Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θάνο Κονδύλη

“Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, τότε συνειδητοποίησα ότι η συγγραφή ήταν για μένα κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο επάγγελμα. Ήταν το αποκούμπι μου, αλλά κι ένας τρόπος για να μπορώ να ξεδίνω και να ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεν έχω αλλάξει γνώμη σχετικά με τη συγγραφή.”

15 Απριλίου 2021

Mίνι συνέντευξη και παρουσίαση του συγγραφέα Θάνου Κονδύλη

Με την πένα του συγγραφέα Θάνου Κονδύλη ήρθα σε πρώτη επαφή το 2018 όταν μια παλιά μου φίλη μου έκανε δώρο στο σχολικό διάλειμμα, το αστυνομικό ιστορικό μυθιστόρημα του “Τα Μάτια του Δράκοντα”. Όταν μου το έδωσε η πρώτη της κουβέντα ήταν “αν δεν σ’ αρέσει μην ντραπείς να μου το πεις”. Που να’ ξερε το αποτέλεσμα και ότι σήμερα την αναφέρω σε αυτό το άρθρο! Παρόλο που δεν είμαι φαν των ιστορικών μυθιστορημάτων και για αστυνομικά δεν τρελαίνομαι, ο συγκεκριμένος συγγραφέας αποτελεί μεγάλη εξαίρεση και λατρεύω όλα του τα βιβλία που έχω διαβάσει, καθώς και τους χαρακτήρες του βάζοντας στην κορυφή τον αστυνόμο Άκη Γριφίδη από τα βιβλία του “Ένα απλό ζήτημα τιμής” (Έγκλημα στην Κρήτη), “Έγκλημα στο Super Paradise”, “Έγκλημα στη Σαντορίνη”, “Ποιος σκότωσε το Ρήγα”. Πρόκειται για έναν συγγραφέα που δίνει πολύ βάση στην λεπτομέρεια και σε ταξιδεύει σε διάφορες ιστορικές περιόδους και στα αστυνομικά παίζει πολύ με το μυαλό του αναγνώστη. Προσωπικά πιστεύω ότι τα αστυνομικά του θα έπρεπε να γίνουν και σειρές είτε ελληνικής, είτε ξένης παραγωγής και σίγουρα θα σημείωναν μεγάλη επιτυχία. Ακολουθεί η βιογραφία του και μετά τη βιογραφία η μίνι συνέντευξη που έκανε την τιμή να μου δώσει.

Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία με διάφορες υποτροφίες στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας (τυχεροί μαθητές). Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ιστορικές μελέτες, επιστημονικά άρθρα και βιβλία. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το συγγραφικό του έργο σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον τελευταίο καιρό μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, ενώ πλέον ασχολείται κυρίως με τη δημιουργική γραφή και τη συγγραφή ιστορικών έργων. Τα περισσότερα μυθιστορήματα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και το βιβλίο του “Έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία” κυκλοφορεί και στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία.

Συνέντευξη

Πόσα χρόνια είστε συγγραφέας και τι σας έκανε να αρχίσετε;

Είμαι σχεδόν 20 χρόνια συγγραφέας και ξεκίνησα την καριέρα μου όταν τελείωσα με τις πανεπιστημιακές μου σπουδές. Εκείνη την περίοδο κατάλαβα ότι το πανεπιστήμιο ήταν ένα αντικείμενο που δε με γέμιζε και δεν μπορούσε να με ολοκληρώσει ως άνθρωπο. Η συγγραφή ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή μου και δεν σας κρύβω ότι ακόμα και πριν τελειώσω το πανεπιστήμιο είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με αυτήν.

Τι σημαίνει για εσάς η συγγραφή;

Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, τότε συνειδητοποίησα ότι η συγγραφή ήταν για μένα κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο επάγγελμα. Ήταν το αποκούμπι μου, αλλά κι ένας τρόπος για να μπορώ να ξεδίνω και να ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεν έχω αλλάξει γνώμη σχετικά με τη συγγραφή.

Η Ελλάδα έχει αξιόλογους νέους (σε ηλικία κυρίως) συγγραφείς; Ερασιτέχνες και μη.

Μπορώ να πω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα. Ειδικά οι νέοι συγγραφείς που αποφασίζουν να μπουν σε αυτόν τον χώρο έχουν καταπληκτικές ιστορίες να μας διηγηθούν. Το πρόβλημα όμως με τους περισσότερους από αυτούς είναι ότι έχουν στόχο, όχι τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, αλλά να καταφέρουν να αποκτήσουν χρήμα και δόξα μέσα από τη συγγραφή και τη λογοτεχνία. Όταν δεν το καταφέρνουν αυτό μέσα στα δύο πρώτα χρόνια που ξεκινούν να γράφουν, τότε απογοητεύονται και τα παρατούν.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να ‘χει ένας συγγραφέας για να γράψει ένα επιτυχημένο αστυνομικό μυθιστόρημα;

Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι μία καλή ιδέα σχετικά με ένα πρόβλημα, είτε αυτό είναι ένας φόνος, είτε μία κλοπή, είτε είναι μία απάτη, είτε κάτι άλλο. Το δεύτερο που πρέπει να έχει στο μυαλό του ένας συγγραφέας είναι η πλοκή του έργου του. Το πιο σημαντικό σημείο σε αυτή την πλοκή πρέπει να είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τα πράγματα ώστε να μην αποκαλύπτει τον δράστη σε κάποιο σημείο του μυθιστορήματος, πριν φτάσει στο τέλος του. Το τρίτο πιο σημαντικό που πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του ο συγγραφέας των αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι ότι θα πρέπει να δημιουργεί μία συνέχεια με κύριο πρωταγωνιστή τον αστυνόμο του. Με άλλα λόγια δεν φτάνει να γράψεις ένα βιβλίο με τον πρωταγωνιστή σου, αλλά οφείλεις να δημιουργήσεις μία σειρά βιβλίων με αυτόν, ώστε ο αναγνώστης να έχει να περιμένει και το επόμενο βιβλίο.

Έχετε εμπνευστεί χαρακτήρα από υπαρκτό πρόσωπο;

Ως προς τα αστυνομικά μυθιστορήματα, όχι δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Όλοι οι χαρακτήρες των αστυνόμων που έχω δημιουργήσει, είναι άνθρωποι της φαντασίας μου. Οι ιστορίες όμως που περιγράφω στα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν βέβαια κάποια σχέση με την πραγματικότητα.

Στον αστυνόμο Άκη Γριφίδη εμπνευστήκατε το επώνυμο από τη λέξη γρίφος;

Ακριβώς αυτό έχει συμβεί. Ήθελα να δώσω ένα όνομα στον αστυνόμο μου το οποίο θα ήταν και κάπως αστείο αλλά και θα υπονοούσε το ρόλο του στο βιβλίο. Νομίζω ήταν μία πολύ επιτυχημένη επιλογή, γιατί οι αναγνώστες έχουν πολλαπλώς τιμήσει τις ιστορίες του αστυνόμου Γριφίδη.

Τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε να σας πάρω συνέντευξη. Έχετε να αφήσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες και νέους συγγραφείς;

Θα ήθελα να πω στους νέους συγγραφείς μας να μην απογοητεύονται από τις πρώτες αποτυχίες που μπορεί να έχουν στη συγγραφική τους καριέρα και να συνεχίζουν να γράφουν καλά βιβλία. Να είναι σίγουροι ότι μέσα στην πρώτη δεκαετία της συγγραφικής του ζωής, όταν πια θα έχουν καθιερωθεί ως συγγραφείς το μυαλό του Έλληνα αναγνώστη, τότε οι επιτυχίες θα αρχίσουν να έρχονται απανωτές και αυτοί θα δικαιωθούν για την υπομονή τους και για το έργο τους.

Tags: books , Interview , The Weird Side Daily , twsd , Άκης Γριφίδης , αστυνομικά βιβλία , αστυνομικά μυθιστορήματα , βιβλία , βιβλίο , Βιογραφία , Έγκλημα , Έγκλημα στη Σαντορίνη , Έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία , Έγκλημα στο Super Paradise , Εκδόσεις , Ελλάδα , Έλληνας συγγραφέας , Ένα απλό ζήτημα τιμής , Θάνος Κονδύλης , ιστορία , ιστορικά βιβλία , μυθιστορήματα , Ποιος σκότωσε το Ρήγα , σειρά βιβλίων , Συγγραφέας , Συνέντευξη , χαρακτήρες , ψυχογιός

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 15 Απριλίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.