Μυστική Ελλάδα: Παραμυθία Θεσπρωτίας

“Στην Θεσπρωτία της Ηπείρου υπάρχει ένας οικισμός με ιδιαίτερη ομορφιά, πλούσια ιστορία και ξακουστό όνομα. Πρόκειται για τον οικισμό της Παραμυθίας…”.

13 Νοεμβρίου 2020

Στην Θεσπρωτία της Ηπείρου υπάρχει ένας οικισμός με ιδιαίτερη ομορφιά, πλούσια ιστορία και ξακουστό όνομα. Πρόκειται για τον οικισμό της Παραμυθίας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση αυτής της ονομασίας. Μερικές από αυτές ακολουθούν παρακάτω:

Πιστεύεται ότι το όνομα αυτό προήλθε από την απέραντη ομορφιά αυτού του τόπου με τα πανέμορφα φυσικά τοπία. Τα ψηλά πράσινα δέντρα σε συνδυασμό με το αψύ Ηπειρωτικό τοπίο συνθέτουν μια εικόνα που μοιάζει με παραμυθένια ομορφιά. Ωστόσο η αρχική ονομασία “Παραμυθία” κρύβει πίσω της κάτι διαφορετικό. Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν και εδώ διάφορες απόψεις για το όνομα αυτό: Αρχικά λέγεται ότι το τοπωνύμιο αυτό διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι ο οικισμός βρίσκεται δίπλα στον Θυάμη ποταμό (Παρα+Θυαμια->Παραθυαμιά->Παραμυθιά).

Διάφοροι μελετητές υποστηρίζουν ακόμα ότι η περιοχή καλείται έτσι από τους Σλάβους της Φωτικής που μετακινήθηκαν εδώ. Σε αυτό συντέλεσαν τόσο οι σλαβικές επιδρομές, που διάρκεσαν από το 828 μέχρι το 1025 μ.Χ. και ήταν η αιτία αφανισμού πολλών ηπειρωτικών πόλεων, όσο και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε στον Βορρά. Έτσι λοιπόν, στην περιοχή αυτή βρήκαν οι κατατρεγμένοι γαλήνη και παρηγοριά.

Τέλος, η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή για την προέλευση του ονόματος είναι η παρακάτω: Δυτικά του οικισμού και νότια της Φωτικής βρίσκεται η τοποθεσία “Πέσιμο”. Η περιοχή πήρε αυτό το όνομα λόγω του ότι υπήρχε εκεί ένα μεγάλο νεκροταφείο γεμάτο από βρέφη και παιδιά που είχαν φύγει από τη ζωή πρόωρα. Με τις διάφορες πλημμύρες που κατέκλυζαν την περιοχή, αρκετοί από τους παιδικούς τάφους ξεθάβονταν και μεταφέρονταν στην Παραμυθία. Εκεί έφερναν μαζί τους νέες επιδημίες που είχαν ανεβάσει στα ύψη τη θνησιμότητα, ιδιαίτερα την παιδική σε τεράστια επίπεδα. Οι κάτοικοι δεν είχαν να στραφούν πουθενά αλλού και έτσι έριχναν όλες τις ευθύνες τους στην Παναγία. Ο μοναδικός ναός της περιοχής αποτελούσε καταφύγιο για τους κατατρεγμένους που προσπαθούσαν να παρηγορηθούν. Έτσι οι κάτοικοι έδωσαν τον τίτλο της παραμυθίας (=παρηγοριάς) στην Παναγία.

 

Main Image Refernece 

Tags: The Weird Side Daily , άρθρα , άρθρο , άρθρο φανταστικού , αφανισμός , βορράς , βρέφη , δάση , δάσος , δέντρα , δέντρο , Ελλάδα , επιδημία , επιδημίες , επιδρομές , ζωή , ήπειρος , Θεσπρωτία , θνησιμότητα , ιστορία , κρύο , μελετητές , Μιχάλης Ζωγράφος , Μυστική Ελλάδα , ναός , νεκροταφείο , ομορφιά , παιδιά , Παναγία , παραμυθένιο , παραμύθι , παραμύθια , Παραμυθία Θεσπρωτίας , πόλη , πτώμα , Σλάβοι , σώμα , τάφοι , τοπίο

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 13 Νοεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.