Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Δόλγυρα

“Η συγγραφή όταν γίνεται από την ψυχή σου, επειδή το θες πραγματικά και όχι αποκλειστικά για να παράγεις ένα προϊόν προς πώληση, είναι μία διαδικασία δύσκολη και επίπονη. Μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα η συγγραφική διαδικασία, κάποιες φορές ευχάριστα καθώς αποτυπώνω σκέψεις και συναισθήματα ενώ άλλες αποδεικνύεται μια δύσκολη κατάβαση στον εαυτό μου που οφείλω να υπομένω εάν θέλω το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και αληθινό…”

06 Ιανουαρίου 2022

 

Αγαπητέ Γιώργο αρχικά θα είχες την καλοσύνη να μας πεις λίγα λόγια για σένα, να σε γνωρίσουμε;

Γεννήθηκα στα Γιάννενα, μεγάλωσα στην Έδεσσα την οποία εγκατέλειψα 18 ετών, ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Σπούδασα λοιπόν στο ΑΠΘ στη ΝΟΠΕ (Σχολή Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών) στο τμήμα της Νομικής. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το θέατρο παρακολουθώντας μαθήματα σε διάφορα εργαστήρια και επαγγελματικές σχολές. Τέλος ασχολήθηκα με τη δημιουργική γραφή και τη δημοσιογραφία μέσω του προγράμματος σπουδών του ΙΕΚ – ΑΚΜΗ το οποίο ολοκλήρωσα.

Πώς και πότε ξεκίνησες την συγγραφή;

Μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, κατάλαβα σταδιακά ότι βελτιώνομαι. Το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι ότι έχω φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ήρθε με τη βράβευση διηγήματός μου από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» το 2019. Έτσι αποφάσισα να συνεχίσω με μερικές ακόμα ιστορίες για να το πλαισιώσουν και να φτάσω σε σημείο να έχω ένα έργο άξιο προς έκδοση το 2020. Ευελπιστώ να βρει αποδοχή από τον κόσμο αυτή μου η προσπάθεια. Τα δε μηνύματα της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας είναι αρκετά ενθαρρυντικά λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε και το γεγονός πως είμαι ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι ζητάς και ποιος είσαι πραγματικά. Η αυτογνωσία πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη κατάκτηση στην ζωή του ανθρώπου.

Το πρώτο σου βιβλίο είναι συλλογή διηγημάτων. Πες μας για τα διηγήματα πώς τα εμπνεύστηκες και γιατί διηγήματα και όχι ένα βιβλίο με μια ολοκληρωμένη ιστορία;

Γράφω βιωματικά όσο και αν φαίνεται παράξενο. Μέσα από τα τέρατά μου τα οποία μολονότι έχουν νύχια και δόντια πονάνε και ματώνουν, υπάρχω, ζω και αναπνέω. Αρκετοί νέοι συγγραφείς ξεκινούν με διηγήματα καθώς είναι μικρότερα σε έκταση, ωστόσο πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο είδος καθώς απαιτεί συμπυκνωμένες σκέψεις και μεστά νοήματα. Οφείλεις να προσέχεις να μη χαθείς και ξεφύγεις από την ιστορία καθώς είναι ένα πολύ απαιτητικό είδος όπου η κάθε λέξη έχει τεράστια βαρύτητα. Φυσικά όταν γράφεις -οτιδήποτε και αν είναι αυτό- οφείλεις να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και να σέβεσαι τους αναγνώστες, καθώς υπάρχει οικονομικό κόστος για όσους επιλέξουν να σου δώσουν μία ευκαιρία κι επίσης ο χρόνος όλων μας είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάμε σε ανούσια αναγνώσματα. Τέλος, είναι θέμα προσωπικής ικανοποίησης. Δε θα ήθελα τον τίτλο του συγγραφέα χωρίς να τον δικαιούμαι απόλυτα.

Τι σου δίνει γενικά έμπνευση;

Πολλά πράγματα με εμπνέουν και κυρίως η φθαρτότητά τους. «Οι αξίες είναι σχετικές και ο άνθρωπος θνητός· σαν έσχατη συνέπεια, το στοιχειώδες συμπέρασμα είναι: μηδενισμός» (ρήση του φιλοσόφου- στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη). Ο άνθρωπος ως φθαρτός και εφήμερος θα πρέπει να μάχεται ενάντια σε αυτό, να προσπαθεί δηλαδή να αφήσει κάτι που δεν θα μπορεί να χαθεί στο χρόνο. Αυτό ευελπιστώ να πετύχω μέσω της συγγραφής.

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις και τι συναισθήματα σου δημιουργεί η διαδικασία συγγραφής;

Η συγγραφή όταν γίνεται από την ψυχή σου, επειδή το θες πραγματικά και όχι αποκλειστικά για να παράγεις ένα προϊόν προς πώληση, είναι μία διαδικασία δύσκολη και επίπονη. Μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα η συγγραφική διαδικασία, κάποιες φορές ευχάριστα καθώς αποτυπώνω σκέψεις και συναισθήματα ενώ άλλες αποδεικνύεται μια δύσκολη κατάβαση στον εαυτό μου που οφείλω να υπομένω εάν θέλω το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και αληθινό.

Γράφεις κάτι καινούργιο αυτόν τον καιρό;

Έχω ξεκινήσει τη συγγραφή ενός έργου είναι η αλήθεια. Βρίσκομαι σε σχετικά αρχικό στάδιο βέβαια αλλά εφόσον υπάρχει η ιδέα, θεωρώ πως όσο και αν καθυστερήσει η ολοκλήρωσή του, θα πραγματοποιηθεί.

Ποιος είναι ο σκοπός σου ως συγγραφέας; Τι θέλεις να περάσεις μέσα από τα κείμενά σου;

Σκοπός μου είναι ο προβληματισμός του αναγνώστη σχετικά με διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως ο σεξισμός, η βία, η αδιαφορία προς το συνάνθρωπο και τον κόσμο γενικότερα.

Τρόμος ή Φαντασία και γιατί;

Η φαντασία μπορεί να εμπεριέχει τρόμο όπως και ο τρόμος φαντασία. Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Δε νομίζω ότι θα διάλεγα απαραίτητα ένα από τα δύο.

Αγαπημένοι συγγραφείς;

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και Νταν Μπράουν. Είναι οι συγγραφείς που λάτρεψα κατά την εφηβεία μου επειδή τότε διάβασα για πρώτη φορά και τα βιβλία τους.

Ποια η άποψή σου για τη λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου στην Ελλάδα;

Υπάρχει έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια στη λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου, δυστυχώς νομίζω ότι δε θα είναι σε θέση ποτέ οι Έλληνες συγγραφείς να ανταγωνιστούν τους ξένους και ειδικά τους Βρετανούς, Σκανδιναβούς και Αμερικανούς. Ίσως δεν ταιριάζει στο γονίδιό μας τελικά. Ζούμε περισσότερο μέσα από τον ωμό ρεαλισμό της καθημερινότητας που ίσως ξεπερνάει και την πιο μυθιστορηματική φαντασία.

Κλείνοντας, θα ήθελες να μοιραστείς κάτι με τους αναγνώστες σου;

Τόσο οι αναγνώστες όσο και όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας θεωρώ πως οφείλουν να έχουν υπομονή, δύναμη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Θέλω να πιστεύω πως το βιβλίο μου μπορεί να προσφέρει κάποιες αξιόλογες στιγμές.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Σου ευχόμαστε να είσαι πάντα δημιουργικός και γεμάτος φαντασία.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

*Βρείτε το βιβλίο του συγγραφέα “Σκοτεινά Φεγγάρια” εδώ.

Tags: The Weird Side Daily , αδιαφορία , αναγνώστης , αξίες , βία , βιβλία , βιβλίο , Γιώργος Δόλγυρας , γραφή , δημιουργική γραφή , δημοσιογραφία , δημοσιογράφος , διήγημα , είδος , Έμπνευση , επαγγελματική σχολή , εργαστήριο , Θέατρο , θνητός , ιστορία , ιστορίες , λογοτεχνικός διαγωνισμός , Μυθιστόρημα , Νταν Μπράουν , Παναγιώτης Κονδύλης , προβληματισμός , Σκέψη , σπουδές , Συγγραφέας , συγγραφείς , συγγραφή , συλλογή διηγημάτων , συναίσθημα , Συνέντευξη , τέρας , τέρατα , Τζ. Κ. Ρόουλινγκ , Τζ. Ρ. Ρ Τόλκιν , τρόμος , φαντασία

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 6 Ιανουαρίου, 2022

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.