Λευκάδιος Χερν: Ο Έλληνας λογοτέχνης τρόμου που ανακηρύχθηκε εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας

Το 1890 μεταβαίνει στην Ιαπωνία, και συγκεκριμένα στο Ματσούε, ως ανταποκριτής εφημερίδας. Στην Ιαπωνία, ο Λευκάδιος βρίσκει τον έρωτα και τη μεγαλύτερη έμπνευση του βίου του.

Προσφιλής δημοσιογράφος, ταλαντούχος συγγραφέας, διακεκριμένος μεταφραστής, «εξαγωγέας» του Ιαπωνικού Πολιτισμού στη Δύση. Αυτοί είναι μονάχα μερικοί από τους τίτλους που μπορεί κανείς να παραθέσει όταν αναφέρεται στην εμβληματική προσωπικότητα του Λευκάδιου Χερν. Ένας άνθρωπος πολυταξιδευμένος, περνώντας τη ζωή του ανάμεσα σε τρεις ηπείρους- αλλά διατηρώντας πάντα το όνομα «Λευκάδιος» λόγω της μεγάλης αγάπης του για την Ελλάδα-  ο Λευκάδιος Χερν άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη λογοτεχνία και όχι μόνο. Σε αυτό το άρθρο θα ακολουθήσουμε την πορεία αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου, ξεκινώντας από τη γέννησή του στη Λευκάδα, κατά την εποχή της Βρετανικής κατοχής των Επτανησίων, μέχρι τον θάνατό του στη δική του «Ιθάκη», την εξωτική Ιαπωνία. Ποιος ήταν λοιπόν ο Λευκάδιος Χερν και ποια η σχέση του με τον τρόμο;

Γεννημένος το 1850 στη Λευκάδα από Ιρλανδό πατέρα και Eλληνίδα μητέρα, η παιδική ζωή του Λευκάδιου Χερν ήταν γεμάτη αναταραχές και, ενίοτε, ιδιαίτερα ζοφερές στιγμές. Μόλις στους δύο μήνες της ζωής του, ο αδερφός του, Τζορτζ Χερν, πεθαίνει και ο Λευκάδιος δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να τον γνωρίσει. Στα δύο του χρόνια αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Λευκάδα για την Ιρλανδία. Ο Λευκάδιος Χερν θα μάθει με άσχημο τρόπο την έννοια της εγκατάλειψης. Πρώτα θα τον εγκαταλείψει ο πατέρας του και έπειτα η, έγκυος στον αδερφό του, μητέρα του. Την κηδεμονία του θα αναλάβει τελικά η γιαγιά-θεία του Σάρα Μπρέναν η οποία θα του φερθεί με σκληρότητα. Ήθελε να πλάσει έναν πιστό χριστιανό στέλνοντάς τον σε αυστηρά χριστιανικά σχολεία της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ο Λευκάδιος, που όλοι στην οικογένεια αποκαλούσαν απλά ως «το παιδί», έχει μια ορμέμφυτη τάση προς το αλλόκοτο. Αναπτύσσει φόβους για φαντάσματα αλλά η θεία του δε μοιάζει να τους συμμερίζεται∙ τον κλειδώνει τα βράδια στο κατασκότεινο δωμάτιό του για να τους καταπολεμήσει. Παρόλα αυτά, η θεία του θα συνεισφέρει έμμεσα στην ανάπτυξη της συγγραφικής του δραστηριότητας, ενδεχομένως και φαντασίας. Η βιβλιοθήκη της αποτελεί έναν θησαυρό και ο Λευκάδιος αγκαλιάζει με θέρμη την ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα τη μυθολογία.

Στα δεκαέξι του τυφλώνεται από το αριστερό του μάτι και η σκιά της ανασφάλειας θα τον καταδιώκει για πολλά χρόνια (πάντοτε φωτογραφιζόταν με το δεξί του προφίλ ώστε να αποκρύπτει το αριστερό του μάτι). Περνώντας τα νεανικά του χρόνια σε εκκλησιαστικά σχολεία και ινστιτούτα θα προβεί στη διατύπωση ότι η χριστιανική εκπαίδευση αποτελούταν από «συμβατική βαρεμάρα και ασχήμια και βρώμικη αυστηρότητα και μούτρα και ιησουιτισμό και φοβερή στρέβλωση των παιδικών εγκεφάλων». Όντας εξαιρετικός μαθητής, αριστεύει και μαθαίνει άπταιστα γαλλικά θέτοντας τις βάσεις για το μετέπειτα μεταφραστικό του έργο το οποίο θα συμπεριλάμβανε έργα συγγραφέων όπως ο Γκυ Ντε Μωπασσάν, ο Εμίλ Ζολά και ο Θεόφιλος Γκωτιέ. Ως ανήσυχο πνεύμα περνά πολύ χρόνο σε βιβλιοθήκες αλλά και στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι συγκυρίες οδηγούν τον Λευκάδιο Χέρν στη Νέα Υόρκη το 1869. Οι συγγενείς του τού δίνουν μόλις 5 δολάρια και τον πετούν στον δρόμο. Θα ζήσει σε άθλιες συνθήκες, ακόμη και σε στάβλους και αποθήκες. Το ταλέντο του όμως για τη συγγραφή θα καταφέρει να τον βιοπορίσει. Το 1874, μαζί με τον νεαρό Χένρι Φάνρι δημιουργό το εβδομαδιαίο περιοδικό τέχνης, λογοτεχνίας και σάτιρας με τίτλο Ye Giglampz  το οποίο θα κυκλοφορήσει για εννιά τεύχη. Πρωτύτερα, έχει ξεκινήσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Σινσινάτι και η φήμη του δεν αργεί να χτιστεί. Οι γκροτέσκες περιγραφές φόνων τον καθιστούν τον πιο συγκλονιστικό και τολμηρό δημοσιογράφο της εποχής του. Παρόλα αυτά, οι βαθιά ρατσιστικές αντιλήψεις της αμερικανικής κοινωνίας θα βάλουν τη θέση του σε κίνδυνο. Ο ίδιος υποστήριζε με μανία την ανακούφιση την Αφροαμερικανών. Παντρεύεται μάλιστα μια Αφροαμερικανίδα και σύντομα απολύεται από την εφημερίδα. Μια αντίπαλη εφημερίδα όμως τον προσλαμβάνει και ο Λευκάδιος συνεχίζει το δημοσιογραφικό του έργο.

Το 1877 χωρίζει με τη γυναίκα του, ενώ παράλληλα το μεταφραστικό και το συγγραφικό του έργο αρχίζουν να τον κερδίζουν περισσότερο σε σχέση με τη δημοσιογραφία. Μεταβαίνει στη Νέα Ορλεάνη για σχεδόν μία δεκαετία και το έργο του τον κάνει ανάρπαστο και εκεί. Ακολουθούν κι άλλες μεταφράσεις και εργασίες σε έντυπα και εφημερίδες, τα οποία συχνά αναμορφώνονται μέσα από την ευρηματικότητα του Λευκάδιου. Έπειτα από δύο χρόνια εργασίας στις Γαλλικές Δυτικές Ινδίες ως ανταποκριτής, έρχεται μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του.

Το 1890 μεταβαίνει στην Ιαπωνία, και συγκεκριμένα στο Ματσούε, ως ανταποκριτής εφημερίδας. Στην Ιαπωνία, ο Λευκάδιος βρίσκει τον έρωτα και τη μεγαλύτερη έμπνευση του βίου του. Παντρεύεται την κόρη μιας τοπικής οικογένειας Σαμουράι και αποκτούν τέσσερα παιδιά. Διδάσκει αγγλική λογοτεχνία σε πανεπιστήμια και θα ζήσει στο Κουμαμότο, το Κόμπε και το Τόκιο. Θα γράψει για τον Ιαπωνικό πολιτισμό, για θρύλους και για φαντάσματα. Η Ιαπωνία, που ως τότε είναι σχετικά άγνωστη στη Δύση, μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του Χερν φωτίζεται σε όλο τον κόσμο. Θα χαρακτηριστεί ως ο πλέον αυθεντικός ερμηνευτής της Ιαπωνίας στη Δύση∙ ανακηρύσσεται εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904 ο  Λευκάδιος Χερν πεθαίνει στο Τόκιο από ανακοπή σε ηλικία 54 ετών. Η επιτύμβια πλάκα που στήνουν οι φοιτητές του, γράφει:

Στον Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο.

Σήμερα το Μουσείο Μνήμης Λευκάδιου Χερν είναι ένα από τα δύο δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα του Ματσούε ενώ αντίστοιχοι φόροι τιμής του αποδίδονται και στη Νέα Ορλεάνη. Στη χώρα μας υπάρχει από το 2014 το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στη Λευκάδα. Το μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα.

Με το συγγραφικό του έργο να είναι ατελείωτο, παραθέτουμε δύο από τα έργα του που θα συγκινήσουν περισσότερο τους λάτρεις του τρόμου και του φανταστικού. Τα «Κινέζικα Φαντάσματα» και οι «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ars Nocturna και περικλείουν ένα μέρος της μεγαλειώδους συγγραφής δραστηριότητας του Λευκάδιου. Συνολικά, η μεγάλη αυτή προσωπικότητα που απαντά στο όνομα Λευκάδιος Χερν μπορεί να μην απέκτησε τη φήμη που της άξιζε στην πατρίδα της. Σίγουρα, όμως, έγινε Big in Japan!

Παραθέτουμε το τρέιλερ της ταινίας τρόμου Kwaidan που βασίστηκε πάνω στο συγγραφικό έργο του Λευκάδιου Χερν:

Main Picture Reference

Tags: ARS Nocturna , Ars Nocturna Εκδόσεις , weird , αλλόκοτο , άνθρωποι , Έλληνες , Ελληνικός τρόμος , ιαπωνία , Ιαπωνικά φαντάσματα , Ιαπωνικοί θρύλοι , Ιστορίες Φαντασμάτων , Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία , Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν , Λευκάδα , Λευκάδιος Χερν , Λευκάδιος Χερν Ars Nocturna , Λευκάδιος Χερν βιβλία , Λευκάδιος Χερν Ιαπωνία , Λευκάδιος Χερν Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία , Λευκάδιος Χερν Κινέζικα Φαντάσματα , Λευκάδιος Χερν συγγραφέας , Λευκάδιος Χερν ταινία , λογοτεχνία Τρόμου , τέχνη , τρόμος , Φαντάσματα

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 15 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.