Συνέντευξη με τον Θοδωρή Ελευθεριάδη

Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του σε μία απολαυστική συνέντευξη σχετικά με τα escape room, τις επιρροές του και τα μελλοντικά του πρότζεκτ.

24 Φεβρουαρίου 2020

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την εγχώρια σκηνή του τρόμου. Πρωτοπόρος στον χώρο των escape room και δημιουργός μερικών εκ των καλύτερων δωματίων τρόμου, ιδρυτής του Athens Horror Festival, ηθοποιός, σκηνοθέτης και η λίστα συνεχίζεται. Ένας πολυσχιδής και δραστήριος άνθρωπος που έχει καταφέρει να αναδείξει το είδος του τρόμου στην Ελλάδα. Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του σε μία απολαυστική συνέντευξη σχετικά με τα escape room, τις επιρροές του και τα μελλοντικά του πρότζεκτ!

Περιέγραψε μας την καλλιτεχνική σου πορεία προτού αφοσιωθείς στα escape room και τον τρόμο.

Καλησπέρα σας. Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν οκτώ χρονών και η μητέρα μου με πήγε σε ένα εργαστήριο υποκριτικής προκειμένου να ασχολούμαι με κάτι τα απογεύματα.Όταν έγινα 17 χρονών ένας ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε ότι ένας τυχερός θα συμμετέχει στην σειρά ‘’504 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας’’ και κέρδισα. Από τότε μου μπήκε πλέον το μικρόβιο. Μόλις τελείωσα το λύκειο μπήκα σε Δραματική Σχολή και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στην Ιταλία στο σωματικό θέατρο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου δίδασκα υποκριτική σε θεατρικά εργαστήρια και έκανα αρκετές ταινίες μικρού μήκους στη Θες/νίκη. Μόλις τελείωσα με τις σπουδές μου ήρθα στην Αθήνα. Ένα χρόνο αργότερα και αφού πέρασα από οντισιόν, μπήκα στην ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη, στη Σπείρα Σπείρα. Μετά η μία δουλειά έφερνε την άλλη. Έχω παίξει σε μικρά και σε μεγάλα θέατρα και έχω συνεργαστεί με διάφορους σκηνοθέτες όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Έχω παίξει σε τηλεοπτικές και ιντερνετικές σειρές όπως τα Κλεμμένα Όνειρα, Χαρά Αγνοείται, Stick Around κ.α. και πλέον σκηνοθετώ και τις δικές μου παραστάσεις. Πραγματικά, είναι δύσκολο να αναφερθώ σε όλες τις συνεργασίες μου και δε θέλω να αδικήσω κάποιον.

Είσαι ένας από τους πρωτοπόρους ουσιαστικά στα escape rooms στην Ελλάδα. Πώς έγινε η πρώτη σου επαφή με αυτά;

Η δουλειά του ηθοποιού είναι δύσκολη στην Ελλάδα όσον αφορά το βιοποριστικό κομμάτι. Προκειμένου να μπορώ λοιπόν να ζω ανεξάρτητος και χωρίς την οικονομική στήριξη των γονιών μου, δούλευα ως ηθοποιός στο House Of Fear στο Allou Fun Park. Μόλις είχε ανοίξει και πραγματικά ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν μεγάλος. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με τον τρόμο. Σε αυτή τη δουλειά έκατσα 4 χρόνια και όταν έφυγα από εκεί σκέφτηκα πως θα μπορούσα να δουλέψω σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Έστελνα βιογραφικά σε escape rooms τότε και με ρωτούσαν αν γνωρίζω ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς δεν υπήρχε θέση για ηθοποιό, παρά μόνο για game master. Κάπως έγινε λοιπόν έπιασα δουλειά σε μια εταιρία και το ένα έφερε το άλλο.

Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό Athens Horror Festival.

Είσαι υπεύθυνος για μερικά από τα πιο αγαπημένα δωμάτια των escapers. Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα από αυτά, ποιο θα ήταν;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Κάθε δωμάτιο είναι ξεχωριστό και σχετίζεται με το τι ζητάει ο πελάτης κάθε φορά. Κάποιος μπορεί να θέλει να του φτιάξω ατμοσφαιρικό, κάποιος άλλος τύπου survival κάποιος άλλος γριφοδωμάτιο. Κάθε δουλειά περιέχει ένα κομμάτι μου.Όλα τα αγαπάω το ίδιο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς (και γενικότερα καλλιτέχνες) από τον χώρο του φανταστικού και του τρόμου;Tι διαβάζεις αυτήν την περίοδο;

Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Clive Barker. Γενικότερα, όμως διαβάζω όσο περισσότερους συγγραφείς μπορώ. Από κάποιους, όπως Clive Barker ,Stephen King, Neil Gaiman, H.P. Lovecraft έχω όλα τα βιβλία τους. Επίσης διαβάζω και manga. Ένας από τους αγαπημένους μου είναι ο Junji Ito.

Γενικά διαβάζω πολλά βιβλία παράλληλα. Αυτή την περίοδo διαβάζω το «The Kurosagi Corpse Delivery Service» του Eiji Otsuka, «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία» του Lefcadio Hearn και μια συλλογή από Κλασσικές Ιστορίες Φαντασμάτων από την Βικτωριανή Εποχή.

Μετέφερες τον Dracula του Bram Stoker στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία και γεμάτες παραστάσεις. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και ποια ήταν η σκηνοθετική ματιά με την οποία θέλησες να αποδώσεις αυτό το πολυαγαπημένο κείμενο της λογοτεχνίας τρόμου;

Το Dracula ήταν η πρώτη ταινία που είχα δει για ενήλικες (στο δημοτικό) και με είχε σημαδέψει. Είχα φοβηθεί πάρα πολύ. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα του βιβλίου και της εποχής γενικότερα. Ο Δράκουλας έχει κάτι μυθικό, και ερωτικό παράλληλα που σε μαγεύει. Είναι ένα θρύλος, το όνομα από μόνο του. Δε μπορείς να του αντισταθείς. Για να είμαι ειλικρινής, η παράσταση ήθελα να σοκάρει το θεατή και να τον φέρει πιο κοντά μου. Να είναι μια παράσταση που θα τη σκέφτεται για μέρες. Δεν ακολούθησα κλασικές σκηνοθετικές νόρμες. Το πρώτο με το δεύτερο μέρος ήταν τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Δεν ακολουθώ συνταγές στην σκηνοθεσία, ακολουθώ την στιγμή και την πρόβα.

Είσαι μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Σεναριογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, κάνεις Special Effects/ Make up, κατασκευάζεις escaperooms και η λίστα συνεχίζεται. Αν έπρεπε να διαλέξεις μία από αυτές τις ιδιότητες, ποια θα ήταν αυτή;

Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να επιλέξω καμία, καθώς η μία ιδιότητα συμπληρώνει την άλλη και όλες μαζί είναι προϊόν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για να μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικό η γνώση και η εμπειρία πρέπει να είναι σφαιρική.

Οργανώνεις τα Σεμινάρια Scare Acting τα οποία έχουν ολοένα αυξανόμενη ζήτηση. Τι μαθαίνει κάποιος σε αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων;

Αρχικά, να τονίσω πως τα σεμινάρια δεν απευθύνονται μόνο σε ηθοποιούς αλλά σε όποιον αγαπάει τον τρόμο και θέλει να ασχοληθεί με κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Ουσιαστικά, ο τρόμος αποτελεί το περιτύλιγμα για να μάθουν οι μαθητές μου υποκριτική, κατασκευές, μακιγιάζ. Γράφουν όλοι μαζί και τις δικές τους ιστορίες τρόμου. Στο τέλος δημιουργούν το δικό τους τρομακτικό χαρακτήρα, τον οποίο παρουσιάζουν σε ένα βίντεο. Το σεμινάριο κλείνει με γύρισμα.

Τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά στο μέλλον;

Κατασκευάζω αυτή τη στιγμή ένα escaperoom τρόμου για μια καινούργια εταιρία ,σχεδιάζω ένα σπίτι τρόμου για μια μεγάλη εταιρία (όχι escaperoom). Ετοιμάζομαι να πάω για δεύτερη φορά στο Λονδίνο για δουλειά, οργανώνω το θέμα των σεμιναρίων που ξεκινάνε, ετοιμάζω το δικό μου εργαστήριο και παράλληλα, ετοιμάζω τη διασκευή για την επόμενη σκηνοθεσία μου στο θέατρο.

 

Tags: Bram Stoker , Dracula , Dracula Θοδωρής Ελευθεριάδης , Escape Room , Escape Room Τρόμου , Interview , Scare Acting , Theatre , Thodoris Eleftheriadis , άνθρωποι , Θέατρο , Θοδωρής Ελευθεριάδης Συνέντευξη , Σεμινάρια , Σεμινάρια scare acting , σκηνοθέτης , Συνέντευξη , τέχνη , τρόμος

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 24 Φεβρουαρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.