Το ρολόι της Αποκάλυψης

“Αυτές τις μέρες με την πανδημία που έχει πλήξει τον κόσμο, τα σενάρια συνομωσίας δίνουν και παίρνουν. Στο παρακάτω άρθρο όμως, δεν θα μιλήσουμε για ένα ακόμα σενάριο συνομωσίας, αλλά για μια πραγματικότητα που πλησιάζει στο τέλος της κινούμενη όπως οι δείκτες ενός ρολογιού. Πρόκειται για ένα ρολόι που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας ανθρωπογενούς παγκόσμιας καταστροφής…”

Αυτές τις μέρες με την πανδημία που έχει πλήξει τον κόσμο, τα σενάρια συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Στο παρακάτω άρθρο όμως, δεν θα μιλήσουμε για ένα ακόμα σενάριο συνωμοσίας, αλλά για μια πραγματικότητα που πλησιάζει στο τέλος της κινούμενη όπως οι δείκτες ενός ρολογιού. Δεν πρόκειται όμως για ένα οποιοδήποτε ρολόι. Πρόκειται για ένα ρολόι τελείως διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε. Ένα ρολόι που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας ανθρωπογενούς παγκόσμιας καταστροφής.

Το ρολόι της Αποκάλυψης, όπως ονομάζεται, κατασκευάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων που ανήκαν στο Συμβούλιο Bulletin of the Atomic Scientists και συμβολίζει τις απειλές που μπορεί να δεχτεί η ανθρωπότητα από ανεξέλεγκτες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις.

Η υποθετική παγκόσμια καταστροφή θα επέλθει όταν ο δείκτης φτάσει στα μεσάνυχτα. Το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο «τέλος», αξιολογείται μια φορά το χρόνο, κάθε Ιανουάριο. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το ρολόι είναι ο πυρηνικός κίνδυνος και η υπερθέρμανση του πλανήτη (κλιματική αλλαγή).

Το 1947, ο δείκτης του ρυθμίστηκε αρχικά στα επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Έχει ρυθμιστεί προς τα πίσω και προς τα εμπρός 24 φορές από τότε. Ο μεγαλύτερος αριθμός των λεπτών έως τα μεσάνυχτα είναι 17 (το 1991) και τα μικρότερα 100 δευτερόλεπτα (1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα) τον Ιανουάριο του 2020.

Ο δείκτης ρυθμίστηκε στα δύο λεπτά έως τα μεσάνυχτα τον Ιανουάριο του 2018 και έμεινε έτσι το 2019 λόγω των διπλών απειλών πυρηνικών όπλων και των αυξανόμενων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, ρυθμίστηκε στα 100 δευτερόλεπτα (1 λεπτό 40 δευτερόλεπτα) πριν από τα μεσάνυχτα, με βάση τις αυξημένες απειλές για την παγκόσμια σταθερότητα που δημιουργεί η «κακή πυρηνική ενέργεια», που επιδεινώνεται από το ρυθμό της κλιματικής αλλαγής.

Τα «Μεσάνυχτα», συμβολίζουν κάτι βαθύτερο από τη συνεχή απειλή του πολέμου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη όταν οι επιστήμονες αποφασίζουν ποια είναι τα μεσάνυχτα και η «παγκόσμια καταστροφή» σε ένα συγκεκριμένο έτος. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πολιτική, την ενέργεια, τα όπλα, τη διπλωματία και το κλίμα· οι πιθανές πηγές απειλής περιλαμβάνουν τις πυρηνικές απειλές, την αλλαγή του κλίματος, τη βιοτρομοκρατία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ρύθμιση του ρολογιού γίνεται χωρίς καθορισμένη ώρα έναρξης. Το ρολόι δεν ρυθμίζεται κι επανέρχεται και επαναφέρεται σε πραγματικό χρόνο καθώς συμβαίνουν τα συμβάντα. Κάθε φορά που ξεσπάει μια κρίση, το Συμβούλιο δύο φορές ετησίως συνεδριάζει για το παγκόσμιο γεγονός. Η πλησιέστερη απειλή πυρηνικού πολέμου, η Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, ξέσπασε, κορυφώθηκε κι επιλύθηκε πριν το Ρολόι προλάβει να ρυθμιστεί ώστε να αντικατοπτρίσει αυτή την πιθανή κρίση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν πίνακα με τα γεγονότα που μετακίνησαν τον δείκτη:

 

 

 

Tags: Bulletin of the Atomic Scientists , ανθρωπότητα , απειλή , Αποκάλυψη , άρθρο , Γη , δείκτης , διπλωματία , ενέργεια , εξελίξεις , εξέλιξη , επιστήμη , επιστήμονες , καταστροφή , κίνδυνος , κλίμα , κλιματική αλλαγή , κόσμος , Κρίση των Πυραύλων , μεσάνυχτα , όπλα , πανδημία , πιθανότητα , πλανήτης , πολιτική , πυρηνικός κίνδυνος , ρολόι , ρολόι της Αποκάλυψης , συνωμοσία , Τέλος

Ερωδίτη Παπαποστόλου

Δημοσιεύτηκε 2 Απριλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.