατάρα φαίνεται να συνεχίζει μέχρι σήμερα, με το Leonardtown που να θεωρείται ως μια από τις πιο στοιχειωμένες περιοχές στο Maryland. Υπάρχουν πολλά παραφυσικά φαινόμενα που στρέφονται γύρω από το χώρο που έζησε και πέθανε η Moll Dyer. Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που βρίσκουν το θάρρος να αγγίξουν το βράχο που ξεψύχησε. Οι περισσότεροι απ΄ όσους το δοκιμάζουν έχουν αναφέρει πως χωρίς προηγούμενη αιτία, καταλαμβάνονται από σφοδρά αισθήματα, όπως ναυτία, τρόμος και πανικός. Σε άλλους που θέλουν να φωτογραφίσουν το βράχο για να τον θυμούνται, οι μπαταρίες των ηλεκτρονικών τους μέσων μηδενίζονται ή καταστρέφονται.

Η επιρροή της όμως επεκτείνεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αρκετοί είναι οι περαστικοί που αναφέρουν πως έχουν δει την αμυδρή φιγούρα μιας γυναίκας να περιφέρεται στο δάσος. Πιστεύουν πως είναι η ίδια η Moll Dyer, με τη συνοδεία του άσπρου λυκόμορφου σκύλου της, που αναζητεί τους άντρες που της στέρησαν τη ζωή για να εκδικηθεί. Επειδή όμως αυτοί έχουν πεθάνει αιώνες, όπως και εκείνη, στρέφει τα φονικά της ένστικτα σε όσους διασχίζουν τον δρόμο Moll Dyer, που υποτίθεται πως βρίσκεται κοντά στο σημείο της καλύβας της και του βράχου που βρέθηκε νεκρή. Σε εκείνο το σημείο έχουν σημειωθεί περιέργως πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. Ορισμένες φορές, όσοι επέζησαν από αυτά, υποστήριξαν πως αιτία του δυστυχήματος ήταν το φάντασμα της Moll Dyer που εμφανίστηκε μπροστά τους. Ένα ακόμα συχνό φαινόμενο, είναι το ξέσπασμα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τη νύχτα που πέθανε η Moll, τα οποία είναι τόσο σφοδρά και αιφνιδιαστικά που φαίνονται σχεδόν μεταφυσικά.

 

 

 

Main Image Reference

Tags: Chesapeak , death , horror , Leonardtown , Maryland , Moll Dyer , mystery , scary , Spooky , story , weird , Αγγλία , Άγγλοι , ακραία καιρικά φαινόμενα , αλλόκοτο , ανατριχίλα , αποικία , ασθένεια , βότανα , Βράχος , δάσος , δίκρανα , εκδίκηση , ΗΠΑ , θάνατοι , θάνατος , ιστορία , καλύβα , κατάρα , κοινότητα , λιμός , μαγεία , μάγισσας , Μαρτυρία , μύθος , μυστήριο , ναυτία , νύχτα , πανικός , παρελθόν , πόλη , πουριτανοί , προέλευση , πυρσοί , σκοτάδι , στοιχεία , τρόμος , Φαντάσματα , φήμη , φιγούρα , Φόβος , φύση , φωτιά , χειμώνας , χιόνι , χωράφια

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 17 Νοεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.