Φάρσα! Photoshop! Θα πείτε. Που ακούστηκε γάτα με φτερά! Μήπως πετάει κιόλας; Για ποιο μυθολογικό πλάσμα μιλάει το άρθρο;
Όσο εξωπραγματικό και παράδοξο και αν ακούγεται, ΝΑΙ! Υπάρχουν γάτες με φτερά! Όχι δεν πετάνε και όχι δεν έχουν μαγικές δυνάμεις, ωστόσο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στους αιλουροειδείς φίλους μας από το 1842.
Η πρώτη επίσημη αναφορά έγινε από τον Henry David Thoreau στο βιβλίο του «Walden».
Έγραψε αναλυτικά για την επαφή του με την παράξενη γάτα την οποία είδε όταν έζησε ένα διάστημα σε ένα αγρόκτημα. Ο Henry ενθουσιασμένος κατέγραψε το γεγονός λέγοντας πως η γάτα που συνάντησε είχε καφετί- γκρι χρώμα με μια λευκή κηλίδα στο λαιμό της, τα πόδια της ήταν λευκά και είχε πολύ φουντωτή ουρά, ενώ στα πλευρά της υπήρχαν παράξενα γούνινα φτερά!
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, η γάτα ήρθε στο αγρόκτημα ένα χρόνο πριν (1841).
Στη συνέχεια υπήρξαν διάφορες αναφορές. Μια από αυτές ήταν και η φτερωτή γάτα που εμφανίστηκε στο London’s Strand Magazine το 1899.
Μερικές από τις αναφορές δεν είναι και τόσο ευχάριστες μιας και η αμάθεια του κόσμου και ο φόβος του άγνωστου οδήγησαν κάποιους ανθρώπους να σκοτώνουν αυτά τα ανυπεράσπιστα, ιδιαίτερα ζώα, θεωρώντας ότι ήταν πλάσματα του διαβόλου ή γιατί το θεώρησαν ανωμαλία που δεν έπρεπε να υπάρχει. Δυστυχώς αυτές οι αντιλήψεις υπάρχουν μέχρι και σήμερα, γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται και να ψάχνει το κάθε γεγονός πριν κρίνει κάτι που δεν καταλαβαίνει και δε γνωρίζει. Έχουμε την τάση να λιθοβολούμε ότι μας τρομάζει και δεν καταλαβαίνουμε…
Ας δούμε όμως τι προκαλεί αυτήν την ιδιαίτερη εμφάνιση στη γάτα. Τι είναι αυτό που της προσθέτει τα φτερά;
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί λόγοι:
1. Οι μακρύτριχες γάτες τείνουν να έχουν φτερά συνήθως λόγω της υπερβολικής τρίχας η οποία αν δεν περιποιηθεί όπως πρέπει μετατρέπεται σε μια μάζα δίνοντας αυτή τη φτερωτή μορφή. Φυσικά αυτό δεν είναι καλό για τη γάτα γιατί μπορεί να της προκαλέσει πολλά προβλήματα και για αυτό η μάζα πρέπει να αφαιρείται.
(Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν έχουμε να κάνουμε με “φτερά” αλλά με μια απεριποίητη μάζα που αρκετές φορές μοιάζει να έχει αυτό το σχήμα).
2. Οι γάτες που πραγματικά έχουν φτερά πάσχουν από μια δερματική πάθηση η οποία τις κάνει να έχουν “ελαστικό δέρμα”. Με αυτήν την πάθηση στα σημεία της πλάτης ή στους ώμους, εμφανίζεται το σχήμα των φτερών, στα οποία έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει νευρομυικός ιστός. Λόγω αυτού τα φτερά μπορούν να στέκονται και η γάτα μπορεί να τα κουνάει συνειδητά δίνοντας την αίσθηση ότι μπορεί να πετάξει.
Αυτή η μορφή πάθησης είναι σπάνια και θέλει πολύ προσοχή, γιατί το δέρμα του ζώου είναι υπερβολικά ευαίσθητο και μπορεί εύκολα να τραυματιστεί, ακόμα και όταν το χαϊδεύεις ή ξύνεται. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία γιατί ακόμα και να της κοπούν τα φτερά (που δε συνιστάται) η πάθηση παραμένει στο δέρμα της (δεν ισχύει όπως στην 1η περίπτωση της μάζας).
3. Μια ακόμα εξήγηση είναι ότι οι γάτες γεννιούνται με έξτρα άκρα, τα οποία είναι λειτουργικά ή μη. Αυτά τα έξτρα άκρα καλύπτονται με γούνα δίνοντας τη μορφή των γούνινων φτερών.
Συνολικά έχουν αναφερθεί πάνω από 140 περιπτώσεις μέχρι σήμερα.
Οι πιο πρόσφατες είναι το 2009 με την “Angel ” στην Κίνα και η “Aq Bars” το 2011 στη Ρωσία.
*Αν και δεν έχουν αναφερθεί επίσημα υπάρχουν και πιο πρόσφατες.
Tags: article , cat , cats , creatures , disease , Henry David Thoreau , mystery , Walden , wings , άρθρο , ασθένεια , γάτα , γάτες , φτερά
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.