Όσα δεν ξέρατε για το Spirited Away

Ακόμα κι αν έχετε δει την ταινία, ίσως δεν γνωρίζετε κάποιες από τις παρακάτω πληροφορίες: Το περισσότερο animation είναι φτιαγμένο στο χέρι αν και έχει χρησιμοποιηθεί και CGI. Δεν χρησιμοποιήθηκε script, αντίθετα οι δημιουργοί βασίστηκαν μονάχα στα storyboards, κάτι που καθιστά την ταινία ακόμα πιο ξεχωριστή.

11 Οκτωβρίου 2026

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι αξίζει να δείτε αυτή την ταινία αν δεν την έχετε δει ήδη. Αν αγαπάτε την Disney, σίγουρα θα λατρέψετε τις ταινίες του Hayao Miyazaki μιας και τον αποκαλούν τον «πατέρα της Disney της Ιαπωνίας» (αν και δεν του αρέσει αυτός ο τίτλος). Ο Miyazaki και η εταιρία Ghibli ξέρουν να δημιουργούν anime που σου κλέβουν την καρδιά και σε κάνουν να αγαπήσεις τις ταινίες για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους και τις ευφάνταστες ιστορίες. Μια από αυτές είναι και το Spirited away. Μια φανταστική ταινία με πρωταγωνίστρια ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, την Τσιχίρο.

Ακόμα κι αν έχετε δει την ταινία, ίσως δεν γνωρίζετε κάποιες από τις παρακάτω πληροφορίες: Το περισσότερο animation είναι φτιαγμένο στο χέρι αν και έχει χρησιμοποιηθεί και CGI. Δεν χρησιμοποιήθηκε script, αντίθετα οι δημιουργοί βασίστηκαν μονάχα στα storyboards, κάτι που καθιστά την ταινία ακόμα πιο ξεχωριστή. Το Spirited Away ήταν η πρώτη anime ταινία που κέρδισε το Όσκαρ ‘Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων’, και ταυτόχρονα η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία και η πρώτη ταινία ζωγραφισμένη στο χέρι που κερδίζει αυτό το βραβείο. Παρόλα αυτά, ο Miyazaki δεν πήγε ποτέ στην τελετή να το παραλάβει. Κάτι ακόμα που καθιστά το Spirited Away μια ιδιαίτερη δημιουργία, είναι ότι όλα τα ονόματα στην ταινία έχουν νόημα. Παραδείγματος χάριν, το όνομα της μάγισσας Γιουμπάμπα αποτελείται από τα συνθετικά δύο ιαπωνικών λέξεων που μεταφράζονται ως ζεστό νερό ή μπάνιο (Yu) και ηλικιωμένη γυναίκα (Baba).

Είναι ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς τις πηγές έμπνευσης γύρω από το Spirited Away και τη σύνδεσή τους με την Ιαπωνική κουλτούρα αλλά και τον ίδιο τον Miyazaki. Η πρωταγωνίστρια Τσιχίρο είναι εμπνευσμένη από αληθινό πρόσωπο. Στην ταινία υπάρχει μια σκηνή όπου η Τσιχίρο καθαρίζει ένα πολύ βρόμικο πλάσμα που τελικά είναι ο θεός ποταμός. Η συγκεκριμένη σκηνή είναι από μια πραγματική εμπειρία του Miyazaki, καθώς καθάριζε έναν ποταμό και έβγαλε από μέσα μέχρι και ποδήλατο.

Ο κόσμος που έχτισε ο Miyazaki είναι εμπνευσμένος από ένα παράξενο μουσείο στο Τόκιο (the Edo-Tokyo Open-air Architectural Museum). Ο δράκος είναι ένα ακόμα στοιχείο στην ταινία που αποκτά ενδιαφέρον. Οι δημιουργοί χρησιμοποιήσαν πραγματικές κινήσεις ζώων όπως σαύρα geko όταν ανεβαίνει σε τοίχο, φίδι όπως κινείται το σώμα του και σκύλο όταν ανοίγει το στόμα. Τέλος, να αναφέρω ότι τα πνεύματα και οι θεοί στην ταινία προέρχονται από τη θρησκεία τον Ιαπώνων το Shinto, όπου το κάθε τι έχει ψυχή και ένα πνεύμα να το φιλάει.

Η πλοκή ξεκινάει με την Τσιχίρο και τους γονείς της μέσα σε ένα αμάξι που πάνε να μετακομίσουν σε ένα καινούργιο σπίτι. Χάνουν όμως τον δρόμο τους και φτάνουν μπροστά σε ένα παράξενο τούνελ μέσα στο δάσος. Εκεί κατεβαίνουν από το αμάξι και μπαίνουν μέσα στο τούνελ να το εξερευνήσουν. Η Τσιχίρο ακολουθεί διστακτικά. Όταν περνάνε στην άλλη μεριά του τούνελ, φτάνουν σε ένα όμορφο μέρος με παραδοσιακά κτήρια της Ιαπωνίας. Εκεί οι γονείς τις Τσιχίρο κάθονται να φάνε. Όμως δεν βλέπουν πουθενά τον μαγαζάτορα παρολ’ αυτά αρχίζουν και τρώνε. Η Τσιχίρο, ωστόσο, δεν τρώει τίποτα και πάει να εξερευνήσει το μέρος. Φτάνει μπροστά σε μια γέφυρα. Εκεί συναντάει ένα παράξενο αγόρι που της λέει ότι πρέπει να φύγει. Σε λίγο το μέρος αλλάζει. Πνεύματα αρχίζουν να εμφανίζονται παντού. Η Τσιχίρο τρομοκρατημένη τρέχει στους γονείς της μόνο για να ανακαλύψει ότι… δεν θα σας πω τι ανακαλύπτει, το μόνο που θα σας πω είναι ότι οι γονείς της δεν είναι πια αυτοί που ήταν πριν…

Η τρομοκρατημένη Τσιχίρο τρέχει να φύγει από αυτό το μέρος και πηγαίνει προς το τούνελ… Όμως ο δρόμος έχει γίνει μια τεράστια λίμνη και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω! Το παράξενο αγόρι, με το όνομα Χάκου, τη βρίσκει και τη βοηθάει λέγοντάς της ότι πρέπει να πάει να βρει δουλειά στα λουτρά των θεών. Η Τσιχίρο εκεί συναντάει πολλά παράξενα πλάσματα, πνεύματα και θεούς. Πηγαίνοντας στην ιδιοκτήτρια Γιουμπάμπα, ανακαλύπτει πως είναι μάγισσα. Με τα πολλά η Τσιχίρο αρχίζει και δουλεύει στα λουτρά μαζί με τους υπόλοιπους δούλους της Γιουμπάμπα.

Στη συνέχεια η Τσιχίρο βλέπει ένα πλάσμα με μάσκα το οποίο δεν μιλάει αλλά την ακολουθεί. Αυτό το πλάσμα τρώει σαν τον Καμπαμαρού και τον Λούφι μαζί. Δεν θα πω περισσότερα για αυτό το πλάσμα, μόνο ότι έχει αδυναμία στην Τσιχίρο γιατί είναι η μόνη που του φέρθηκε με καλό τρόπο και δεν ήταν άπληστη. Η Τσιχίρο αργότερα φεύγει από τα λουτρά και βρίσκει τη δίδυμη αδερφή της Γιουμπάμπα. Μαζί με τον Χάκου, γυρίζουν πίσω για να σπάσουν τα μάγια της κακιάς μάγισσας. Τα καταφέρνουν άραγε; Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Δυστυχώς η ταινία αφήνει υπονοούμενα και για δεύτερο μέρος όμως η Ghibli δεν έχει σκοπό να κυκλοφορήσει sequel. Τα συναισθήματα που διεγείρει αυτή η ταινία είναι πολλά. Σίγουρα θα τα νιώσετε και εσείς όταν τη δείτε. Σου αφήνει μια γλυκιά μελαγχολία θα έλεγα, ειδικά στο τέλος. Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε τους χαρακτήρες και τα πλάσματα αυτού του κόσμου, όπως και την ιστορία. Ο Miyazaki για ακόμα μια φορά μας ταξιδεύει με την υπέροχη φαντασία του σε ένα κόσμο μαγικό όπου μπορούμε να νιώσουμε και εμείς παιδιά.

Καλή προβολή!

Tags: animation , anime , article , CGI , Chihiro , Cinema , disney , dragon , fantasy , Ghibli , gods , haku , Hayao Miyazaki , japan , Miyazaki , Spirited Away , Spirited Away Miyazaki , spirits , Storyboard , The Weird Side Daily , The Weird Side Daily άρθρα , Tokyo , twsd , weird article , Weird Άρθρα , weird άρθρο , yubaba , άρθρο , άρθρο anime , άρθρο φαντασίας , Δράκος , Θεοί , Ιάπωνες , ιαπωνία , Ιαπωνικά φαντάσματα , Ιαπωνικοί θρύλοι , ιαπωνικός κινηματογράφος , Όσκαρ , πνεύματα , σινεμά , ταινία , Ταινίες , Τσιχίρο , φαντασία

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 11 Οκτωβρίου, 2026

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.