Silent Hill: Η επιτομή του συμβολισμού στα Video Games

“Συνιστά κάτι αρκετά πιο περίπλοκο: μία εμβάθυνση στην ανθρώπινη ψυχολογία μέσα από εξαιρετικούς συμβολισμούς και τρομακτικά αποτελέσματα.”

Το Silent Hill είναι ένα από τα παιχνίδια που ενώ είχα ακούσει πολλές φορές το όνομά του- πάντα με επαινετικά σχόλια- στην παιδική μου ηλικία, ποτέ δεν το είχα δοκιμάσει· ίσως και από φόβο. Το σίγουρο είναι ότι το ταύτιζα με έναν από τους καλύτερους αντιπροσώπους του είδους του survival horror. Πρόσφατα, έπειτα από την προτροπή ενός φίλου μου, ξεκίνησα να εντρυφώ στον αλλόκοτο κόσμο αυτής της σειράς παιχνιδιών που έχει εμπνεύσει τόσο αυτόνομους καλλιτέχνες, όσο και τον κόσμο του κινηματογράφου και των escape room. Πλέον, αναγνωρίζω το Silent Hill ως κάτι πολύ περισσότερο από ένα καλό βιντεοπαιχνίδι τρόμου. Συνιστά κάτι αρκετά πιο περίπλοκο: μία εμβάθυνση στην ανθρώπινη ψυχολογία μέσα από εξαιρετικούς συμβολισμούς και τρομακτικά αποτελέσματα.

Τα γεγονότα της σειράς διαδραματίζονται στην ομώνυμη περιοχή: το Silent Hill. Εκεί γίνεται η διάκριση μεταξύ της ομιχλώδους «πραγματικότητας», που συχνά βρίθει ψευδαισθήσεων, και του αποκαλούμενου ως «Otherworld» που αποτελεί το μέσο εμφάνισης των συμβολισμών της σειράς. Δίχως να έχει ποτέ επεξηγηθεί επίσημα από τους δημιουργούς, το Otherworld αποτελεί μια αφηρημένη έννοια. Πιο προσιτά μπορεί να θεωρηθεί ως μία παράλληλη διάσταση που είναι ξεχωριστή για κάθε χαρακτήρα και αποτελεί μία ενσάρκωση των φόβων και του ψυχισμού του. Όλα τα πλάσματα και τα κτίρια στο Otherworld δεν είναι τίποτα άλλο από μία φανέρωση των τρόμων του εκάστοτε χαρακτήρα, ξεγυμνώνοντας έτσι τον εσωτερικό τους κόσμο. Με άλλα λόγια, το Otherworld συμβολίζει τα πάθη των ίδιων των ανθρώπων εκφρασμένα μέσα σε ένα βίαιο και οδυνηρό πλαίσιο τρόμου.

Ένα lying figure

Για παράδειγμα, στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς- που είναι ίσως το πλέον δημοφιλές- εμφανίζεται ένας υπέρβαρος και αρκετά ψυχρός χαρακτήρας. Ο «άλλος κόσμος» του συγκεκριμένου χαρακτήρα θυμίζει μία κατάψυξη: είναι κρύος και γεμάτος από κρεμασμένα κορμιά. Τα κορμιά θυμίζουν κρέας σε μία κατάψυξη δημιουργώντας έναν συνυποδηλωτισμό για τον εκφοβισμό που δεχόταν ο χαρακτήρας λόγω του σώματός του. Παράλληλα, το παγερό σκηνικό του «Otherworld» συμβολίζει τον ψυχρό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους άλλους ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο. Τέλος, αν και ο παίχτης δε συναντά ποτέ τα πλάσματα που κυριαρχούν στον παράλληλο κόσμο του χαρακτήρα, ο υπέρβαρος άντρας αναφέρει ότι βρίσκει ευχαρίστηση στο να σκοτώνει αυτά τα τέρατα· υπονοώντας ότι τα τέρατα αποτελούν μία τρομακτική οπτικοποίηση των εκφοβιστών του.

Μία όχι και τόσο φιλική νοσοκόμα

Επιπλέον, οι ίδιες οι μορφές των τεράτων που εμφανίζονται στα «Otherworlds» της σειράς, συμβολίζουν, μέσα από τη μορφή και την κίνησή τους, συγκεκριμένα συναισθήματα. Τα- πασίγνωστα πλέον- πλάσματα με το κεφάλι πυραμίδας εκφράζουν την επικριτικότητα, την οργή και την τιμωρία. Οι νεκροζώντανες νοσοκόμες συμβολίζουν την σεξουαλική σύγχυση και τον φόβο για ιατρικά σφάλματα. Οι μανδαρίνοι (γυναικείες μορφές με μεγάλα παραμορφωμένα χέρια ) αντικατοπτρίζουν τον συναισθηματικό κατακλυσμό και την αίσθηση του να είσαι αβοήθητος. Τα lying figures, που είναι επίσης πολύ γνωστά από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, είναι ένας συμβολισμός για τον ψυχικό πόνο και την ανικανότητα για ανθρώπινη αντίδραση εξαιτίας οποιουδήποτε περιορισμού.

Τα βιντεοπαιχνίδια συχνά ταυτίζονται άδικα με έναν πνευματικά κενό τρόπο διασκέδασης και χαρακτηρίζονται ως μέσο αποβλάκωσης των νέων- ή, σε πιο ακραίες τοποθετήσεις, μέσο αποκτήνωσής τους. Το Silent Hill αποτελεί μία ηχηρή απάντηση σε τέτοιου είδους επικριτές. Συνδυάζοντας το gameplay, τα φιλοτεχνημένα γραφικά και την αιθέρια μουσική με την πλοκή και μία άκρως συμβολιστική τάση, συνθέτει ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα τρόμου που μπορεί να συναρπάσει τόσο τους gamers όσο και όσους αναζητούν κάτι πιο βαθύ.

Tags: Escape Room , horror , Horror games , Horror video games , Movies , PS2 , Silent Hill , Silent Hill ps2 , Silent Hill συμβολισμοί , Silent Hill συμβολισμός , Survival Horror , Video Game , Video games , video games συμβολισμοί , Video games συμβολισμός , weird , αλλόκοτο , ταινίες τρόμου , τέρατα , τρόμος , Φοβίες , Φόβος

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 26 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.