Russian Doll

“Το Russian Doll σου δίνει μια αμυδρή αίσθηση 80ς, ενώ καταφέρνει χαρακτήρες που αρχικά δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητοί να τους εξελίξει και τελικά να σε πείσει να τους συμπαθήσεις. Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική, ενώ τα πλάνα πάνω σε βάζουν μέσα στον χώρο, κάνοντας την εμπειρία πιο ζωντανή.”

09 Σεπτεμβρίου 2020

Μέσα Αυγούστου, μία Αθήνα νεκρή, οι φίλοι διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και εγώ να σκοτώνω την ώρα μου στον αχανή χώρο του διαδικτύου. Έπεσα πάνω σε μία online συζήτηση που διοργάνωνε το κανάλι “What if?” (φανταστικό κανάλι στο Youtube, βρείτε το, αν δεν το έχετε κάνει ήδη!) με θέμα την ταινία “Ημέρα της Μαρμότας” (Groundhog day Bill Murray). Για όσους δεν έχετε δει την ταινία, σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Βασικό θέμα συζήτησης, πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις σε μια χρονική λούπα και πως θα αντιδρούσες; Καλεσμένος ήταν ο σεναριογράφος της ταινίας, ίσως ο πρώτος που συνέλαβε την πρωτότυπη αυτή ιδέα. Ανάμεσα στις διάφορες απόψεις, ακούω τον παρουσιαστή να αναφέρεται σε μια σειρά που είχε βασισθεί πάνω στην ίδια αρχή· Russian doll. Και αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Βασικό θετικό χαρακτηριστικό της σειράς είναι ότι αποτελείται από οκτώ ημίωρα επεισόδια, ούτε καν τέσσερις ώρες δηλαδή, οπότε δεν χρειάζεται να επενδύσετε χρόνο πολύ από τη ζωή σας, μόνο ένα τεμπέλικα απόγευμα.

Η σειρά μιλάει για μια κοπέλα, την Νάντια (Natasha Lyonne), που βρίσκεται στο πάρτι των 36ων γενεθλίων της. Και λίγες ώρες μετά την χτυπά ένα ταξί. Και αρχίζει ο αέναος κύκλος μας. Εκείνη επιστρέφει στο ίδιο σημείο που την πρωτογνωρίσαμε και ξαναρχίζει τον αγώνα της να λύσει το μυστήριο και να απελευθερωθεί. (Για τους παλιότερους που η Natasha Lyonne σας θυμίζει κάτι, επισκεφτείτε το καστ της ταινίας American Pie!)

Η Νάντια είναι ένας χαρακτήρας κυνικός, απόμακρος συναισθηματικά από πολλούς, κυρίως τις αισθηματικές της σχέσεις, μία σύγχρονη, επιθετική και ανεξάρτητη Νεοϋορκέζα. Έχει, βέβαια, μια βασική σταθερά· την ψυχολόγο που, ουσιαστικά, την μεγάλωσε. Η ιστορία της σειράς δεν αναλώνεται απλά στο να μας δείχνει με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει στο Μεγάλο Μήλο, αν και αφιερώνει λίγο χρόνο προσεγγίζοντας το θέμα με μια πιο κωμική αίσθηση. Αντίθετα, ακολουθεί την Νάντια σε ένα ταξίδι εξέλιξης, βελτίωσης και ανακάλυψης του εαυτού της, αφήνοντας στα όμορφα, ανθρώπινα και συναισθηματικά στοιχεία που κρύβει βαθιά μέσα της, να βγουν σταδιακά στην επιφάνεια.

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει από μόνο του, αλλά στη διάρκεια της σειράς με καταλυτικό παράγοντα την εμφάνιση ενός ακόμα χαρακτήρα που περνά τα ίδια μαρτύρια με εκείνη, τον Άλαν (Charlie Barnett).

Οι δύο πρωταγωνιστές συμμαχούν σε μια προσπάθεια να καταλάβουν πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πολύ περισσότερο πώς μπορούν να το σταματήσουν.

Ο Άλαν είναι ένας εκ διαμέτρου αντίθετος χαρακτήρας σε σχέση με την Νάντια και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια τους να συνεργασθούν. Η ηθική του, ο τρόπος συμπεριφοράς του, οι αντιδράσεις του σε δύσκολες καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές από της Νάντιας. Έχει μια διαφορετική αφετηρία καθώς δεν προσπαθεί αρχικά να αλλάξει την τελευταία του μέρα, ψάχνοντας να βρει το κενό που θα τον σώσει. Αντίθετα, τιμωρώντας τον εαυτό του, ακολουθεί ξανά και ξανά την ίδια διαδρομή, τις ίδιες κινήσεις. Η συνάντηση του με την Νάντια τον ταρακουνάει, βάζοντας τον να σκεφτεί αν πράγματι αξίζει αυτό το μαρτύριο. Παράλληλα, και ο ίδιος έχει μια σημαντική επιρροή πάνω της και, παρόλο που δεν είναι εμφανής στην αρχή, αφήνει τα σημάδια της και πάνω στη Νάντια.

Η σχέση και η επαφή αυτών των δυο χαρακτήρων φέρνει προστριβές μεταξύ τους, αλλά ανεβάζει στην επιφάνεια και νέες πτυχές του εαυτού τους, που δεν ήξεραν ότι είχαν.

Η σειρά κρύβει μικρές συμπτώσεις, που βέβαια μόνο τυχαίες δεν είναι, που τραβάνε το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο. Mini spoiler! Στοιχεία ολόγυρα συνδέουν τους δυο πρωταγωνιστές προτού καν συναντηθούν και αυτό έχει τη σημασία του.

Γενικότερα, το Russian Doll σου δίνει μια αμυδρή αίσθηση 80ς, ενώ καταφέρνει χαρακτήρες που αρχικά δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητοί να τους εξελίξει και τελικά να σε πείσει να τους συμπαθήσεις. Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική, αποτυπώνοντας στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Νέας Υόρκης, ενώ τα πλάνα πάνω από τον ώμο των πρωταγωνιστών σε βάζουν μέσα στον χώρο, κάνοντας την εμπειρία πιο ζωντανή.

Το τελευταίο επεισόδιο σου αφήνει κάποια μικρά ερωτηματικά, ίσως επίτηδες για να έχει έναυσμα για τον επόμενο κύκλο, αλλά και μια αίσθηση ολοκλήρωσης μιας και βλέπεις τους πρωταγωνιστές και την άνθιση τους από την αρχή της σειράς μέχρι τώρα.

Γενικότερα το Russian Doll είναι μια σειρά που δε θα μετανιώσεις τις 3,5-4 ώρες που θα αφιερώσεις, θα τις χαρείς και πέραν της ανάλαφρης προσέγγισης θα μπεις στη διαδικασία να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση των ηρώων. Πράγματι, εσύ τι θα έκανες αν παγιδευόσουν σε μια χρονική λούπα;

 

Main Image Reference

Tags: 8 Ερασιτέχνες Δολοφόνοι , American Pie! , Bill Murray , Charlie Barnett , Natasha Lyonne , Russian doll , The Weird Side Daily , What if? , Youtube , αγώνας , άρθρα , άρθρο , άρθρο φαντασίας , βελτίωση , γενέθλια , Δημήτρης Ψωμαδέλλης , διαδρομή , ενδιαφέρον , επεισόδια , επεισόδιο , επιρροή , ηθική , Ημέρα της Μαρμότας , θάνατος , θέμα , θετικό , ιστορία , κανάλι , καστ , κενό , κύκλος , λούπα , μαρτύριο , Μεγάλο Μήλο , μέρα , μυστήριο , Νέα Υόρκη , Πάρτι , πλοκή , προσπάθεια , προστριβές , πρωταγωνιστής , σειρά , σεναριογράφος , σημάδι , σημείο , συναίσθημα , σχέσεις , σχέση , ταινία , Ταινίες , τάξη , ταξίδι , χαρακτήρας , Χορός , χρονική λούπα , χρόνος , ψυχολόγος

Δημήτρης Ψωμαδέλλης

Δημοσιεύτηκε 9 Σεπτεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.