Μυστική Ελλάδα: Γερακοβούνι & Χανιά

“Πρόκειται για ένα όρος που κρύβει πολλά μυστικά. Από γενιά σε γενιά μεταφέρονται ψίθυροι του παρελθόντος, μέσω των παραδόσεων, των εθίμων και των τοπωνυμίων και περιμένουν μέχρι σήμερα τον αποξενωμένο άνθρωπο να τα ανακαλύψει. Αναπόσπαστο κομμάτι σε όλο αυτό αποτελεί φυσικά και το λεγόμενο Γερακοβούνι.”

23 Μαρτίου 2021

Γερακοβούνι στο όρος Όθρυς

Πρόκειται για ένα όρος που κρύβει πολλά μυστικά. Από γενιά σε γενιά μεταφέρονται ψίθυροι του παρελθόντος, μέσω των παραδόσεων, των εθίμων και των τοπωνυμίων και περιμένουν μέχρι σήμερα τον αποξενωμένο άνθρωπο να τα ανακαλύψει. Αναπόσπαστο κομμάτι σε όλο αυτό αποτελεί φυσικά και το λεγόμενο Γερακοβούνι. Η ονομασία του παραπέμπει σε ένα μέρος που συγκεντρώνονται πολλά γεράκια, αλλά η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Στο μακρινό παρελθόν είχε έρθει στην περιοχή βαρύς χειμώνας. Τα ζωντανά θερίστηκαν από ασθένεια και οι προμήθειες ήταν λίγες για την κάλυψη των αναγκών των γύρω χωριών. Συγκεντρώθηκαν οι ικανότεροι κυνηγοί και αποφάσισαν να οργανώσουν μια αρκετά μεγάλη κυνηγετική επιδρομή στο βουνό. Όλα κυλούσαν καλά για τους θηρευτές καθώς η λεία ήταν μεγάλη και τα θηράματα έπεφταν νεκρά το ένα μετά το άλλο από τους πυροβολισμούς τους.

Τον χειμώνα εκείνο είχαν συγκεντρωθεί σφάγια πολλά για να συντηρήσουν τα χωριά. Οι άνθρωποι όμως, οδηγημένοι από την απληστία τους απέναντι στη φύση, επέστρεψαν στις εστίες τους, αλλά συνέχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως για ευχαρίστηση, οτιδήποτε ζωντανό κινούνταν μέσα στην πυκνόφυτη έκταση. Η κατάσταση αυτή είχε ανησυχήσει τις νεράιδες και τους υπόλοιπους ιδιαίτερους κατοίκους του δάσους. Όταν έπεσε νεκρό ένα νεογέννητο ζαρκάδι μέσα στα χλευαστικά χαχανητά των κυνηγών, οργή πλημμύρισε τους ιδιαίτερους κατοίκους, οι οποίοι μέσα από μια σειρά τεχνασμάτων κατάφεραν και οδήγησαν τους θηρευτές στην κορυφή. Τότε εμφανίστηκαν μπροστά τους νεράιδες και πνεύματα. Προσπάθησαν να συνετίσουν τους κυνηγούς, αυτοί όμως από τον φόβο τους αλλά και την αλαζονεία τους, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι κάτοικοι όμως του δάσους ήταν αθάνατοι και δεν έγινε κανένα φονικό. Για τιμωρία, μεταμόρφωσαν τους θηρευτές σε γεράκια, αρπακτικά που σέβονται το δάσος και τη φύση. Σώθηκε μόνο ο νεαρότερος από τα ξόρκια, μια και ήταν αγνός στην καρδιά. Από αυτήν λοιπόν την ιστορία, ονομάστηκε Γερακοβούνι. Ένα όνομα που θυμίζει μέχρι σήμερα τον απαραίτητο σεβασμό που πρέπει να έχει ο άνθρωπος απέναντι στη φύση.

Χανιά

Τα Χανιά στην Κρήτη χαρακτηρίζονται και ως «η πιο ποιητική πόλη της Ελλάδας». Το μαγευτικό αυτό αστικό κέντρο είναι χτισμένο πάνω στα υπολείμματα αρχαίων πολιτισμών και βίωσε ένα αρκετά πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Έζησε διάφορες επιδρομές, αλλά περισσότερο ένιωσε το ανάλαφρο πέρασμα διάφορων ηθών και λαών που άφησαν ανεξίτηλα αποτυπώματα στα κτίρια και στους ανθρώπους του. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ότι η πόλη των Χανίων έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια της περίφημης αρχαίας Κυδωνίας. Μια πόλη που η μυθολογία τη θέλει να ιδρύεται από τον Κύδωνα που κατά τη μυθολογία ήταν εγγονός του Μίνωα και γιος της νύμφης Ακακκαλίδος. Οι σύγχρονοι ερευνητές θεωρούν τους Κύδωνες, ένα από τα πρώτα προελληνικά φύλα που έδρασαν στην περιοχή και επηρέασαν αργότερα τον Ελληνικό μετοικισμό. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχαία Κυδωνία αναφέρεται και ο Όμηρος σαν μια από τις πιο σπουδαίες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι αρχαίοι συγγραφείς, φιλόσοφοι και μελετητές απέδωσαν στην Κυδωνία τον ρόλο της μητέρας των άλλων Κρητικών πόλεων.

Δυστυχώς, η ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης είναι ένα θέμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από τους σύγχρονους μελετητές: Η πρώτη άποψη -και μάλλον η πιο επικρατούσα- είναι ότι η σημερινή ονομασία προέρχεται από την αρχαία Κυδωνία και από τον ιδρυτή της Κύδωνα. Με τον αρχαίο αυτό πολιτισμό σχετίζεται και η δεύτερη άποψη σχετικά με το τοπωνύμιο που το θέλει να προέρχεται από την αλχανία κύμη, ένα προάστιο-συνοικία της αρχαίας Κυδωνίας. Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχει η άποψη ότι η λέξη «Χανιά» είναι παραφθορά του ονόματος «Χθονία», που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης και τέλος, η θεωρία που υποστηρίζει ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από τη φράση «Χάνι Αραβικό».

Tags: article , fantasy , Greece , Greek Mythology , hawk , mythology , Nature , The Weird Side Daily , Ακάλλη , άνθρωποι , άρθρο , άρθρο φανταστικού , αρχαίοι πολιτισμοί , βουνό , γεράκια , Γερακοβούνι , δάσος , Ελλάδα , θηρευτές , Κρήτη , Κύδωνας , Κύδωνες , Κυδωνία , κυνήγι , Μίνωας , Μιχάλης Ζωγράφος , μυθολογία , Μυστική Ελλάδα , νεράιδες , ξωτικά , παράδοση , πνεύματα , πόλη , φαντασία , φύση , Χάνι Αραβικό , Χανιά , Χθονία , χωριά

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 23 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.