Τα Τραγούδια της Ερήμου

“Ο κόσμος μας χρωματίζεται ακόμα από πολλά φαινόμενα και ασυνήθιστα περιστατικά που δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά φωλιάζει στις απέραντες ερήμους που απλώνονται πέρα από τα όρια του σύγχρονου πολιτισμού.”

Ο κόσμος μας χρωματίζεται ακόμα από πολλά φαινόμενα και ασυνήθιστα περιστατικά που δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά φωλιάζει στις απέραντες ερήμους που απλώνονται πέρα από τα όρια του σύγχρονου πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι παράτολμοι εξερευνητές που βυθίστηκαν στις άνυδρες αγκαλιές τους, επέστρεψαν-όσοι επέστρεψαν-ισχυριζόμενοι ότι άκουσαν, μέσα από τις αμέτρητες αμμοθίνες που είχαν διασχίσει, μυστηριακούς ήχους, διαπεραστικά σφυρίγματα που θύμιζαν αυλούς και άυλα σουραύλια, μουγκρητά, διαπεραστικούς κρότους και υποχθόνιες εκρήξεις. Αυτοί οι ανεξήγητοι ήχοι ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να ακούγονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Ο ίδιος ο Μάρκο Πόλο, τον 12 αιώνα, περιέγραψε αυτούς τους θορύβους ως “τους ήχους κάθε είδους μουσικού οργάνου, τυμπάνων και τον θόρυβο όπλων που συγκρούονταν μεταξύ τους.” Ο ίδιος τους απέδωσε στην ύπαρξη των κακόβουλων πνευμάτων της ερήμου, των αινιγματικών Djinns που προσπαθούν να παρασύρουν μοναχικούς ταξιδιώτες στο χαμό τους. Ο Μάρκο Πόλο ωστόσο, δεν ήταν ο μοναδικός μάρτυρας αυτών των υποβλητικών φαινομένων.

Τον 19ο αιώνα, ο Κάρολος Δαρβίνος έκανε κάποιες παρόμοιες αναφορές, ενώ μια εντυπωσιακή περιγραφή τους προέρχεται από τον Εγγλέζο διπλωμάτη και εξερευνητή Bertram Sidney Thomas, ο οποίος, το 1930 και το 1931 κατάφερε να γίνει ο πρώτος εκπρόσωπος του Δυτικού πολιτισμού ο οποίος διέσχισε την Rub’ al Khali, ή “τον άδειο χώρο”, μια αχανή και ερημική έκταση της μεγάλης Αραβικής ερήμου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εξόρμησης, κατέγραψε στο ημερολόγιό του “τον ηχηρό βόμβο μιας μουσικής νότας” που πήγαζε από έναν απότομο και αμμώδη γκρεμό ενώ σε μια άλλη περίσταση, άκουσε ξεκάθαρα μουσικές νότες να αναδύονται κάτω από τα πόδια της καμήλας του. Μια τρίτη φορά, ένας βαθύς, μουσικός ήχος τον ξύπνησε καθώς κοιμόταν μέσα στην τέντα του. Όταν ρώτησε τον ιθαγενή οδηγό του τι προκαλούσε αυτούς τους ήχους, εκείνος του είπε ότι προερχόταν από πνεύματα του κάτω κόσμου και ότι ήταν οι θόρυβοι που έκαναν αυτά τα πνεύματα καθώς μιλούσαν μεταξύ τους. Ένας άλλος εξερευνητής, ο John Philby, καθώς εξερευνούσε και αυτός εκείνη την απέραντη έρημο, ισχυρίστηκε ότι άκουσε έναν ήχο που θύμιζε το μακρόσυρτο ουρλιαχτό μιας πολεμικής σειρήνας ή της μηχανής ενός αεροπλάνου, έναν ήχο που περιέγραψε ως αρκετά μουσικό, ευχάριστο και ρυθμικό, ο οποίος είχε ένα εκπληκτικό βάθος. Ο ήχος αυτός κράτησε τέσσερα λεπτά και μετά οι ντόπιοι συνοδοιπόροι του άρχισαν να φωνάζουν για να τρομάξουν τα πνεύματα της ερήμου, τα Djinns, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνα για το φαινόμενο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι παράξενοι και ανεξήγητοι ήχοι που αποκαλούνται από τους κατοίκους της ερήμου “Τα τραγούδια της άμμου” έχουν καταγραφεί αιώνες τώρα και σε άλλες περιοχές του κόσμου μας, όπως είναι η Βόρεια και η Νότια Αμερική, η Αφρική, η Ασία, τα Βρετανικά νησιά, και τα νησιά της Χαβάης και φυσικά οι πολιτισμοί όλων αυτών των τόπων έχουν υφάνει τους δικούς τους μύθους και δοξασίες για να αιτιολογήσουν την ύπαρξή τους. Για τους Άραβες για παράδειγμα, όπως ήδη ανέφερα, προκαλούνται από πνεύματα, τα Djinns. Άλλοι λαοί τους αποδίδουν στην ύπαρξη χαμένων υπόγειων πολιτειών, στη δραστηριότητα φαντασμάτων, δαιμόνων, ή ακόμα και του ίδιου του διαβόλου.

Ο εξερευνητής Philby ωστόσο πρότεινε μια πιο λογική εξήγηση: Πρόσεξε ότι οι ήχοι που κατέγραψε συνέπιπταν με μια κατολίσθηση άμμου που έπεφτε από το σημείο όπου καθόταν ένας από τους οδηγούς του. Πρόσεξε τότε ότι η κινούμενη εκείνη άμμος παρήγαγε μια ποικιλία διαφορετικών θορύβων όπως μουγκρητά, μουσικούς κρότους, ή τους ήχους ενός μεγάλου πνευστού οργάνου όταν ανακατευόταν επίτηδες με διάφορα αντικείμενα. Σχημάτισε λοιπόν τη θεωρία ότι υπήρχε κάποιο χαρακτηριστικό στη δομή της άμμου που της επέτρεπε να δημιουργεί αυτούς τους ήχους όταν οι κόκκοι της τρίβονταν μεταξύ τους. Ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης του όλου φαινομένου βέβαια παραμένει εντελώς άγνωστος.

Γνωρίζουμε πάντως ότι οι συγκεκριμένοι ήχοι έχουν μεγάλη ποικιλία: Όταν πηγάζουν από αμμοθίνες ακούγονται ως βουητά και μουγκρητά ή ακόμα και μουρμουρητά, που διαρκούν μέχρι και 15 λεπτά, ενώ η έντασή τους αγγίζει τα 105 ντεσιμπέλ. Αυτοί οι θόρυβοι μπορεί επίσης να μοιάζουν με τους ήχους τυμπάνων, με βογγητά, με κεραυνούς, ή με το βουητό που παράγει η μηχανή ενός αεροπλάνου όταν πετάει σε χαμηλό ύψος. Οι ήχοι παράγονται σχεδόν αποκλειστικά από αμμοθίνες που έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και συνοδεύονται από έναν σταθερό άνεμο που φυσάει πάνω από τον άνθρωπο που θα τους ακούσει και ο οποίος εκείνη τη στιγμή περπατάει στην ράχη τους. Τα τραγούδια της άμμου ακούγονται βέβαια καμιά φορά και σε ορισμένες παραλίες, όπου οποιαδήποτε διατάραξη της άμμου προκαλεί ήχους μουσικούς, σφυρίγματα ή ακόμα και ουρλιαχτά. Και στις αμμοθίνες και στις παραλίες η ποικιλία των ήχων που παράγονται είναι πολύ μεγάλη, όπως και η γκάμα των συχνοτήτων τους,

Σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη, το όλο φαινόμενο οφείλεται στην τριβή ανάμεσα στους κόκκους της άμμου, καθώς συγκρούονται μεταξύ τους σε μεγάλους αριθμούς. Το μέγεθος, η υφή, και η ομοιομορφία των κόκκων καθορίζουν το είδος του ήχου, και την ισχύ του θορύβου που παράγεται.

Σύμφωνα με κάποια άλλη θεωρία, οι συγκεκριμένοι θόρυβοι είναι το αποτέλεσμα ηχητικών κυμάτων που ανακλώνται ανάμεσα στην επιφάνεια των αμμοθίνων και στην επιφάνεια της ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με κάποιες άλλες προτάσεις, προκαλούνται από τη συμπίεση του αέρα ανάμεσα στους κόκκους της άμμου, ή εξαιτίας της μετακίνησης των στρωμάτων της άμμου μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι τους προκαλεί και για ποιο λόγο έχουν μια τόσο μεγάλη ποικιλία ως προς τη μορφή και την έντασή τους. Οι ακριβείς συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εκδήλωση του φαινομένου, επίσης δεν έχουν διευκρινιστεί. Ως φαινόμενο πάντως είναι αρκετά σπάνιο και έχουν εντοπιστεί μονάχα 35 τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο όπου παρατηρείται.

Επομένως, αν και στο διάβα των αιώνων, το αλλόκοτο αυτό φαινόμενο έχει ενσωματωθεί σε μύθους, δοξασίες, και στους θρύλους πολλών λαών του κόσμου, στην πραγματικότητα δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τα πραγματικά αίτια που το προκαλούν.

Παραμένει ένα γοητευτικό μυστήριο του συναρπαστικού και παράξενου κόσμου μας.

 


Πηγές

1) https://mysteriousuniverse.org/2021/04/the-strange-mystery-of-the-singing-sands/?fbclid=IwAR3iE7ZNdI1OVl0Cs1rrvRU3PE_D-DAiGQq5_Wtd6jaNFBsa0G6WgTFOiZE

2) https://en.wikipedia.org/wiki/Singing_sand

3) https://thatoregonlife.com/2021/04/the-singing-sands-of-oregon-is-a-strange-phenomenon-you-need-to-hear-to-believe/

4) https://thatoregonlife.com/2021/04/the-singing-sands-of-oregon-is-a-strange-phenomenon-you-need-to-hear-to-believe/

Tags: article , Bertram Sidney Thomas , desert , Djinns , explorer , John Philby , mystery , Nature , Songs , sounds , The Weird Side Daily , twsd , weird , weird articles , weird sounds , άγνωστο , αμμοθίνες , άρθρο , εξερευνητές , εξερευνητής , έρημος , Έρικ Σμυρναίος , ήχοι , θόρυβοι , θόρυβος , Κάρολος Δαρβίνος , Μάρκο Πόλο , μυστήριο , νότες , παράξενοι ήχοι , περίεργοι ήχοι , Τα τραγούδια της άμμου , Τα Τραγούδια της Ερήμου , τζίνι , Τραγούδια , φαινόμενο , φύση

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 8 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.