Πιστεύετε ότι μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Ότι υπάρχει τρόπος να νικήσουμε το θάνατο και να παραμείνουμε για πάντα νέοι και ακμαίοι, στους αιώνες των αιώνων; Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, σύμφωνα με κάποιες παράξενες και επίμονες φήμες που κυκλοφορούν στους χώρους των αναζητητών του παράξενου, ανάμεσά μας ζουν κάποιοι άνθρωποι που ήδη το έχουν καταφέρει αυτό. Άνθρωποι που νίκησαν το θάνατο και τα γηρατειά και έκτοτε περιπλανιόνται ανάμεσά μας διακριτικά, κρυμμένοι στα παρασκήνια της ιστορίας.
Ένας απ’ αυτούς τους υποτιθέμενους αθάνατους είναι ο θρυλικός κόμης Σεν Ζερμαίν, μια αινιγματική φιγούρα που λέγεται ότι εμφανίζεται περιστασιακά μέσα στους αιώνες διατηρώντας την ίδια πάντα εμφάνιση, ενός θαλερού άνδρα 45 περίπου ετών. Τι γνωρίζουμε όμως για τον παράξενο εκείνο κόμη; Καταρχήν, ότι υπήρξε πραγματικά και ότι διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με πολλές επιφανείς προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ιστορίας όπως ήταν ο γνωστός Casanova, η Madame de Pompadour, ο Βολταίρος, ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ο 15ος και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας. Η ημερομηνία της γέννησής του δεν μας είναι γνωστή, αν και λέγεται ότι γεννήθηκε το 1690 και ότι ήταν γιος του Francis Racoczi II, πρίγκιπα της Tρανσυλβανίας.
Μορφώθηκε στην Ιταλία και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Siena όπου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες και τις επιστήμες της εποχής του. Ξέρουμε επίσης ότι, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, είχε μελετήσει σε βάθος την επιστήμη της Αλχημείας και ότι είχε καταφέρει να δημιουργήσει τη λεγόμενη «φιλοσοφική λίθο», μια παράξενη σκόνη που αφενός του επέτρεπε να μεταστοιχειώνει διάφορα μέταλλα σε καθαρό χρυσάφι και αφετέρου, μέσω της τακτικής κατάποσής της, να παραμένει βιολογικά αγέραστος. Το σίγουρο είναι ότι το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό στους κύκλους της ευρωπαϊκής ελίτ το 1742, όταν άρχισε να προσεγγίζει βασιλικές οικογένειες και ευγενείς επιδεικνύοντας τις ευρύτατες γνώσεις που διέθετε όσον αφορά τους τομείς της επιστήμης και της ιστορίας, τις μουσικές του ικανότητες, την ευστροφία και την ευγλωττία του.
Γνώριζε πολύ καλά τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ολλανδικά, τα Ισπανικά, τα Πορτογαλικά, τα Ρωσικά και τα Αγγλικά ενώ διέθετε και γνώσεις Κινέζικών, Λατινικών, Αραβικών, Αρχαίων Ελληνικών και Σανσκριτικών! Σύμφωνα με τις περιγραφές που μας άφησαν οι άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά, ήταν ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος, πάντα καλοντυμένος, με χλωμή επιδερμίδα και «ιδιαιτέρως μαύρα» μαλλιά και γενειάδα. Η παράξενη φήμη ότι ήταν αθάνατος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1760, στο Παρίσι, όταν η κόμισσα von Georgy άκουσε ότι ο ασυνήθιστος εκείνος άνθρωπος επρόκειτο να παρευρεθεί σ’ ένα σουαρέ στο ανάκτορο της Madame de Pompadour, της επίσημης ερωμένης του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου της Γαλλίας. Η γηραιά κόμισσα θυμόταν ότι είχε γνωρίσει τον Σεν Ζερμαίν στη Βενετία το 1710. Όταν τον συνάντησε και πάλι, το 1760, διαπίστωσε με μεγάλη της έκπληξη ότι ο εν λόγω κόμης δεν φαινόταν ούτε μια μέρα μεγαλύτερος σε ηλικία από τότε και τον ρώτησε αν ο άνθρωπος που είχε γνωρίσει στη Βενετία πριν από 50 χρόνια ήταν ο πατέρας του. Η απάντηση του κόμη Σεν Ζερμαίν υπήρξε εντελώς αποστομωτική:
«Όχι κυρία, αλλά εγώ ο ίδιος ζούσα στη Βενετία στα τέλη του προηγούμενου και στις αρχές αυτού του αιώνα. Είχα την τιμή να σας γνωρίσω τότε!» Στη συνέχεια, άρχισε να της περιγράφει τις λεπτομέρειες της τελευταίας τους συνάντησης στη Βενετία του 1710 σαν να ήταν πραγματικά ο ίδιος εκεί, πριν από μισό αιώνα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κόμης Σεν Ζερμαίν ταξίδεψε εκτενώς στην Ευρώπη τα επόμενα 40 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος δεν φαινόταν να γερνάει. Όσοι τον συναντούσαν εντυπωσιάζονταν πολύ από τις δεξιότητες αλλά και από τις εκκεντρικότητές του. Για παράδειγμα, μπορούσε να παίζει βιολί σαν βιρτουόζος και ήξερε να ζωγραφίζει πολύ καλά. Οπουδήποτε ταξίδευε έστηνε ένα μεγάλο εργαστήριο προκειμένου να εκτελεί ανενόχλητος τα αλχημιστικά του πειράματα. Ενώ έμοιαζε να είναι πολύ πλούσιος, δεν είχε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά του. Αν η μεγάλη οικονομική του επιφάνεια όντως οφειλόταν στην ικανότητά του να μετατρέπει ευτελή μέταλλα σε χρυσάφι, ποτέ δεν εκτέλεσε το συγκεκριμένο κατόρθωμα μπροστά σε κάποιον παρατηρητή. Ενώ δειπνούσε συχνά με φίλους και απολάμβανε τη συντροφιά τους, ποτέ δεν έτρωγε δημοσίως.
Ισχυριζόταν ότι η δίαιτα του ήταν ιδιόρρυθμη και ενώ ήταν πολύ αβρός και ευγενικός με τις κυρίες των αριστοκρατικών ανακτόρων όπου σύχναζε, ποτέ δεν ενεπλάκη σε κάποια ερωτική περιπέτεια. Ήξερε να φτιάχνει καλλυντικά σκευάσματα που απομάκρυναν τις ρυτίδες και πολύ αποτελεσματικές βαφές για τα μαλλιά και αγαπούσε πολύ τα κοσμήματα, σε βαθμό τέτοιο ώστε ακόμα και τα υποδήματα του να είναι στολισμένα με πολύτιμους λίθους. Ισχυριζόταν ότι είχε τελειοποιήσει μια τεχνική χρωματισμού των πολύτιμων λίθων στην Περσία και ότι μπορούσε να ενώσει πολλά μικρά διαμάντια μεταξύ τους και να δημιουργήσει ένα μεγάλο. Δήλωνε επίσης ότι μπορούσε να κάνει τα μαργαριτάρια να μεγαλώνουν σε απίστευτα μεγέθη.
Τέλος, λεγόταν ότι σχετιζόταν με μυστικά τάγματα όπως ήταν οι Ροδόσταυροι, οι Τέκτονες, οι Ιππότες του Φωτός και οι Πεφωτισμένοι (Illuminati.) Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, ο παράξενος εκείνος κόμης συμμετείχε σε πολλές πολιτικές μηχανορραφίες της ευρωπαϊκής ελίτ: Τη δεκαετία του 1740 έγινε έμπιστος διπλωμάτης του Λουδοβίκου του 15ου εκτελώντας μυστικές αποστολές στην Αγγλία όπου συνελήφθη προσωρινά με την κατηγορία της κατασκοπίας. Το 1760 εκτέλεσε ένα παρόμοιο έργο στη Χάγη, όπου συναντήθηκε και με τον θρυλικό Giacomo Girolamo Casanova. Αργότερα ο Casanova δήλωσε ότι ο Saint-Germain, ήταν «Ένας εκπληκτικός άνθρωπος που ισχυριζόταν με άνεση ότι ήταν 300 ετών, ότι ήξερε το μυστικό της πανάκειας (της θεραπείας για όλες τις αρρώστιες) ότι μπορούσε να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης και ότι ήξερε πώς να λιώνει τα διαμάντια.»
Το 1762 ταξίδεψε στη Ρωσία όπου βοήθησε την Αικατερίνη τη Μεγάλη ν’ ανέβει στο θρόνο. Αργότερα συμβούλευε τον επικεφαλής του Ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο οποίος έληξε νικηφόρα για τους Ρώσους. Το 1774 επέστρεψε στη Γαλλία όπου προειδοποίησε τον Λουδοβίκο τον 16ο και τη Μαρία Αντουανέτα για το μελλοντικό ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης η οποία όντως ξεκίνησε 15 χρόνια αργότερα. Το 1779 επισκέφτηκε το Αμβούργο της Γερμανίας όπου γνωρίστηκε με τον πρίγκηπα Charles of Hesse-Cassel. Για τα επόμενα 5 χρόνια έζησε ως καλεσμένος του, στο κάστρο του στο Eckernförde όπου σύμφωνα με τα ληξιαρχεία της τοπικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, πέθανε εκεί στις 27 Φεβρουαρίου του 1784. Ωστόσο, τα κατορθώματά του δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία που αναπτύχθηκε έκτοτε, ο αινιγματικός κόμης εθεάθη ξανά!
Το 1785-ένα χρόνο μετά τον επίσημο θάνατό του- επισκέφτηκε τον Άντον Μέσμερ, τον άνθρωπο που μελέτησε και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη μέθοδο του υπνωτισμού για ιατρικούς σκοπούς, Επίσημα πρακτικά των Τεκτόνων δηλώνουν ότι ο Σεν Ζερμαίν επιλέχτηκε ως εκπρόσωπός τους σε ένα συνέδριο που έλαβε χώρα το 1785. Ύστερα από την κατάληψη της Βαστίλης το 1789 η Κόμισσα d’Adhémar ισχυρίστηκε ότι είχε μια μακρά συζήτηση με τον κόμη ο οποίος της περιέγραψε με μεγάλες λεπτομέρειες το άμεσο μέλλον της Γαλλίας, σαν να το είχε ήδη ζήσει. Η ίδια έγραψε το 1821 τα εξής: «Έχω συναντήσει τον κόμη ξανά και ξανά. Τον είδα όταν δολοφονήθηκε η βασίλισσα (η Μαρία Αντουανέτα), τον Ιανουάριο του 1815 και το 1820!» Κάθε φορά φαινόταν να μην έχει γεράσει καθόλου και να διατηρεί την εικόνα ενός υγιούς άνδρα 45 περίπου ετών. Μετά το 1821, μπορεί να άλλαξε ταυτότητα.
Κάποιος Albert Vandam, στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι είχε γνωρίσει έναν μυστηριώδη Major Fraser ο οποίος ζούσε μόνος του, δεν μιλούσε ποτέ για την οικογένειά του, ήταν πλούσιος αλλά κανείς δεν ήξερε από πού προέρχονταν η μεγάλη περιουσία του, είχε απίστευτες γνώσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, διέθετε απίστευτα καλή μνήμη και γνώριζε πολύ καλά όλες τις ιστορικές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τέλος, έδινε την εντύπωση ότι οι γνώσεις του δεν πήγαζαν μονάχα από την ανάγνωση βιβλίων. Ο Major Fraser εξαφανίστηκε κάποια στιγμή χωρίς ίχνη. Κατά τα 1880 και 1900, το όνομα του Σεν Ζερμαίν άρχισε να ακούγεται και πάλι όταν επιφανή μέλη της Θεοσοφικής κοινωνίας, με πρώτη-πρώτη την Έλενα Μπλαβάτσκι, ισχυρίστηκαν ότι ήταν ακόμα ζωντανός και ότι επιδίωκε την «πνευματική ανάπτυξη» του Δυτικού κόσμου.
Υπάρχει και μια υποτιθέμενη γνήσια φωτογραφία όπου εμφανίζονται μαζί. Το 1897 η φημισμένη τότε Γαλλίδα τραγουδίστρια Εmma Calve αφιέρωσε ένα πορτραίτο της με αυτόγραφο στον Saint-Germain. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του κόμη έλαβε χώρα το 1972 στο Παρίσι όπου ένας άνδρας με το όνομα Richard Chanfray , πρώην κατάδικος και εραστής της γνωστής Γαλλίδας τραγουδίστριας Dalida ανακοίνωσε ότι ήταν ο κόμης Σεν Ζερμαίν. Το συγκεκριμένο άτομο εμφανίστηκε σε μια εκπομπή της Γαλλική τηλεόρασης, μετέτρεψε μολύβι σε χρυσάφι μπροστά στις κάμερες και αργότερα, αυτοκτόνησε, το 1983, στο Saint Tropez. Λέγεται ωστόσο ότι το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ και ένα ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε πίσω του ήταν η μοναδική ένδειξη ότι όντως είχε αυτοκτονήσει.
Ποιος ήταν λοιπόν πραγματικά ο κόμης Σεν Ζερμαίν; Θα μπορούσαν οι παράξενες φήμες που τον περιβάλλουν να οφείλονται απλά και μόνο στο ότι μοιραζόταν το ίδιο επώνυμο με τον αποκρυφιστή Robert-François Quesnay de Saint Germain, ο οποίος έζησε την ίδια χρονική περίοδο; Ήταν άραγε ένας ριψοκίνδυνος τυχοδιώκτης που έκανε εξωφρενικούς ισχυρισμούς προκειμένου να προσελκύει την προσοχή της υψηλής κοινωνίας της Ευρώπης; Ή ήταν πραγματικά ένας αλχημιστής που όντως κατάφερε να βρει το μυστικό της αιώνιας ζωής; Θα μπορούσε να είναι ένας χρονοταξιδιώτης που ταξίδευε στο χρόνο και προσπαθούσε να επηρεάσει τη ροή της ιστορίας; Ή απλά ήταν ένας πολύ έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει το όνομά του σε διαχρονικό θρύλο;
Βιβλιογραφία:
- http://strangeaccounts.tumblr.com/post/12242077820/saint-germain-the-immortal-count
- http://www.crystalinks.com/stgermain.html
- http://findingcountstgermain.blogspot.gr/p/timeline.html
Tags: alchemy , article , immortal , The Weird Side Daily , The Weird Side Daily άρθρα , twsd , weird , weird article , αθάνατος , Αλχημεία , άρθρο φανταστικού , Έρικ Σμυρναίος , ζωή , ιστορία , κόμης , κόμης Σεν Ζερμαίν , μυστικά τάγματα , Σεν Ζερμαίν , Φιλοσοφική λίθος
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.