Aurora: Ένα Φανταστικό webcomic

Ένα εισαγωγικό άρθρο για τα webcomics και το μαγευτικό Aurora, έναν από τους καλύτερους αντιπροσώπους του είδους.

18 Ιουνίου 2020

Σειρές, ταινίες, βιβλία, παραστάσεις, παιχνίδια. Όλα τους πηγές άπειρων ευχάριστων ωρών, γεμάτων φαντασία, δράση και δυνατές συγκινήσεις, που μας ενώνουν, μας χωρίζουν και τη ζωή μας εμπλουτίζουν (ρίμα) με κόσμους και χαρακτήρες μαγικούς και περίεργους. Μερικές φορές όμως δεν έχεις αρκετό χρόνο για να αφιερώσεις σε κάποιο απ’ τα παραπάνω, και αυτό χωρίς την μη κυκλοφορία νέου υλικού λόγω, δεν ξέρω, μίας ευρύτερης παγκόσμιας κατάστασης που έχει βγάλει τα πάντα εκτός ισορροπίας, ενώ αρκετά συχνό είναι και το να μην διαφοροποιείται το υλικό απ’ την πεπατημένη ή να μην διαχειρίζεται αρκετά εύστοχα τα Μοτίβα (Tropes) του.

Και κάπου εδώ είναι που εισάγουμε την έννοια του webcomic, ενός comic που εκδίδεται για λογαριασμό μεγάλης εταιρίας ή ανεξάρτητου συγγραφέα-δημιουργού στο διαδίκτυο σε τμήματα των λίγων σελίδων/panels την φορά. Κάποιες φορές δωρεάν και άλλες επί πληρωμή (ή με την οικονομική ενίσχυση των αναγνωστών), προσφέρει μικρές δόσεις ψυχαγωγίας σε κατά κύριο λόγο εβδομαδιαία βάση, χωρίς υπερβολικούς χρονικούς περιορισμούς. Και σήμερα θα μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο από αυτά, το οποίο ίσως δεν είναι το πιο περίεργο, αλλά νομίζω είναι ένας καλός λόγος για να περιμένει κανείς τις Δευτέρες.

Το “Aurora” είναι ένα comic με ιστορία στο είδος της Φαντασίας που ξεκίνησε να κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2019. Δημιουργός (υπεύθυνη για το σχέδιο και το σενάριο) είναι η youtuber, troper, συγγραφέας και μαθηματικός Red απ’ το κανάλι “Overly Sarcastic Productions” που ασχολείται με την Ιστορία (γεγονότα, περίοδοι και προσωπικότητες) και τις ιστορίες (συνόψεις βιβλίων, θεατρικών και μύθων, και ανάλυση μοτίβων).

Η ιστορία μας μας φέρνει σε έναν κόσμο (πλανήτη) με το όνομα Aurora, που τον ουρανό του κοσμούν δύο φεγγάρια και ένα υπέροχο σέλας, και που στο κέντρο του έχει μία τεράστια Θύελλα που αποτελείται απ’ τα έξι (;) στοιχεία της Μαγείας του Κόσμου: Νερό, Πέτρα, Φωτιά, Άνεμος, Ζωή και Αστραπή.

Στον κόσμο αυτό ένας θεός χάνει την ψυχή του, γίνεται αιχμάλωτος μιας γυναίκας που χρησιμοποιεί τη μαγεία της Ζωής, και το θνητό σώμα που άφησε πίσω και απέκτησε μια νέα ψυχή που ξεκινά ένα ταξίδι για να τον σώσει και να τον φέρει πίσω. Στον δρόμο του θα συναντήσει συμμάχους και συνταξιδιώτες, θα ανακαλύψει τον Κόσμο και (μάλλον) θα λύσει το μυστήριο της Θύελλας και της Μυθολογίας του.

Μια ιστορία που επί 10 χρόνια βρισκόταν στα σκαριά αλλά ποτέ σχεδόν δεν είχε ξεκινήσει, το “Aurora” είναι ένα στοίχημα για μία δημιουργό που δίνει συμβουλές για συγγραφή και ιστορίες σε άλλους και ασχολείται με το σχέδιο για λογαριασμό του brand της. Πως δουλεύει λοιπόν το εν λόγω comic σε αυτά τα επίπεδα;

Θα ξεκινήσουμε το σχέδιο. Σε αντίθεση με το OSP όπου το chibi (δηλαδή μικρόσωμοι και χαριτωμένα σχεδιασμένοι χαρακτήρες με μεγάλα κεφάλια) art style δίνει και παίρνει, στο comic υιοθετείται μεν το animesque στοιχείο αλλά με πιο φυσιολογικές αναλογίες, ενώ οι εκφράσεις των χαρακτήρων είναι μεν ζωηρές αλλά σχετικά πιο «φυσικές».

Το ίδιο το σχέδιο από τη μεριά του είναι πολύ όμορφο, τόσο στο πλαίσιο των μορφών των χαρακτήρων και του ευρύτερου περιβάλλοντος, όσο και στα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τον κόσμο αυτό -σχεδόν όλο το φάσμα αποχρώσεων, με κατάλληλη χρήση στις κατάλληλες στιγμές κάθε φορά. Η όλη αισθητική του είναι αρκετά ευχάριστη και φαίνεται ότι έρχεται από ένα άτομο με όρεξη και ταλέντο.

Η ιστορία από την πλευρά της, χωρίς να έχει απαραίτητα ξεφύγει (ακόμα) από κάποιες απ’ τις πιο απλές συμβάσεις του είδους, έχει αρκετά φρέσκα στοιχεία και μία ενδιαφέρουσα μυθολογία που δουλεύει ομαλά ως συμπλήρωμα στην τρέχουσα υπόθεση και δεν δίνει την αίσθηση εργασίας για το σπίτι (πολύ καλή επιλογή για μία έξτρα υποσελίδα για τις περαιτέρω λεπτομέρειες για τον κόσμο και την παράδοσή του). Από την άλλη, κάποια πιο κλασικά μοτίβα (tropes) των Θρύλων, των Μύθων και των ευρύτερων Ιστοριών όπως τα ακέραια πολλαπλάσια του 3 -και το 7- ως Μαγικοί Αριθμοί, τα διάφορα είδη Φανταστικών Φυλών (με μερικές νέες, ιδιαίτερες προσθήκες), η Ομάδα των Πέντε (Five Man Band –προς το παρόν είμαστε στο Power Trio αλλά έχουμε υλικό για να δουλέψουμε) και τα (τουλάχιστον) Τέσσερα Στοιχεία, βρίσκουν εδώ μια νέα πνοή με μερικές προσθήκες ή αλλαγές που διαφοροποιούν το “Aurora” σε σχέση με άλλες ιστορίες. Πρόκειται για έναν κόσμο με μία πολύ ευχάριστη εσωτερική συνοχή, και μυστήρια άξια να τραβήξουν έναν αναγνώστη.

Βέβαια σχεδόν τίποτα από αυτά δεν θα είχε σημασία, αν η ίδια η υπόθεση δεν στελεχωνόταν από ενδιαφέροντες χαρακτήρες με σαφείς στόχους και προσωπικότητες. Οι τελευταίοι αποτελούν μάλλον και μία απ’ τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ιστορίας, καθώς νομίζω ότι τραβάνε τον αναγνώστη, τόσο ως διακριτές αξιαγάπητες προσωπικότητες, όσο και μέσω των εγκάρδιων αλλά και των αρκετά σαρκαστικών ανά σημεία συναναστροφών τους. Πέρα απ’ το αρκετά διασκεδαστικό χιούμορ κάποιων πάνελ, υπάρχουν και οι μικρές χαριτωμένες σαρκαστικές νύξεις της ίδιας της δημιουργού, που δίνουν κάτι το ευχάριστο στο όλο εγχείρημα, χωρίς να το κάνουν να στερείται έντασης και πιο δραματικών στιγμών.

Και αυτό είναι το “Aurora”, ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον webcomic στο είδος του Φανταστικού, το οποίο και θα πρότεινα σε κάποιον που είναι φαν τους είδους, ασχολείται με το σχέδιο ή την συγγραφή, ή απλά θέλει να περάσει μερικές ευχάριστες στιγμές. Το comic έχει ήδη μία εισαγωγή (που θα βγάλει νόημα στο 7ο κεφάλαιο του πρώτου μέρους –ή διαβάζοντας την σελίδα των Χαρακτήρων, αλλά spoilers), ενώ το 8ο κεφάλαιο ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου του 2020, και από εκεί και πέρα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή γύρω στη 13:00 το μεσημέρι (3:00 AM PST). Είναι σε ένα αρκετά καλό σημείο ώστε αν αρέσει σε κάποιον να το προχωρήσει χωρίς να ξεμείνει από υλικό σύντομα και αν δεν τον ικανοποιήσει δεν αποτελεί κάποιο τεράστιο χάσιμο χρόνου.

Θα το βρείτε γενικά στην παρακάτω σελίδα: https://comicaurora.com/about/.

Main Image Reference

Tags: aurora , Aurora comic , aurora webcomic , Aurora webcomics , Aurora κόμικ , Aurora κόμικς , chibi , Comics , fantasy , fantasy comics , overly sarcastic productions , tropes , web comic , web comics , webcomic , webcomics , weird , αλλόκοτο , ένατη τέχνη , ηλεκτρονικά κόμικ , Κόμικ , Κόμικ φαντασίας , τέχνη , φαντασία

Χρίστος Θωμάτος

Δημοσιεύτηκε 18 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.