«Να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος παιχνιδιού τρόμου, κάτι που δεν είναι του συνηθισμένου τύπου με ζόμπι, φαντάσματα ή slasher. Ένα παιχνίδι με έμφαση στον ψυχολογικό τρόμο και όχι στον τρόμο των εκπλήξεων και του σοκ». Με αυτό το ιδεώδες ξεκινούν οι εικοσιπέντε προγραμματιστές της εταιρείας Punchline για να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι τρόμου έπειτα από το κάλεσμα της Sony. Η Sony ζητά ένα παιχνίδι διαφορετικό από το είδος του Resident Evil και οι ιθύνοντες της Punchline φαίνονται να μπαίνουν για τα καλά στο νόημα. Στην αρχή προτείνουν να δημιουργήσουν την ιστορία ενός αγοριού που πέφτει θύμα απαγωγής ενός άντρα, καταγράφοντας την προσπάθειά του να δραπετεύσει ενώ στην πορεία του συναντά τα φαντάσματα παλαιότερων θυμάτων του απαγωγέα. Η ιδέα απορρίπτεται καθώς το θέμα της ιστορίας κρίνεται «πολύ επικίνδυνο». Σταδιακά, όμως, το Rule of Rose αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Το τελικό κόνσεπτ έχει ως εξής: ένα παιχνίδι σχετικά με την παιδική ηλικία, προσεγγίζοντας τόσο την πλευρά των παιδιών όσο και των ενηλίκων, ώστε να καταδειχτεί το πώς η μία μπορεί να αντιμετωπίζει την άλλη με τρόμο. Αυτή η νέα προσέγγιση της ιστορίας του videogame θα αποδειχθεί τελικά το ίδιο «επικίνδυνη».
Στην τελική εκδοχή του Rule of Rose ακολουθούμε την Jennifer, ένα «συνηθισμένο, ευάλωτο κορίτσι», και τις τραυματικές παιδικές της αναμνήσεις που συχνά οπτικοποιούνται με υπερβολικούς τρόπους. Λαμβάνοντας χώρα στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του 1930, η περισσότερη δράση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται σε ένα ορφανοτροφείο όπου η Jennifer αντιμετωπίζει την παρενοχλητική συμπεριφορά των υπόλοιπων τροφίμων. Όλη η ιστορία διηγείται μέσα από τις αναμνήσεις μια 19χρονης Jennifer η οποία προσπαθεί να ανακαλέσει όλες αυτές τις αναμνήσεις και να θυμηθεί τα πρόσωπα που γνώρισε στο ορφανοτροφείο. Επειδή, λοιπόν, η πλοκή βασίζεται μονάχα στις μνήμες της Jennifer, ο παίκτης μαθαίνει τη δική της εκδοχή της ιστορίας, με ένα πέπλο ασάφειας συχνά να κυριαρχεί για διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στο παιχνίδι. Αυτή η έξυπνη μέθοδος αφήγησης της ιστορίας προσδίδει περισσότερη ένταση και υπόσταση στον ψυχολογικό τρόμο του παιχνιδιού. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα τρόμου-μυστηρίου.
Το 2006 το Rule of Rose είναι έτοιμο για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Λίγο πριν, ένα κύμα μαζικού φόβου σχετικά με το περιεχόμενο του video game ξεσπά στην Ευρώπη. Η Sony αρνείται να το εκδώσει στις Η.Π.Α υπό το όνομά της με τη δικαιολογία ότι «το παιχνίδι δεν εναρμονίζεται με την εταιρική εικόνα» της. Οι δημιουργοί εναντιώνονται, σημειώνοντας ότι ήθελαν να παρουσιάσουν πώς τα παιδιά συμπεριφέρονται «δίχως το φίλτρο της ενοχής ή της αμαρτίας». Φήμες σχετικά με τη βία ενάντια σε παιδιά, που περιέχεται στο video game, άρχισαν να διαδίδονται, οδηγώντας σε έναν γενικότερο προβληματισμό για την ηθική και τη βία των βιντεοπαιχνιδιών. Τα δημοφιλή μέσα δεν αργούν να αναλάβουν το γνωστό τους ρόλο σε τέτοιου είδους υποθέσεις. «Παιδιά που θάβονται ζωντανά, σαδομαζοχισμός και ερωτισμός ανάμεσα σε ανήλικα άτομα» είναι μερικά από όσα επινοούν. Φυσικά, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς∙ παρόλα αυτά το παιχνίδι θα απαγορευτεί σε αρκετές χώρες. Εν τέλει, το θέμα φτάνει μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία κίνηση μάλλον κίβδηλου πουριτανισμού απέναντι σε μία μορφή τέχνης όπως αυτή των video games. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις κατηγορίες, οι κριτικοί κατακρίνουν το gameplay, αναγνωρίζοντας όμως την εξαιρετική πλοκή που παραπέμπει σε καλογραμμένο μυθιστόρημα τρόμου, ενώ κάποιοι το σύγκριναν με τίτλους όπως το Silent Hill. Σήμερα, το Rule of Rose έχει αποκτήσει τη λεγόμενη «cult» φήμη, με πολλούς φανς να «ξεκοκαλίζουν» την υπόθεσή του και τα αντίτυπα του δυσεύρετου αυτού παιχνιδιού να ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες δολάρια, ξεπερνώντας συχνά ακόμα και το ποσό των χιλίων δολαρίων για ένα αντίτυπο!
Tags: Games , Horror video games , rare games , Resident Evil , Rule of Rose , Rule of Rose PS2 , rule of rose videogame , Rule of rose απαγορευμένο , Rule of Rose παιδοφιλία , Silent Hill , Survival Horror , Video Game , Video games , videogame , weird , αλλόκοτα games , αλλόκοτο , απαγορευμένα games , απαγορευμένα videogame , απαγορευμένα παιχνίδια , Ηλεκτρονικά Παιχνίδια , Παιχνίδια λογοκρισία , σπάνια βιντεοπαιχνίδια , σπάνια παιχνίδια , τρόμος
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.