Δύο Παράδοξες Ασθένειες που σοκάρουν

Η λέξη “ασθένεια” έχει ένα έντονο αρνητικό συναισθηματικό φορτίο. Συνδέεται με την εξασθένιση ή την παραλλαγμένη έκφραση κάποιων φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ασθένειες που ξεπερνούν αυτό το πλαίσιο και τείνουν προς πιο αλλόκοτες εκφράσεις της ανθρώπινης φυσιολογίας. Παρακάτω ακολουθούν δύο ιδιαίτερα παράδοξες ασθένειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδεθούν με παραφυσικά φαινόμενα: […]

23 Φεβρουαρίου 2019

Η λέξη “ασθένεια” έχει ένα έντονο αρνητικό συναισθηματικό φορτίο. Συνδέεται με την εξασθένιση ή την παραλλαγμένη έκφραση κάποιων φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ασθένειες που ξεπερνούν αυτό το πλαίσιο και τείνουν προς πιο αλλόκοτες εκφράσεις της ανθρώπινης φυσιολογίας. Παρακάτω ακολουθούν δύο ιδιαίτερα παράδοξες ασθένειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδεθούν με παραφυσικά φαινόμενα:

Locked in Syndrome

Το σύνδρομο locked-in αποτελεί μία σπάνια πάθηση η οποία μπορεί εύκολα να συγχυστεί με την κατάσταση κώματος. Στην πραγματικότητα όμως ο ασθενής, σαν σενάριο τρόμου, μπορεί να ακούσει και να δει αλλά είναι ανίκανος να κινηθεί, να μιλήσει ή ακόμα και να καταπιεί. Η κατάσταση αυτή δύναται να προκληθεί από εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό τραύμα, υπερβολική δόση συγκεκριμένων φαρμάκων κ.α. Ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του ασθενή είναι μέσω περιορισμένων κινήσεων των ματιών του. Μερικές φορές χρειάζονται πάνω από δύο χρόνια μέχρι να διευκρινιστεί πως ο ασθενής δεν βρίσκεται σε κατάσταση κώματος. Στην χειρότερη εκδοχή βέβαια, δεν γίνεται η σωστή διάγνωση και ο ασθενής αν και νιώθει ό,τι συμβαίνει γύρω του είναι καταδικασμένος να μένει αδρανής για το υπόλοιπο της ζωής του.

Prosopagnosia

Η προσωποαγνωσία αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία οι ασθενείς αδυνατούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα, ακόμα και του οικείου τους περιβάλλοντος αλλά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν οικεία αντικείμενα. Ως αναγνωριστικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιούν π.χ. τον τόνο της φωνής, τον βηματισμό κ.α. Τα συγκεκριμένα άτομα αδυνατούν να θυμηθούν εάν έχουν δει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ξανά ή να διαχωρίσουν διαφορετικά πρόσωπα μεταξύ τους. Η πάθηση αυτή προκαλεί έντονα κοινωνικά προβλήματα στα άτομα που την φέρουν αποτελώντας τροχοπέδη για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σύνολο.

 

Tags: Brain , disease , Locked In , Syndrome , weird , αλλόκοτο , ασθένεια , Εγκέφαλος , Ιατρική , Παράδοξο , Πρόσωπα , Προσωποαγνωσία , Σύνδρομο

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 23 Φεβρουαρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.