Τρεις χαρακτήρες που μας τρόμαξαν ως παιδιά

“Ο κινηματογράφος χάρισε στο φιλοθεάμον κοινό ταινίες με ήρωες υπερφυσικά πρόσωπα που γοήτευσαν, φόβισαν και καλλιέργησαν την παιδική περιέργεια, το φόβο του μικρού παιδιού απέναντι για το Άγνωστο…”

Σαν παιδιά, είχαμε την αθωότητα πως ο κόσμος που μας περιτριγυρίζει είναι αγγελικά πλασμένος, όμορφος, ειρηνικός. Δεν υπήρχε σκοτεινιά, φόβος, άγνωστο. Τίποτα δεν μπορούσε να μας τρομάξει, όλα τα βλέπαμε με τη ματιά της απειρίας και το βλέμμα της αγαθότητας.

Πόσο είναι αλήθεια όμως αυτό;

Ο κινηματογράφος χάρισε στο φιλοθεάμον κοινό ταινίες με ήρωες υπερφυσικά πρόσωπα που γοήτευσαν, φόβισαν και καλλιέργησαν την παιδική περιέργεια, το φόβο του μικρού παιδιού απέναντι για το Άγνωστο.

Τρομακτικοί ήρωες με απόκοσμη εμφάνιση και τρομακτική παρουσία, πρωταγωνίστησαν σε ταινίες τρόμου και έδειξαν στην παιδική αθωότητα μία άλλη όψη της πραγματικότητας εκείνης που ένα αθώο παιδικό μυαλό από μόνο του δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Chucky

Ο Chucky είναι η κούκλα που κάθε παιδί θα ήθελε να αποκτήσει. Διότι κάτω από την καλή του όψη και τα γλυκά του λόγια, κρύβει τα δολοφονικά του ένστικτα. Κανένα παιδί δε θα μπορούσε να φανταστεί πως ο Chucky είναι μία σατανική κούκλα η οποία αποτελεί μετεμψύχωση του στραγγαλιστή Charles Lee Ray, ο οποίος του μεταφέρει την ψυχή του λίγο πριν πεθάνει. Ο Chucky πρέπει να μεταφέρει την ψυχή του στο πρώτο παιδί που θα το αποκτήσει και ο εξάχρονος Andy γίνεται το θύμα που κυνηγάει μανιωδώς. Οι δολοφονίες πληθαίνουν και κανείς δεν υποψιάζεται την αθώα-φαινομενικά πάντα-κούκλα. Θεωρώ τον Chucky μία τρομακτική φιγούρα για πολλούς από εμάς στα παιδικά τους χρόνια, ενώ όλη την τριλογία του Tom Holland τη θεωρώ κλασική και αγαπημένη (όλες οι επόμενες για εμένα, ήταν απογοητευτικές).

Ronald McDonald

Είναι η μασκότ του κλασικού φαστφουντάδικου McDonalds, των οποίων τα μπέργκερ, οι πατάτες και οι κοτομπουκιές αποτελούν μία από τις πιο γλυκές και όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Ποιος να το φανταζόταν πως η φιγούρα γύρω από την οποία θα μαζεύονταν πολλά παιδιά με σκοπό να παίξουν αγνά και αθώα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν αδίστακτο δολοφόνο; Ο Ronald δε διστάζει από μία μασκότ με απλό χαμόγελο να εξελιχθεί σε έναν μανιώδη εκτελεστή με τσεκούρι ο οποίος κυνηγάει μικρά παιδιά, αντλώντας ηδονή από τα ουρλιαχτά τους. Και αυτός είναι και ο λόγος που έπαυσε πλέον να θεωρείται μασκότ της συγκεκριμένης αλυσίδας εστιατορίων. Εμείς πάντως τον αγαπάμε…

Pennywise

Do you want a balloon?, ρωτάει με αθώο βλέμμα ο τρομακτικός ήρωας του Stephen King που ήταν ο πρωταγωνιστής της κινηματογραφικής μεταφοράς It, ο οποίος έδωσε άλλο νόημα στην έννοια του κλόουν. Παραμονεύει σε υπονόμους, γίνεται αόρατος, σαν το χαμαιλέοντα αλλάζει μορφές και χρώματα, γελάει σαρκαστικά κάθε φορά που τρομοκρατεί ένα παιδί. Συγκεκριμένα, την ομάδα των παιδιών του Derry, τα οποία εξακολουθεί να κυνηγάει και σε μεγάλη ηλικία με εκείνα να ενώνονται για να τον αντιμετωπίσουν. Ο Pennywise έχει το προσωνύμιο «The dancing clown» και έχει έναν μόνο σκοπό: να τρομοκρατεί. Ο Tim Curry στην κλασική μεταφοράς της ταινίας, είναι αξεπέραστος.

Θεωρείς τα παιδικά σου χρόνια αθώα; Μετά από αυτά, όχι φυσικά…

 

Main Image Reference

Tags: balloon , Charles Lee Ray , chucky , Creepy , Derry , horror , It , McDonalds , Pennywise , Ronald McDonald , Stephen King , The dancing clown , The Weird Side Daily , Tim Curry , Tom Holland , weird , άγνωστο , αλλόκοτο , αναμνήσεις , αόρατος , άρθρα , άρθρο , δολοφονία , δολοφονίες , δολοφονικός , δολοφόνος , εκτελεστής , ένστικτα , ένστικτο , ήρωας , ήρωες , θάνατος , θύμα , κινηματογραφική μεταφορά , Κινηματογράφος , κλόουν , κόσμος , κούκλα , κυνήγι , Μαρία Σκαμπαρδώνη , μασκότ , μάτια , μυαλό , ουρλιαχτά , ουρλιαχτό , Παιδί , παιδιά , παρουσία , περιέργεια , πρωταγωνιστής , σατανική κούκλα , σινεμά , στραγγαλιστής , ταινία , ταινία τρόμου , Ταινίες , ταινίες τρόμου , τέρας , τέρατα , τρόμος , τσεκούρι , υπόνομος , φαστφουντάδικο , φιγούρα , Φόβος , φόνος , χρώματα , Ψυχή

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 5 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.