Tο διαδίκτυο είναι στοιχειωμένο. Μέσα του κυοφορούνται παράξενα μυστικά και ιστορίες που μολύνουν ασταμάτητα τα μυαλά μας καθώς σερφάρουμε στις πολύχρωμες σελίδες του. Παράξενα όντα που γεννήθηκαν σε ασυνήθιστα μυαλά και απεικονίστηκαν σε επεξεργασμένα πίξελ και σε μεγαμπάιτ ανυπόστατης πληροφορίας, μεταμορφώνονται σε επιθετικά μιμίδια που εξαπλώνονται στο συλλογικό ασυνείδητο και όταν μολύνουν μια κρίσιμη μάζα εγκεφάλων, αποκτούν ζωή στον πραγματικό κόσμο. Και τότε τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην φαντασία γίνονται διάτρητα και ασαφή και τα φαντάσματα που τρεμοπαίζουν στις οθόνες μας αποκτούν αυτονομία και διαχέονται στον κόσμο της τρισδιάστατης πραγματικότητας, όπου στήνουν τις κρυψώνες τους στις σκιές μεταμεσονύκτιων δρόμων, σε ομιχλώδη δάση και έρημα πάρκα, σε σφραγισμένα σπίτια και εργοστάσια, ακόμα και κάτω απ’ τα κρεβάτια μας τις μικρές ώρες της νύχτας.
Η πιο γνωστή περίπτωση φαντάσματος που γεννήθηκε στο διαδίκτυο και υλοποιήθηκε στο δικό μας κόσμο είναι ο πολύ αλλόκοτος και τρομακτικός «Slenderman.» Αυτή η μυστήρια οντότητα απεικονίζεται ως μια ψηλή και αφύσικα λιγνή φιγούρα που έχει ένα αόριστα ανθρωπόμορφο σχήμα. Τα χέρια του είναι αφύσικα μακριά και το πρόσωπό του περιγράφεται συνήθως ως εντελώς άδειο από κάθε είδους χαρακτηριστικό. Επιπρόσθετα, υποτίθεται ότι φοράει ένα σκουρόχρωμο κοστούμι με γραβάτα. Σύμφωνα με τις δοξασίες που τον περιβάλλουν, ο Slenderman μπορεί να επιμηκύνει ή να κοντύνει τα χέρια του κατά βούληση ενώ η παρουσία του προκαλεί ναυτία, ζαλάδες, αμνησία, παράνοια, ρινικές αιμορραγίες και ισχυρές κρίσεις βήχα. Επιπρόσθετες ικανότητες που του αποδίδονται είναι η τηλεμεταφορά και η τηλεπάθεια ενώ όσοι προσπάθησαν να τον φωτογραφήσουν ή να τον βιντεοσκοπήσουν ανακάλυψαν ότι οι εγγραφές τους ήταν αλλόκοτα παραμορφωμένες και διαστρεβλωμένες.
Η γέννηση αυτού του δυσοίωνου όντος που μοιάζει να ελλοχεύει στις παρυφές της πραγματικότητάς μας εντοπίζεται στις 8 Ιουνίου του 2009, όταν ένας blogger που αποκαλούσε τον εαυτό του “Victor Surge” και ο οποίος ανακαλύφθηκε αργότερα ότι ονομαζόταν Eric Knudsen και ήταν ένας κάτοικος της Florida, ανάρτησε στην ιστοσελίδα Something Awful. δυο ψεύτικες φωτογραφίες που είχε δημιουργήσει ο ίδιος. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπήρχε μια ενότητα με το όνομα “Create Paranormal Images,” («δημιουργήστε παραφυσικές εικόνες».) Οι δημιουργοί της ζητούσαν από τους επισκέπτες τους να αναρτήσουν εικόνες που θα ήταν επεξεργασμένες με το πρόγραμμα photoshop κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αναδίδουν την αίσθηση του αλλόκοτου και του παραφυσικού. Στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν πιο από τα επινοημένα όντα που θα εμφανίζονταν στη σελίδα τους θα αποδεικνυόταν τόσο ρεαλιστικό ώστε να θεωρηθεί αυθεντικό από τους χρήστες του διαδικτύου. Στην ουσία επρόκειτο για έναν ανοιχτό διαγωνισμό εξαπάτησης του κοινού. Οι φωτογραφίες που ανάρτησε ο Kudsen ήταν δυο ασπρόμαυρες εικόνες που έδειχναν ομάδες μικρών παιδιών και εφήβων.
Στο φόντο τους ωστόσο καραδοκούσε η ανατριχιαστική μορφή του Slenderman. Αυτές οι δυο φωτογραφίες ήταν πολύ καλοφτιαγμένες και ατμοσφαιρικές ενώ ένα επιπρόσθετο στοιχείο που τις έκανε ακόμα πιο ανησυχαστικές ήταν το γεγονός ότι συνοδεύονταν από τμήματα χειρόγραφων κειμένων εκ των οποίων, κάποιο έλεγε τα εξής: «Δεν θέλαμε να πάμε εκεί, δεν θέλαμε να τα σκοτώσουμε…..αλλά η επίμονη σιωπή του και τα τεντωμένα χέρια του μας τρομοκρατούσαν και μας καθησύχαζαν ταυτόχρονα….-1983 άγνωστος φωτογραφός που θεωρείται νεκρός». (‘We didn’t want to go, we didn’t want to kill them…but its persistent silence and outstretched arms horrified and comforted us at the same time…’ – 1983, photographer unknown, presumed dead.”) Στη δεύτερη φωτογραφία που είχε παραποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει καμένη, υπήρχε ένα δακτυλογραφημένο κείμενο και η σφραγίδα κάποιας βιβλιοθήκης που έγραφε το εξής: «Μια από τις δυο φωτογραφίες που διασώθηκαν από την πυρκαγιά της βιβλιοθήκης του Stirling City. Ελήφθησαν την ημέρα που δεκατέσσερα παιδιά εξαφανίστηκαν από κάτι που αναφέρεται ως ‘The Slender Man’. … Η φωτιά στη βιβλιοθήκη έλαβε χώρα μια βδομάδα αργότερα.
Η πραγματική φωτογραφία έχει κατασχεθεί ως αποδεικτικό στοιχείο. -1986 φωτογράφος: Mary Thomas, εξαφανίστηκε από τις 13 Ιουνίου 1986…» Αυτές οι υπαινικτικά τρομακτικές υποσημειώσεις έκαναν τις φωτογραφίες ακόμα πιο πειστικές και ρεαλιστικές κάτι που έπεισε πολλούς ότι τελικά ήταν και αυθεντικές. Στο μεταξύ ο Knudsen φρόντισε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά γιατί λίγες μέρες αργότερα ανάρτησε στην ίδια ιστοσελίδα κάποιες υποτιθέμενες ιατρικές εκθέσεις που αναφέρονταν σε αυτοψίες οι οποίες έγιναν σε θύματα του Slenderman την δεκαετία του 90. Σε μια από αυτές τις εκθέσεις επισυνάπτονταν η λεπτομερέστατη-και φρικιαστική-φωτογραφία των υπολειμμάτων ενός θύματος που βρέθηκε στο ανύπαρκτο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Woodview ενώ αργότερα υπήρξε και ένας ισχυρισμός ότι 33 συνολικά ασθενείς εξαφανίστηκαν από το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ύστερα από όλα αυτά, ισχυρισμοί για την ύπαρξη του Slenderman άρχισαν να εμφανίζονται σποραδικά σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποκτούν μια δική τους ζωή. Ξεπήδησαν επιπρόσθετες φωτογραφίες και αφηγήσεις «πραγματικών» θεάσεων και περιστατικών με αποτέλεσμα η παρουσία του να εξαπλωθεί στο διαδίκτυο σαν επιδημία. Στις περισσότερες από αυτές τις αφηγήσεις η εν λόγω οντότητα φόβιζε και καταδίωκε τους μάρτυρες σε εγκαταλειμμένα κτίρια ή σε δάση και γινόταν ορατή μόνο με την άκρη του ματιού ενώ κάποιες πιο δυσοίωνες ιστορίες μιλούσαν για φόνους ανθρώπων και απαγωγές παιδιών. Έτσι λοιπόν ο Slenderman άρχισε να εμφανίζεται παντού και να πρωταγωνιστεί σε ανώνυμα βίντεο που «είχαν βρεθεί κάπου» σε ταινίες και σε διαδικτυακούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ενώ είχε γεννηθεί ως ένα εγχείρημα του photoshop, κατάφερε να μεταμορφωθεί σ’ έναν παγκόσμιο μπαμπούλα και σ’ ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα σύγχρονου αστικού μύθου που είχε γεννηθεί μέσα από το πλήθος των χρηστών του διαδικτύου.
Μέχρι που έφτασε η μέρα που ο Slenderman κατάφερε να εισβάλει στον κόσμο της φυσικής πραγματικότητας: Στις 31 Μαϊου του 2014, δυο δωδεκάχρονα κορίτσια, η Morgan Geyser και η Anissa Weier κατάφεραν να σοκάρουν ολόκληρη την Αμερικανική κοινωνία όταν παρέσυραν την εντεκάχρονη Payton Leutner στο δάσος που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι της Geyser στο Waukesha του Wisconsin. Εκεί πέρα, την μαχαίρωσαν 19 φορές συνολικά, προτού την παρατήσουν αιμόφυρτη, θεωρώντας ότι ήταν νεκρή. Ωστόσο, το θύμα κατάφερε κατά κάποιο τρόπο να επιβιώσει από αυτή την τρομακτική δοκιμασία και να ζητήσει βοήθεια με αποτέλεσμα οι δυο ανήλικες παρ’ ολίγον δολοφόνοι να εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής. Και τότε άρχισε να ξεδιπλώνεται μια πολύ παράξενη ιστορία: Η Geyser και η Weier πίστευαν ότι ο Slenderman ήταν απόλυτα πραγματικός και ότι τους είχε ζητήσει να σκοτώσουν κάποιον για να εξευμενιστεί. Τα δυο κορίτσια πίστευαν ότι αν δεν υπάκουαν στο θέλημά του, οι οικογένειές τους θα υπέφεραν πολύ και ότι αν κατάφερναν να τον ευχαριστήσουν θα τις έπαιρνε να ζήσουν μαζί του σε κάποιο υποθετικό δάσος. Μάλιστα, ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας της μικρής Payton Leutner, τα δυο κορίτσια είχαν αρχίσει να περπατάνε μέσα στο δάσος του Waukesha γιατί πίστευαν ότι ο Slenderman τις περίμενε στα βάθη του για να τις πάρει μαζί του.
Όπως ήταν και το αναμενόμενο, αυτή η ανατριχιαστική ιστορία προκάλεσε πολύ μεγάλη αίσθηση και έφερε τον Slenderman, στο φως της mainstream κουλτούρας. Για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει πιο εκτεταμένα το συγκεκριμένο συμβάν, το κανάλι HBO προχώρησε το 2016 στην παραγωγή ενός πολύκροτού σχετικού ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Beware the Slenderman. Δυστυχώς, πολύ γρήγορα σημειώθηκαν και άλλα παρόμοια περιστατικά. Για παράδειγμα, στις 9 Ιουνίου του 2014, στο Οχάιο, μια μητέρα γύρισε στο σπίτι της από τη δουλειά της και βρήκε την έφηβη κόρη της να στέκεται ακίνητη και σιωπηλή στην κουζίνα του σπιτιού τους φορώντας μια λευκή μάσκα και κρατώντας ένα κουζινομάχαιρο. Το κορίτσι μαχαίρωσε τη μητέρα του και αργότερα ισχυρίστηκε ότι προέβη σε αυτή την πράξη για να εξευμενίσει τον Slenderman. Αποδείχτηκε ότι το κορίτσι είχε αναπτύξει μια εμμονή με τη συγκεκριμένη φιγούρα γράφοντας συνεχώς για αυτόν και έχοντας δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο για χάρη του σ’ ένα διαδραστικό βιντεοπαιχνίδι που ονομάζεται Minecraft.
Αυτό που εντυπωσιάζει τον ερευνητή της περίπτωσης του Slenderman είναι ότι αν και έχει αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα τεχνητό δημιούργημα, ακόμα και σήμερα αναδύονται σποραδικές αναφορές για εμφανίσεις του στον πραγματικό κόσμο. Θα μπορούσε λοιπόν να ισχυριστεί κανείς ότι ο Slenderman αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ενός νεοσύστατου αστικού μύθου με αποδεδειγμένα τεχνητή προέλευση που κατάφερε να ριζώσει βαθιά μέσα στο συλλογικό υποσυνείδητο της σύγχρονης νεολαίας χρησιμοποιώντας ως όχημα το διαδίκτυο και να εκδηλώσει τη δύναμή του μέσα από αλλόκοτα και βίαια περιστατικά. Είναι μια μορφή που γεννήθηκε μέσα στο δημιουργικό μυαλό ενός ανήσυχου καλλιτέχνη και κατάφερε να μεταδοθεί από εγκέφαλο σε εγκέφαλο με τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε να παραβιάσει τα σύνορα που χωρίζουν το απτό από το φανταστικό και να παραμορφώσει αρκετά το πεδίο της συλλογικής πραγματικότητας ώστε να δημιουργήσει το δικό του δυσοίωνο αποτύπωμα. Έχει λοιπόν αποκτήσει αντικειμενική υπόσταση εξαιτίας της πεποίθησης των οπαδών του ή πρόκειται απλά για έναν πολύ επίμονο αστικό μύθο; Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το πρώιμο σύμπτωμα μιας νέας εποχής που κυοφορείται στις μέρες μας, ενός zeitgeist του κοντινού μέλλοντος, όπου η πραγματικότητα θα αποκτά όλο και πιο πολύ τη πλαστικότητα και την αστάθεια ενός ψηφιακού περιβάλλοντος;
Tags: article , dark , mystery , paranormal , Slenderman , The Weird Side Daily , twsd , weird άρθρο , Αληθινό , αλλόκοτος , άρθρο , αστικός μύθος , δημιουργός , Διαδίκτυο , δολοφονίες , δολοφόνος , Έρικ Σμυρναίος , Ίντερνετ , κορίτσια , μυστήρια οντότητα , μυστήριο , παιδιά , παραφυσικό , σελίδα , Σκοτεινό , τρομακτικός , φωτογραφίες , ψεύτικο
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.