Δαιμονικές Μορφές των Χριστουγέννων

  Τις τελευταίες δεκαετίες η λαμπρή γιορτή των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με στολισμένα έλατα, δώρα αλλά και με την εικόνα του Άγιου Βασίλη, του καλόκαρδου στρουμπουλού ασπρομάλλη γέρου που το βράδυ της παραμονής θα πετάξει με το έλκηθρο του πάνω από όλο τον κόσμο, θα τρυπώσει από την καμινάδα στα σπίτια και θα αφήσει […]

13 Ιανουαρίου 2019

 

Τις τελευταίες δεκαετίες η λαμπρή γιορτή των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με στολισμένα έλατα, δώρα αλλά και με την εικόνα του Άγιου Βασίλη, του καλόκαρδου στρουμπουλού ασπρομάλλη γέρου που το βράδυ της παραμονής θα πετάξει με το έλκηθρο του πάνω από όλο τον κόσμο, θα τρυπώσει από την καμινάδα στα σπίτια και θα αφήσει δώρα στα παιδιά. Στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται όλη η μαγεία των Χριστουγέννων και φέρνει μονάχα καλές αναμνήσεις στα παιδιά. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι συνδεδεμένα και με άλλες προσωπικότητες που σε αντίθεση με τον κλασικό Άγιο Βασίλη μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από την κόλαση.

KRAMPUS
Αυτός ο αντί-ήρωας των Χριστουγέννων φαίνεται να προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη. Πρόκειται για ένα κερασφόρο ανθρωπόμορφο πλάσμα που ήταν μισός άνθρωπος και μισός τράγος. Μάλιστα, γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το έθιμο, εκείνη τη μέρα, όπως ο Άγιος Βασίλης, επισκεπτόταν κάθε σπίτι και άφηνε δεμάτια ξύλα στα άτακτα παιδιά ή ακόμα τα χτυπούσε με αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα έβαζε μέσα στο σάκο του και τα έριχνε στο ρέμα ή τα κουβαλούσε μαζί του στην κόλαση. Την επόμενη μέρα γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλας ο οποίος αντάμοιβε τα καλά παιδιά που γλίτωσαν από τον ανθρωπόμορφο δαίμονα.

 

GRYLA
Κάτοικος της παγωμένης Ισλανδίας, σύμφωνα με το μύθο περνά τις μέρες της κρυμμένη στις σπηλιές των Ισλανδικών βουνών. Κατά την διάρκεια του χρόνου παρακολουθεί με προσήλωση τα παιδιά της χώρας για εντοπίσει αυτά που δεν υπακούν στους κανόνες. Ανήμερα των Χριστουγέννων κατεβαίνει από τη σπηλιά της και μέσα στον μεγάλο σάκο της βάζει όλα εκείνα που υπήρξαν άτακτα. Μόλις το κυνήγι τελειώσει επιστρέφει στη σπηλιά της όπου και τα βράζει. Η πείνα της για κακά παιδιά είναι ακόρεστη. Λένε πως έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει συνολικά δεκατρία παιδιά.

YULE CAT
Δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα μικρόσωμα αιλουροειδή που όλοι γνωρίζουμε και πιθανώς συμπαθούμε αλλά για μια σατανική εκδοχή fashion police. Σύμφωνα με το ισλανδικό έθιμο, όσοι τελείωναν όλες τις δουλειές που εκκρεμούσαν πριν τα Χριστούγεννα έπαιρναν δώρο συνήθως ένα ζευγάρι κάλτσες ή γενικά κάποιο άλλο ρούχο. Οι τεμπέληδες ωστόσο δεν έπαιρναν τίποτα. Ανήμερα των Χριστουγέννων λοιπόν η γάτα περνούσε έξω από τα παράθυρα των σπιτιών και έλεγχε τα δώρα των παιδιών. Αν ανάμεσά τους ήταν καινούργια ρούχα η γάτα απλά θα τα προσπέρναγε. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε η γάτα θα έτρωγε πρώτα για ορεκτικό το φαγητό των παιδιών και για επιδόρπιο τα ίδια.

Tags: christmas , creatures , demons , gryla , kramprus , xmas , yule cat , αντί-ήρωες , άτακτα παιδιά , γιορτές , δαίμονες , πλάσματα , Χριστούγεννα

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 13 Ιανουαρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.