Η υπόθεση των φονικών του Θεόφιλου Σεχίδη αποτελεί την πιο σοκαριστική εγκληματική ενέργεια στην ιστορία του Ελληνικού εγκλήματος. Ποιος ήταν όμως ο Θεόφιλος Σεχίδης και τι εγκλήματα έκανε;
Ο Θεόφιλος Σεχίδης γεννήθηκε το 1972 στην περιοχή Λιμένας της Θάσου από τους γονείς Μαρία και Δημήτρη Σεχίδη. Στις 21 Ιουλίου του 1996 είχε συλληφθεί για πρώτη φορά λόγω οπλοκατοχής έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας στο αυτοκίνητο του στην Καβάλα. Τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του ήταν κοντόκανη καραμπίνα, κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με πρόστιμο 700.000 δραχμές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω λευκού ποινικού μητρώου.
Στις 8 Αυγούστου 1996 όντας φοιτητής νομικής του Πανεπιστημίου Κομοτηνής, έγιναν γνωστά τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε τα οποία σοκάρουν το πανελλήνιο μέχρι και σήμερα. Σκότωσε και τεμάχισε μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με την απολογία του, το έκανε διότι πίστευε πως είχαν συνωμοτήσει εναντίον του με σκοπό να τον σκοτώσουν. Οι φόνοι έγιναν στις 19 και 20 Μαΐου του 1996 στη Θάσο.
Πρώτο του θύμα ήταν ο 58χρονος θείος του. Είχαν πάει στην αρχαία ακρόπολη της Θάσου για να συζητήσουν αλλά η συζήτηση έγινε έντονη και άρχισαν να τσακώνονται.
«Προσπάθησε να με χτυπήσει με ένα μαχαίρι. Τον έσπρωξα και έπεσε σε γκρεμό, από ύψος 10 μέτρων. Κατέβηκα κάτω και τον είδα να ψυχορραγεί. Και για να μη βασανίζεται άλλο, του έκοψα με το μαχαίρι το κεφάλι», υποστήριξε ο δράστης. Στη συνέχεια είπε πως έκρυψε το πτώμα σε κάτι θάμνους. Μετά έφυγε, αγόρασε ένα καινούριο πουκάμισο και ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο και πήγε σπίτι να περιμένει τους υπόλοιπους της οικογένειας.
Δεύτερο του θύμα ήταν ο 55χρονος πατέρας του Δημήτρης (δάσκαλος στο επάγγελμα). Την ίδια μέρα γύρω στις 7:30 μπήκε σπίτι και ξέσπασε νέος καυγάς. Ο Θεόφιλος ισχυρίστηκε ότι τον πυροβόλησε επειδή κρατούσε μαχαίρι και φοβόταν ότι ήθελε να τον σκοτώσει. Όταν τον πυροβόλησε του έκοψε και την καρωτίδα.
Τρίτο του θύμα ήταν η 48χρονη μητέρα του, Μαρία. Μπήκε στο σπίτι λίγο μετά τη δολοφονία του συζύγου της και τη σκότωσε με τον ίδιο τρόπο. «Κρατούσε κι αυτή μαχαίρι. Της άρπαξα το χέρι, την αφόπλισα και της έκοψα τον λαιμό με το μαχαίρι», είπε ο Σεχίδης, αλλά ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε κι αυτή πυροβοληθεί στο κεφάλι.
Τέταρτο θύμα του ήταν η 27χρονη αδερφή του Έμμυ (Ερμιόνη) όπου αξίζει να αναφερθεί ότι έπασχε από σχιζοφρένεια. Η Έμμυ που είχε ακούσει την φασαρία, μπήκε στο σαλόνι, κρατώντας ένα τασάκι για να αμυνθεί. Ο Σεχίδης υποστήριξε πως κρατούσε και αυτή μαχαίρι. «Μου όρμησε και τη σκότωσα με τον ίδιο τρόπο», συμπλήρωσε.
Πέμπτο και τελευταίο θύμα του ήταν η 75χρονη γιαγιά του, Ερμιόνη. Την επόμενη μέρα από τους φόνους που έκανε πήγε στο σπίτι της οικογένειας και εκείνος τη σκότωσε κόβοντας της το λαιμό, ισχυριζόμενος ότι ήθελε και αυτή να τον τραυματίσει με μαχαίρι.
Η Ελένη Σεχίδη, γυναίκα του θείου του Θεόφιλου, κατήγγειλε στη βελγική αστυνομία ότι είχε χάσει τα ίχνη του άντρας της, όπως και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Επανειλημμένως είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά μάταια, ενώ στο τηλέφωνο του σπιτιού απαντούσε σταθερά ο Θεόφιλος, ο οποίος της έλεγε πως έλειπαν όλοι στο εξωτερικό. Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου τότε δεν είχαν βρει επαρκή στοιχεία για να συνεχίσουν την έρευνα και μάλιστα στην Ελλάδα. Έτσι, λίγο καιρό μετά, η Ελένη Σαχίδη ταξίδεψε στη Φλώρινα, απ΄ όπου καταγόταν η οικογένεια, προσπαθώντας να εντοπίσει τα ίχνη του άντρα της. Στις 3 Αυγούστου πήγε και ο δράστης του εγκλήματος στη Φλώρινα, ο οποίος «έπαιζε θέατρο» αναζητώντας δήθεν τη μάνα του, τον πατέρα του, την αδερφή του και τον θείο του, ρωτώντας με αγωνία τους χωριανούς, τους συγγενείς και τους φίλους. Ωστόσο, η θεία του άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Θεόφιλο. Γνώριζε βέβαια ότι ήταν κάπως ιδιόρρυθμος, αλλά η συμπεριφορά του ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλη.
Ο Θεόφιλος Σεχίδης μετέφερε τα πτώματα στο υπνοδωμάτιο, σκούπισε τα αίματα και έπεσε για ύπνο. Την άλλη μέρα το πρωί έφτασε στο σπίτι η γιαγιά του. Και για αυτή υποστήριξε ότι κινήθηκε εναντίον του, οπότε την ακινητοποίησε και της έκοψε το λαιμό. Αμέσως μετά τεμάχισε τα πτώματα ακούγοντας Τσαϊκόφσκι και τα τοποθέτησε σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Παράλληλα έκοψε τα κρανία με σιδεροπρίονο και αφαίρεσε τους εγκεφάλους των θυμάτων, τους τοποθέτησε σε πιάτο και τους έβαλε στο ψυγείο, με σκοπό να τους μελετήσει και μετά να τους φάει για να τους τιμωρήσει. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Δυο-τρεις εγκεφάλους τους έβγαλα και τους έβαλα στο ψυγείο. Είχα κάποιες ψυχιατρικές και ιατρικές γνώσεις και ήθελα να εξετάσω την ανατομία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό είναι όλο. Δεν μετάνιωσα για τίποτα, καλά έκανα. Το ένα κεφάλι ήδη είχε σπάσει, τα μυαλά είχαν βγει, οπότε γιατί να μην τα βάλω στο ψυγείο…». Επί τρεις ημέρες με το φέρι μποτ της γραμμής Θάσου- Κεραμωτής, μετέφερε τις σακούλες με τα διαμελισμένα κορμιά των συγγενών στην Καβάλα. Όταν νύχτωνε πήγαινε στο σκουπιδότοπο της Πέρνης και έθαβε τις σακούλες.
Η δίκη
Η δίκη για τους φρικτούς φόνους που διέπραξε έγινε στις 20 Ιουλίου του 1997 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας. Νωρίτερα, δήλωσε στην αστυνομία ότι διέπραξε τους φόνους σε άμυνα και όντας θύμα οικογενειακής συνωμοσίας. «Ήταν άρρωστοι και ήθελα να τους λυτρώσω», δήλωσε, αρχικά, στους εμβρόντητους αξιωματικούς της αστυνομίας και αργότερα πρόσθεσε: «Ήθελαν να με βγάλουν από τη μέση και πρόλαβα να τους σκοτώσω πρώτος. Υπήρχε συνωμοσία σε βάρος μου. Βρισκόμουν εν αμύνη. Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο επειδή ήξερα ότι ήμουν άλλης μάνας παιδί και δεν μου έλεγαν την αλήθεια. Τους ξέκανα για να μην με ξεκάνουν».
Καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια και μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Από τους αστυνομικούς ζήτησε μόνο να ακούει Μπαχ ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, κλασική μουσική και να διαβάζει βιβλία. Το 2016 κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης αλλά δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο (οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν μια αίτηση αποφυλάκισης κάθε χρόνο από τη συμπλήρωση ορισμένου αριθμού χρόνων στη φυλακή, κατά τα οριζόμενα από το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα).
(Ψυχ)Ιατρικές Διαγνώσεις
Έπειτα από 5μηνη παρακολούθηση της συμπεριφοράς του Σεχίδη, επιστήμονες ψυχιατρικής συμπέραναν ότι ο Σεχίδης πάσχει από σχιζοτυπή διαταραχή προσωπικότητας, χωρίς όμως να χρήζει περίθαλψης, και του καταλογίστηκε πλήρης ευθύνη των πράξεων του. Ωστόσο τονίστηκε η οικογενειακή του κατάσταση, η οποία είχε ιδιαιτερότητες και είχε ως αποτέλεσμα ο Σεχίδης να έχει βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Στις 2 Ιουνίου του 1992, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, στην οποία φάνηκε ότι είχε εγκεφαλικές ανωμαλίες. Μετά τη φυλάκιση του, υποβλήθηκε στην ίδια εξέταση, φέροντας ξανά ως αποτέλεσμα ”μη φυσιολογικά ευρήματα”. Το 2010 ο ψυχίατρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών του Αττικού Νοσοκομείου, Γεώργιος Τζεφεράκος δήλωσε ότι ο Σεχίδης πάσχει από σχιζοφρένεια και όχι από σχιζότυπη διαταραχή.
Προϊόν μυθοπλασίας
Η υπόθεση Σεχίδη ενέπνευσε το επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Κόκκινος Κύκλος, Δεσμοί Αίματος, όπου τον ρόλο του Σεχίδη ενσάρκωσε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Το τέλος του Θεόφιλου Σεχίδη
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2019 ο Θεόφιλος απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 47 χρονών. Λέγεται ότι αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα εδώ και χρόνια και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Όπως έγινε γνωστό ήταν υπέρβαρος και την ώρα του μπάνιου το πρωί εκείνης της μέρας παρουσίασε δυσκολία αναπνοής. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Tags: article , blood , death , murder , murder case , The Weird Side Daily , αίμα , άρθρο , Αστυνομία , Βέλγιο , Δεσμοί Αίματος , δίκη , δολοφονία , δολοφονίες , δολοφόνος , Ελλάδα , θάνατος , Θεόφιλος Σεχίδης , Κόκκινος Κύκλος , μαχαίρι , Μιχάλης Ζωγράφος , οικογένεια , όπλα , Σεχίδη , σχιζοτυπή διαταραχή , σχιζοφρένεια , σχιζοφρενής , φόνος , φυλακή , φωνή , Ψυχίατρος
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.