She-Ra και οι Πριγκίπισσες της Δύναμης

Μία ανάλυση του franchise «She-Ra» που ξεκίνησε το 1985 και επανήλθε το 2018 στην πλατφόρμα του Netflix.

28 Σεπτεμβρίου 2020

Όσοι μεγαλώσατε τη δεκαετία του 80, σίγουρα θα γνωρίζετε για τις σειρές της Filmation και σίγουρα θα γνωρίζετε για την ύπαρξη της πιο μεγάλης της επιτυχίας, του He-Man And The Masters of the Universe. Θα γνωρίζετε επίσης ότι αυτή η σειρά ήταν τόσο δημοφιλής που οδήγησε στη δημιουργία μιας δεύτερης σειράς, η οποία είχε πολύ ισχυρούς θεματικούς δεσμούς συστήνοντας έτσι στην έννοια του Κοινού Σύμπαντος στις τηλεοπτικές σειρές (μιας και σε κινηματογραφικό επίπεδο, αυτή η έννοια είχε συστηθεί από τις ταινίες της Hammer με τα κλασικά τέρατα όπως Φρανκενστάιν, Δράκουλας, Λυκάνθρωπος κτλ).

Η σειρά She-Ra, The Princess Of Power, που ξεκίνησε τη προβολή της το μακρινό Σεπτέμβριο του έτους 1985 μας σύστησε την Αντόρα, τη δίδυμη αδελφή του πρίγκιπα Άνταμ η οποία πολεμάει ως μέλος της Μεγάλης Εθεριανής Επανάστασης, στο πλευρό της βασίλισσας Άντζελα και της κόρης της Γκλίμερ, τα στρατεύματα του ειδεχθούς Χόρντακ και της Ορδής προκειμένου να απελευθερώσει το πλανήτη Εθέρια από το καταπιεστικό ζυγό τους. Με τη βοήθεια του μαγικού Σπαθιού της Προστασίας που της δόθηκε από τον Άνταμ και επικαλόντας τη Τιμή του Γκρεήσκαλ, η πριγκίπισσα της Ετέρνια, που κάποτε ήταν το δεξί χέρι του Χόρντακ, μεταμορφώνεται στην παντοδύναμη πολεμίστρια She-Ra, την Πριγκίπισσα της Δύναμης. Η Αντόρα είναι επίσης η προστάτιδα του Κρυστάλλινου Κάστρου, του σημείου που συγκλίνει ολόκληρη η μαγική ισορροπία της Εθέρια, και της δύναμης Light Hope μια ζωντανή γιγάντια αχτίδα φωτός. Αυτή εν ολίγοις ήταν η ιστορία της She-Ra της Filmation. Το υπόλοιπο ποιόν της Επανάστασης απαρτιζόταν από διάφορους Εθεριανούς, κάτοικους διαφόρων περιοχών του πλανήτη καθώς και από τις Πριγκίπισσες της Δύναμης, κοπέλες επωμισμένες με ιδιαίτερες δυνάμεις και εκπροσωπούσαν τα διάφορα σημαντικά βασίλεια της Εθέρια. Αυτές ήταν η Σπινερέλα, η Μερμίστα, η Φρόστα και άλλες. Η ομάδα συμπληρωνόταν από τον Μπο, ένα τοξότη με κοφτερή ματιά και βιτριολικό λόγο αλλά με μπόλικη αφέλεια στη ψυχοσύνθεσή του και απλοϊκότητα στη σκέψη του, η Μαντάμ Ραζ, η θηλυκή εκδοχή του πασίγνωστου Όρκο και του Κάουλ, ενός φτερωτού χαριτωμένου πλάσματος με κοφτερό όμως και επικριτικό ενίοτε λόγο.

To 2018, αρκετά χρόνια αργότερα μετά από αυτή την πρώτη τηλεοπτική της ενσάρκωση, η She-Ra μας επανασυστήνεται μέσω του γνωστής συνδρομητικής πλατφόρμας ψυχαγωγίας Netflix. Αρκετά διαφορετική τόσο στο ύφος όσο και στη προσέγγιση.  Με λίγα λόγια, τo Netflix μας παρουσιάζει μια πιο εγκεφαλική και ουσιώδη εκδοχή η οποία σπάει κάποιους δεσμούς για να υιοθετήσει κάποιους άλλους.

Tι εννοώ με αυτό;

Το πόνημα της Νοέλ Στίβενσον εξετάζει και μας παρουσιάζει μια σειρά, μια ποικιλία από χαρακτήρες με τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα.  Εκεί που η παλιά σειρά επικεντρωνόταν μόνο στη She-Ra και στην διαμάχη της με το κακό της βδομάδας που ξαπόστελνε ο Χόρντακ σε μια σειρά από αυτόνομα επεισόδια (με κάποιες εξαιρέσεις) με κάπως ρηχή προσέγγιση.

Επί προσθέτω, θα είχατε προσέξει κάτι… Οι χαρακτήρες, σχεδιαστικά είχαν όλες το ίδιο μοντέλο. Για τις γυναίκες αυτό το μοντέλο ήταν μια ανορεκτική γυναίκα, με ξύλινο βλέμμα, με μια ιδιαίτερη έμφαση στο μπούστο της και με ανύπαρκτες σπονδυλικές στήλες σε κάποιες περιπτώσεις (έχετε δει πως στέκεται κάποιες φορές η Teela;). Στην περίπτωση των αντρών αντικρίζουμε πάντα έναν παραφουσκωμένο body builder με αψεγάδιαστο six pack και τετρακέφαλους, δικέφαλους και βάλε. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό όμως, πέρα από το θέμα ότι κατακρημνίζονται σαν ατομικοί χαρακτήρες. Υποτίθεται ότι βιώνουν μια εμπόλεμη περίοδο, προσπαθούν να απελευθερώσουν την πατρίδα τους από έναν τυρρανικό ζυγό και μου λέτε ότι μπορούν να διατηρούν τέτοιες σιλουέτες η οποίες απαιτούν όχι μόνο εντεταμένη και συγκεκριμένη γυμναστική, αλλά και εξαιρετικά αυστηρή δίαιτα; Μην τρελαθούμε!

Από χαρακτηρισμούς; Από προσωπικότητες; Ποιες προσωπικότητες; Αν εξαιρέσουμε τη Γκλίμερ, τη βασίλισσα Άντζελα και τη Μαντάμ Ραζ (η μόνη που ξέφευγε από το μοντέλο GNTM) όλες οι υπόλοιπες πριγκίπισσες ήταν απλά γλάστρες με κάποια επεισόδια, αραιά και που, αφιερωμένα σε κάθε μια από αυτές και πάλι σε ένα αρκετά επιφανειακό επίπεδο, μόνο για να επιδείξουν τις εντυπωσιακές δυνάμεις τους πέρα από την σκελετωμένη σιλουέτα τους. Ακόμα και η Light Hope… ενός σημαντικού χαρακτήρα του πάνθεον αυτού, είχε πέσει θύμα αυτής της παγίδας με μάλιστα και εξαιρετικά περιορισμένες εμφανίσεις στη σειρά και αυτές ήταν για να δώσει μια δύο συμβουλές στη She-Ra. Πέρα από αυτό, δε ξέραμε τίποτα απολύτως πέρα ότι ήταν μια γιγάντια ομιλούσα ηλιαχτίδα. Θα μου πείτε… Ναι, Μηνά, βάλε λίγο τη φαντασία σου να δουλέψει, πλάσε τα δικά σου σενάρια, δε θυμάσαι το Άλιεν του Ρίντλει Σκοτ; Ναι, θα συμφωνήσω αλλά… Τουλάχιστον ο Ρίντλει σου πετούσε κάποια ψίχουλα έτσι ώστε να τεθεί σε ενέργεια η φαντασία μου. Εδώ δεν έχω τίποτα, απλά μια τεράστια ηλιαχτίδα που το παίζει ξερόλας, τίποτ’ άλλο.

Το μεγάλο πρόβλημα της σειράς ήταν ότι λειτουργούσε σαν μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια για τη σειρά παιχνιδιών της Mattel που συμπορευόταν εκείνη τη χρονική περίοδο. Αυτό όμως λειτουργούσε εις βάρος των χαρακτηρισμών, της ποικιλίας της ικανότητας των σεναριογράφων να παρουσιάσουν, να μας συστήσουν έναν χαρακτήρα.

Θα σας δώσω μια σειρά από παραδείγματα. Το όνομα Εντράπτα σας λέει κάτι; Όχι; Δεν σας αδικώ. Στη πρώτη σειρά, η Εντράπτα ήταν απλά μια κούκλα η οποία έκανε ένα πέρασμα σε κάνα δύο, αν δεν απατώμαι επεισόδια και αυτό ήταν. Ααααα… μην το ξεχάσω… Το όνομα Κάτρα σας λέει κάτι; Σίγουρα σας λέει κάτι… Ήταν εκείνη η λιπόσαρκη τύπισσα, δεξί χέρι του Χόρντακ, με το εξαιρετικά άθλιο μακιγιάζ και με την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε πάνθηρα όποτε έβαζε στο πρόσωπό της τη μαγική της μάσκα. Το όνομα Σκόρπια, σας λέει κάτι; Μια ακόμα κακοβαμμένη κακιά η οποία είχε χέρια και ουρά σκορπιού, α και με άθλια ομιλία, λες και μιλάει ο Αγάπη Μόνο. Αυτές οι δύο τελευταίες που ανάφερα, τι είδους λειτουργία είχαν στη σειρά; Μην κουράζεστε, θα σας απαντήσω εγώ… Να τρώνε ξύλο από τη She-Ra και τίποτ’ άλλο. Και αν αναρωτιέστε γιατί σας ρώτησα για αυτά τα 3 συγκεκριμένα ονόματα, θα σας λύσω την απορία όταν φτάσουμε στη σειρά του Neflix.

Η δε She Ra ήταν απλά ένας θηλυκός  He-Man και τραβούσε σεναριακό ενδιαφέρον μόνο αν εμφανιζόταν στο πλευρό της ο He-Man. Ήταν η μις τέλεια σούπερ ουάου πολεμίστρια που το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να βάλει στη θέση του το Χόρντακ, εις βάρος πάντα της ρεαλιστικής προσέγγισης που χρειάζεται ένας τέτοιος χαρακτήρας σε μια τέτοια κατάσταση. Αποκτάει το Σπαθί, μεταμορφώνεται σε She-Ra χωρίς να ξέρει καν πώς να το κάνει, απλά μια προτροπή από τη Μάγισσα του Γκρεήσκαλ… ‘’Για τη Τιμή του Γκρεήσκαλ, Αντόρα… Για τη τιμή του Γκρεήσκαλ!’’ Χαίρω πολύ, με τι συνοδεύεται η Τιμή του Γκρεήσκαλ; Με τηγανιτές πατάτες;

Και κάτι άλλο που με ενοχλούσε κιόλας τρομακτικά. Όλα τα αγόρια έβλεπαν τη She Ra σαν μια μισοντυμένη σεξοβόμβα. Δεν την έβλεπαν σα She Ra, σαν ένα άτομο με τις ανησυχίες του, με τα δικά του θέλω, τη δική του οπτική γωνία. Την έβλεπαν σαν… ξέρετε τι, μην το αναφέρω.

Αυτά τα θέματα έρχεται να λύσει, ως ένα βαθμό, η νέα σειρά. Όντας παραγωγή της DreamWorks,  και με σαφέστατα αρκετά μεγαλύτερο προϋπολογισμό από ότι είχε ποτέ στη διάθεσή της η Filmation, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο σεναριακό κομμάτι όσο και στο σχεδιαστικό. Να αναφερθεί ότι το σκίτσο επιμελήθηκε η ίδια ομάδα που είχε αναλάβει το reboot  του Voltron (και πάλι για λογαριασμό του Netflix) και με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα την φειδωλή  χρήση CGI, κάτι που  δεν είχε γίνει στο Voltron.

Tο σκίτσο θυμίζει αρκετά τα παλιά anime (ειδικά αυτά που φέρουν την υπογραφή Χαγιάο Μιγιαζάκι) ενώ ο τρόπος που έχουν σχεδιαστεί κάποιες τοποθεσίες της Εθέρια (και ειδικά το Δάσος που Ψιθυρίζει) φαίνεται να έχουν επηρεαστεί πολύ από τις δουλειές του θρυλικού σκιτσογράφου Μόμπιους.

Σε ότι αφορά το σεναριακό κομμάτι, οφείλω να πω ότι έχει πέσει πολύ δουλειά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων μετατρέποντας πολλούς χαρακτήρες που κάποτε ήταν κομπάρσες σε ενεργητικά μέλη ενός γενικότερου συνόλου. Παύουν να είναι διαφήμιση για ένα παιχνίδι και αποκτούν τη δική τους τρισδιάστατη υπόσταση, τόσο οπτικά όσο και εσωτερικά. Κυριαρχεί η ποικιλία παντού, στην εθνικότητα, στη σεξουαλικότητα, στους χαρακτήρες. Θυμάστε τι σας είπα σχετικά με την Εντράπτα, τη Κάτρα και τη Σκόρπια; Σε αυτή την εκδοχή είναι η καθεμιά μια ξεχωριστή οντότητα. Έχουν το δικό τους ρόλο, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στο χτίσιμο αυτού του σπιτιού.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο χαρακτήρα της Κάτρα η οποία, σε αυτή την εκδοχή είναι ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας που δεν σου επιτρέπει να την κατατάξεις σε ένα στρατόπεδο. Δεν είναι απλά η κακιά της υπόθεσης, μαθαίνεις γιατί παίρνει το μονοπάτι που πήρε και τις αποφάσεις που παίρνει και τη βλέπεις να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεών της. Δεν είναι μια κακιά, θα την χαρακτήριζα ως αντιήρωα.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους χαρακτήρες, ακόμα και στον Χόρντακ. Ω, βέβαια, καλά διαβάσατε. Ακόμη και ο Χόρντακ έχει το δικό του πολυεπίπεδο ψυχολογικό προφίλ. Ξέρεις γιατί είναι ο… ‘’κακός’’ της υπόθεσης και για να καταλάβετε προς τι τα εισαγωγικά, θα πρέπει να δείτε τη σειρά και αυτό γιατί είναι πολύ κρίμα να σας κάνω σπόιλερ. Σίγουρα όμως αυτός… is not your father’s Hordak or your father’s Catra.

Η νέα εκδοχή έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει 4 κύκλους επεισοδίων. Ο πρώτος και ο τέταρτος αποτελείται από 13 επεισόδια, ενώ ο δεύτερος 7 και ο τρίτος από 6. Εκεί κάπου συναντιόμαστε με το πρώτο μου παράπονο με την σειρά. Δε ξέρω πως την έχει δει το Netflix  σε ότι αφορά τον τρόπο διαχείρισης του υλικού του, αλλά κατεμέ, πρώτος, δεύτερος και τρίτος κύκλος δεν υφίστανται. Θα μπορούσα να το δω ως Πρώτος Κύκλος μέρος 1, 2 και 3. Με το υπάρχων σύστημα που έχει το Netflix σχετικά με τη σειρά, ο θεατής μπερδεύεται και αυτό γιατί στον ‘’Τέταρτο Κύκλο’’, υπάρχει μια τάση ανανέωσης με κάποιες διαφοροποιήσεις στη τάξη πραγμάτων, οι οποίες προκύπτουν μετά το φινάλε του ‘’Τρίτου Κύκλου’’.

Όσο αφορά την ιστορία, αυτή πάει ως εξής…

Στον πλανήτη Εθέρια, έναν απομονωμένο κόσμο στη διάσταση Ντεσπάντος, ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ της Ορδής και της Εθεριανής Επανάστασης, μαίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Η ζυγαριά της έκβασης τείνει να γείρει υπέρ της Ορδής μετά τη κατάλυση της Συμμαχίας των Πριγκιπισσών της Δύναμης.

Η Αντόρα, μια νεαρή κοπέλα μαζί με την επιστήθια φίλη της Κάτρα, χαίρονται τη ζωή στη Ζώνη του Τρόμου, μέχρι τη στιγμή που η Αντόρα, το καμάρι της μάγισσας Shadow Weaver προάγεται σε Αρχηγό Στρατευμάτων από τον Χόρντακ. Στην πρώτη της αποστολή, η Αντόρα έρχεται πρόσωπό με πρόσωπο με την πραγματική φύση, τόσο της Ορδής, όσο και της Εθεριανής Επανάστασης, όταν συναντιέται με την Γκλίμερ, πριγκίπισσα του Κάστρου του Φωτεινού Φεγγαριού και κόρη της βασίλισσας Άντζελα και βασιλιά Μίκα που χάθηκε πριν από καιρό, και τον Μπο. Την ίδια μέρα ένα σπαθί παρατημένο στο Δάσος που Ψιθυρίζει  και η Light Hope, ο υπέρ υπολογιστής που διευθύνει το Κρυστάλλινο Κάστρο, το τελευταίο απομεινάρι της αυτοκρατορίας των Πρώτων, καλούν την Αντόρα να αποδεχθεί τη μοίρα της και με τη βοήθεια της Τιμής του Γκρεήσκαλ να μεταμορφωθεί σε She-Ra έτσι ώστε να φέρει την… Ισορροπία στην Εθέρια. Η Κάτρα όμως αρχίζει να αλλάζει και από φίλη, μετατρέπεται στον πιο επικίνδυνο εχθρό της Αντόρα.

Ο πρώτος κύκλος ασχολείται με την σύσταση της Αντόρα, των υπολοίπων χαρακτήρων και την επανασύσταση της Συμμαχίας των Πριγκιπισσών και μαθαίνουμε ότι η Αντόρα καλείται να διορθώσει το ατόπημα της Μάρα, της προκατόχου της ως She Ra που είχε απομονώσει την Εθέρια στη διάσταση Ντεσπάντος, και να επαναφέρει την Ισορροπία στην Εθέρια με το να επαναφέρει τον πλανήτη πίσω στο κανονικό Σύμπαν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα στη ζωή της. Καθώς καν να καταφέρει να βάλει ένα ειρηνικό τέλος στη κόντρα της με τη Κάτρα, που όσο πάει γίνεται ολοένα και πιο ηλεκτρισμένη. Ο δεύτερος αποκαλύπτει την αποστολή του Χόρντακ: να ανοίξει μια διαστατική πύλη έτσι ώστε να επανενωθεί με τον υπέρτατο ηγέτη της Ορδής. Ο Τρίτος ασχολείται με τη την μερική αποκάλυψη της προέλευσης της Αντόρα, τελική μάχη για την αποτροπή αυτού του σχεδίου. Εν μέρει όμως οι Επαναστάτες αποτυγχάνουν, καθώς ο Ηγέτης της Ορδής μαθαίνει για την ύπαρξη της Εθέρια και του Χόρντακ. Επίσης, η βασίλισσα Άντζελα θυσιάζεται παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Αντόρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο τέλος βλέπουμε την Αντόρα σε ένα κομβικό σημείο καθώς κουρασμένη από τις αποτυχημένες της προσπάθειες να συμφιλιωθεί με την Κάτρα και εξοργισμένη για το ρόλο που έπαιξε η πρώην φίλη της για το χαμό της βασίλισσας Άντζελα, συνειδητοποιεί ότι η ταφόπλακα έχει πέσει σε αυτή τη φιλία και ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να την βλέπει σαν έναν εχθρό και η αντιμετώπισή της ίσως χρειαστεί να ωθήσει πιο δραστικά, ενδεχομένως και θανάσιμα, μέτρα.

Ο Τέταρτος Κύκλος σου πετάει μια προσέγγιση “The Dark Knight” σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι ισορροπίες ανατρέπονται, χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους, παίρνουν αμφιλεγόμενες αποφάσεις και έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτές τις αποφάσεις. Τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει και γνωρίσαμε από τα πρώτα επεισόδια, προδοσίες και ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη και εσύ, ως θεατής,  απλά κάθεσαι και περιμένεις να δεις που στο καλό θα καταλήξει η όλη υπόθεση. Το τέλος του κύκλου αυτού μάλλον προετοιμάζει τους ήρωες μας για την τελική μάχη.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει η She-Ra του Netflix έχει πολλές διαφορές από την αντίστοιχη της Filmation.

Στα πλαίσια της ανεξαρτησίας και της προώθησής της ως μια αυτόνομη προσωπικότητα αλλά και εν μέρει και στο γεγονός ότι η DreamWorks και το Netflix δεν έχουν τα δικαιώματα του He-Man (για την ώρα γιατί ο Κέβιν Σμιθ ετοιμάζει κάτι πολύ ενδιαφέρον για το He-Man για λογαριασμό του Netflix), ο αδελφικός της σύνδεσμος με τον He-Man πρακτικά εξαφανίζεται (τουλάχιστον για την ώρα μιας και δεν έχει ακόμα εξηγηθεί το παρελθόν της Αντόρα ολοκληρωτικά). Και εδώ προκύπτει το δεύτερο μου θέμα με τη σειρά. Ωραία, η She-Ra του Netflix είναι ανεξάρτητη από το υπόλοιπο πάνθεον των Κυρίαρχων του Σύμπαντος, το Γκρεήσκαλ που κολλάει στην όλη υπόθεση; Τι είναι και ποια λειτουργία εξυπηρετεί;  Πώς λειτουργεί το Σπαθί της Προστασίας σε αυτό το νεοσύστατο σύμπαν; Η Αντόρα από πού είναι ακριβώς; Η σειρά λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι Εθεριανή και ότι έφτασε στο πλανήτη από κάπου αλλού; Πότε όμως έγινε αυτό; Αφού η Εθέρια ήταν απομονωμένη στο Ντεσπάντος. Βέβαια, για να είμαι σωστός, δε μπορώ ακόμα να κατατάξω αυτά τα ζητήματα στη λίστα με τα μειονεκτήματα μιας και υπάρχουν ακόμα δεκατρία επεισόδια ακόμα που μας χρωστάει το Netflix, οπότε εκεί ίσως κάτι εξηγηθεί, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι για τη συγκεκριμένη εκδοχή της She Ra, ο He Man είναι κομματάκι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί… Δε ξέρω, είδωμεν.

To highlight των τριών πρώτων κύκλων είναι σίγουρα η σχέση μεταξύ Αντόρα και Κάτρα (το λεγόμενο ζευγάρι Catradora). Ξεκινάνε ως οι καλύτερες φίλες, αλλά όσο εξελίσσεται η σειρά, η Κάτρα προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τα αισθήματά της για τη φίλη της, εναρμονίζεται περισσότερο με τις πιο σκοτεινές παρορμήσεις και επιθυμίες της και εξελίσσεται σε μια πολύ επικίνδυνη αντίπαλο, η οποία δεν υστερεί ούτε στη μάχη σώμα με σώμα, αλλά ούτε και στη στρατηγική. Δεν διαθέτει την ικανότητα να μετατρέπεται σε πάνθηρα γιατί πολύ απλά δεν τη χρειάζεται. Από μόνη της είναι μια αντίπαλος που δεν πρέπει να τη πάρεις αψήφιστα σε καμία περίπτωση. Ο χαρακτήρας της είναι πολύπλοκος και υπάρχουν στιγμές που δε μπορείς να τη δεις με συμπάθεια, αλλά είναι και άλλες στιγμές που μπορείς να καταλάβεις το χαρακτήρα της έτσι όπως εξελίσσεται. Δεν φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της, οι οποίες μάλιστα είναι αρκετές.

Η Αντόρα στην αρχή, προσπαθεί να συγκρατηθεί και να μην προβεί σε ιδιαίτερα βίαιες απαντήσεις προσθέτοντας έτσι έναν γαλβανισμό, μια αγωνία στη σειρά. Προσπαθεί επίσης να βάλει τα δυνατά της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στο καλύτερο βαθμό και στα νέα της καθήκοντα ως She Ra, και να μάθει να χρησιμοποιεί τις νέες της δυνάμεις. Σε αντίθεση με την εκδοχή της Filmnation, η Αντόρα πρέπει να μάθει να χειρίζεται το Σπαθί της Προστασίας. Η μεταμόρφωσή της (που έχει δανειστεί κάποια στοιχεία από τη λατρεμένη Sailor Moon) είναι ελαττωματική και χρειάζεται και χρόνο αλλά και τρόπο για να μπορέσει να επικαλεστεί την Τιμή του Γκρεήσκαλ επιτυχημένα. Αυτό που επίσης μου έκανε ευχάριστη εντύπωση είναι ότι το Σπαθί δεν είναι απρόσβλητο, μπορεί να διαφθαρεί από εξωγενείς παράγοντες επηρεάζοντας έτσι την Αντόρα και τη She Ra. Αυτά τα στοιχεία μας χαρίζουν έναν ανθρώπινο χαρακτήρα με τον οποίο μπορούμε να δεθούμε.

Το χιούμορ στη σειρά είναι το στοιχείο που συναντάς πιο συχνά, όχι όμως σε καθηλωτικό βαθμό, καθώς υπάρχουν στιγμές συγκινητικές, αλλά και αρκετά σκοτεινά μέρη. Ο Τέταρτος Κύκλος είναι ένα παράδειγμα καθώς ξεκινάει χαρωπά και όσο πάει σκοτεινιάζει και αναγκάζει τους χαρακτήρες να ωριμάσουν και να επανεξετάσουν τις οπτικές γωνίες τους. Είναι ήπιο και επιτυχημένο και στηρίζεται εννιά στις δέκα από αιχμηρές ατάκες που πετάνε πότε-πότε οι χαρακτήρες.

Η εξέλιξη είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Οι χαρακτήρες ξεκινάνε από ένα σημείο Άλφα και όσο προχωράει η σειρά βλέπεις τις αλλαγές (το ζευγάρι Catradora είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα). Το ίδιο ισχύει για όλους σχεδόν τους χαρακτήρες.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που λάτρεψα είναι ότι έχει πολλά LGBT στοιχεία τα οποία όμως είναι διακριτικά, δοσμένα με όμορφο και γλυκό τρόπο και με τον πρέποντα σεβασμό προς την Straight κοινότητα.

Και περνάμε στα πιο μελανά σημεία… Ήδη αποκάλυψα κάποια από αυτά πιο πριν. Όπως σας είπα πριν, οι δύο σειρές διαφέρουν αρκετά η μια από την άλλη και η προσπάθεια της παραγωγής να μας παρουσιάσει μια ανεξάρτητη She Ra (καθώς και το κόλλημα με τα δικαιώματα) θυσίασε ίσως το πιο ισχυρό χαρτί που είχε η παλιά σειρά… Την αδελφική αγάπη της Αντόρα και του Άνταμ. Αν αυτό έγινε εξαιτίας των δικαιωμάτων τότε μπορώ να το καταλάβω, αλλά αν έγινε για την ανεξαρτησία της She Ra, τότε με βρίσκει αντίθετο, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της ακόμα και με την ύπαρξη του He Man.

Επίσης, δεν μου άρεσαν κάποιες αλλαγές που έγιναν σε κάποιες εικονικές τοποθεσίες από τη παλιά σειρά. Το Κρυστάλλινο Κάστρο ήταν ένα πολύ όμορφο οικοδόμημα στη παλιά σειρά. Εξέμπεπε μυστήριο, μια αλλόκοτη γοητεία που σύναυδε με την υπερφυσική του φύση χάρη σε αυτό το σχήμα που του είχαν δώσει.  Στη νέα σειρά παρουσιάζεται σαν ένα πυραμιδοειδές εξόγκωμα. Αναδύεται μεν μυστήριο, αλλά προσωπικά το βρήκα συνηθισμένο σε σχέση με το παλιό σχέδιο.

Ένα ακόμα αρνητικό ήταν η μουσική υπόκρουση. Η παλιά σειρά είχε ένα ξεχωριστό μουσικό θέμα. Ήξερες όταν το άκουγες ότι επρόκειτο για τη She Ra (το ίδιο ίσχυε και για το μουσικό θέμα του He Man). Ήταν μια μελωδία που εξέμπεπε δυναμισμό, αλλά και θηλυκότητα μαζί. Επίσης τα μουσικά θέματα που είχαν συνθέσει το δίδυμο Σούκι Λέβι και Χαίμ Σαμπάν ήταν μοναδικά και αξέχαστα, μη πω και διαχρονικά. Το τραγούδι “I Have The Power” που συνόδευε τα πέντε πρώτα επεισόδια της παλιάς σειράς, ήταν ένα από τα πιο όμορφα που είχα ακούσει. Η σειρά του Netflix έχει μια εναρκτήρια σεκάνς που συνοδεύεται από το τραγούδι Warriors. Ένα χαριτωμένο μεν τραγούδι, αλλά κατεμέ σκυλοβρωμάει εφηβική σαπουνόπερα και αυτή η σειρά κάθε άλλο παρά σαπουνόπερα είναι. Η μόνη μουσική που μου άρεσε κάπως ήταν αυτή που συνόδευε τη μεταμόρφωση της Αντόρα.

Τέλος πρέπει να κάνω ένα μικρό σχόλιο σχετικά με το σχέδιο της She Ra. Αν και στην αρχή μου φάνηκε… κάπως κατάφερα να το συμπαθήσω περισσότερο μιας και σε άλλες πόζες και σε κίνηση, η νέα She Ra είναι πολύ καλύτερη από την επίσημη φωτογραφία που είχε κυκλοφορήσει στον τύπο πριν την πρεμιέρα. Και εξακολουθεί να μου φαίνεται κάπως. Δεν έχει να κάνει με το αν μοιάζει με αγόρι και τα λοιπά… Κάτι δεν μου κολλάει. Δεν μου αρέσει και αυτό το στυλ μαλλιών που της έχουν δώσει. Ίσως κάτι πιο κοντινό με το μαλλί της κινηματογραφικής Wonder Woman θα ήταν πιο ελκυστικό.

Σκίτσα του Μηνά Τσαμπάνη

Με αυτά τα.. ολίγα, ελπίζω να σας έπεισα να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτή τη νέα She Ra. Πριν βάλω όμως τη κατακλείδα μου θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η 3 πρώτοι κύκλοι της σειράς πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε dvd (κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς με λύπη μου μαθαίνω ότι το Netflix ίσως παύσει τη διάθεση φυσικών μέσων οικιακής ψυχαγωγίας) στις 3 Δεκεμβρίου. Όποιος ενδιαφέρεται, αυτή είναι η ευκαιρία του! Εγώ, σίγουρα θα το τσιμπήσω.

Μέχρι την επόμενη φορά, ας κάψουμε το κακό στη κόκκινη λαύρα της δικαιοσύνης!

 

Μηνάς Τσαμπάνης και Εμαννουήλ Κομπάνης.

Tags: 1980 , 1985 , 80s , animation , anime , art , cartoon , fantasy , filmation , he man , magic , Netflix , power , retro series , She Ra , super powers , TV , universe , voltron , δεκαετία 80 , δύναμη , Κινούμενα σχέδια , μαγεία , μαγικό σπαθί , μάχες , νοσταλγία , πριγκίπισσα , πριγκίπισσες , ρετρό , Σειρές , σειρές Anime , σπαθί , τέχνη , Τηλεοπτική Σειρά , Τηλεόραση , φαντασία

Μηνάς Τσαμπάνης

Δημοσιεύτηκε 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.