Τα Εγκλήματα ήταν η πρώτη μαύρη κωμωδία της μικρής οθόνης στην Ελλάδα

Ένα αφιέρωμα στην αλλόκοτη μαύρη κωμωδία που κατέκτησε τις καρδιές του ελληνικού κοινού.

09 Σεπτεμβρίου 2019

Τα Εγκλήματα, χωρίς αμφιβολία, είναι μία σειρά που αγάπησες. Θα λάτρεψες την αδίστακτη Σωσώ που εναγωνίως ήθελε να βγάλει από τη μέση τον άνδρα της, θα γέλασες με την αθώα Κορίνα η οποία, σε αντίθεση με το επάγγελμά της, ήταν ένας καλόψυχος άνθρωπος και ίσως και να εκνευρίστηκες με τον αγαθό και εντελώς απονήρευτο Αχιλλέα.

Το ευφυές σενάριο του Λευτέρη Παπαπέτρου, σε συνδυασμό με μία διάχυτη νουάρ αισθητική, κατάφερε να ταράξει για λίγο τα νερά μίας ήρεμης και αμόλυντης τηλεοπτικής κοινωνίας, να μιλήσει ανοιχτά για την ελεύθερη σεξουαλικότητα και να δώσει σε μία γυναίκα τον τίτλο της ‘’καλύτερης κακιάς της Ελληνικής τηλεόρασης’’. Δεν ήταν μία σειρά καθαρού ρεαλισμού, αλλά μία σουρεαλιστική απεικόνιση ανθρώπινων στιγμών και συμπεριφορών.

Τα Εγκλήματα μίλησαν ανοιχτά για τη διαφορετική σεξουαλικότητα, τις κακόφημες συνοικίες, για μία παντρεμένη γυναίκα η οποία λαχταρά να ξαναζήσει το παράφορο πάθος και αφήνεται στην αγκαλιά ενός παράνομου έρωτα. Δε λύγισε σε καμία αμφιταλάντευση για το πόσο ανέτοιμο θα ήταν το τηλεοπτικό κοινό εκείνης της εποχής για μία σειρά τέτοιου είδους.

Μα πάνω από όλα, ανέδειξε μία άλλη πτυχή της ανθρώπινης φύσης: την επιρρέπεια του ανθρώπου στο έγκλημα, την ύπαρξη μίας συνθήκης η οποία θα ήθελε να οδηγήσει έναν άνθρωπο στη διάπραξη ενός φόνου. Τα Εγκλήματα ερεύνησαν την εγκληματική ενέργεια, τα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού, τις ανεξήγητες ανθρώπινες συμπεριφορές οι οποίες στρέφονται ενάντια σε άλλους ανθρώπους.

Η Σωσώ συμβολίζει μία γυναίκα η οποία προσπαθεί να βγάλει από τη μέση το σύζυγό της, θεωρώντας πως έτσι θα πάρει το αίμα της πίσω για την απιστία του. Το έγκλημα για έναν άνθρωπο σε αυτή την περίπτωση είναι ένα μέσο για την ικανοποίηση της δίψας για εκδίκηση. Στη συνέχεια του έργου, βλέπουμε την ίδια να βυθίζεται στην παράνοια, να αισθάνεται μίσος για κάθε άνθρωπο, να θέλει να εξαφανίσει κάθε πλάσμα που βρίσκεται δίπλα μας. Η εγκληματική παράνοια ενός ανθρώπου δίνεται παράλληλα με μία δόση ευφυούς χιούμορ η οποία είναι ικανή να καταστήσει ακόμα και αυτή την ηρωίδα συμπαθητική.

Τα Εγκλήματα είναι μία από τις ευφυείς σειρές της Ελληνικής τηλεόρασης· την παρακολουθείς και αισθάνεσαι πάντοτε πως είναι η πρώτη φορά. Δεν είναι μία κωμική σειρά, είναι μία εμβάθυνση στο Καλό και στο Κακό που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και τα οποία τα διαχωρίζει μία λεπτή γραμμή. Αναμφίβολα, είναι η καλύτερη ελληνική μαύρη κωμωδία όλων των εποχών.

Main Picture Reference

Tags: Black Comedy , Black Humor , TV , TV Series , weird , αλλόκοτο , Έγκλημα , Εγκλήματα , Ελληνική τηλεόραση , Μαύρη Κωμωδία , Νουάρ , Τηλεοπτική Σειρά , Τηλεόραση

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 9 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.