Μικρά διαμαντάκια τρόμου για τη βιβλιοθήκη σας

”Νομίζω πως πρέπει όλοι μας να παραδεχτούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθούμε ένα βιβλιοπωλείο και να πάρουμε μόνο το βιβλίο ή τα βιβλία που είχαμε εξαρχής στο μυαλό μας. Αυτή η σκέψη του «μία ματιά θα ρίξω να χαζέψω αφού ήρθα που ήρθα» είναι που γεμίζει τα ράφια της βιβλιοθήκης μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.”

 

Νομίζω πως πρέπει όλοι μας να παραδεχτούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθούμε ένα βιβλιοπωλείο και να πάρουμε μόνο το βιβλίο ή τα βιβλία που είχαμε εξαρχής στο μυαλό μας. Αυτή η σκέψη του «μία ματιά θα ρίξω να χαζέψω αφού ήρθα που ήρθα» είναι που γεμίζει τα ράφια της βιβλιοθήκης μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω ένα μικρό κείμενο με προτάσεις για τις λεγόμενες «συμπληρωματικές αγορές». Βιβλία ολιγοσέλιδα μεν, ανατριχιαστικότατα δε, τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν τις αγορές σας και να αποτελέσουν μικρά διαμαντάκια τρόμου που θα στολίσουν τα ράφια σας και θα αποτελέσουν περιπλανήσεις που, παρά τη μικρή τους έκταση, θα μείνουν στο πίσω μέρος του μυαλού σας για πολύ καιρό.

Η Ιστορία του Χειρουργού, του J.P. Dixon (εκδόσεις Οξύ)

Η Ιστορία του Χειρουργού είναι ένα βιβλίο το οποίο αποτελεί μια 100% ευχάριστη έκπληξη για όλους όσοι αρέσκεστε σε ιστορίες τρόμου, που βασίζονται σε κάτι τελείως έξω από τα συνηθισμένα.

Στην ιστορία αυτή δεν υπάρχουν υπερφυσικά όντα και παρανοϊκοί δολοφόνοι, παράλληλες διαστάσεις και εξωγήινα πλάσματα. Στο βιβλίο αυτό ακολουθούμε έναν χειρουργό ο οποίος εισέρχεται σε μία παμπ λίγο κακόφημη, η οποία υπόσχεται παράξενα και αλλόκοτα θεάματα.

Εκεί, συναντά την Πολέτ. Μία κοπέλα η οποία δε βρίσκεται σε θέση να αισθανθεί πόνο και ετοιμάζεται να ακρωτηριάσει ζωντανά στη σκηνή ένα μέρος του χεριού της. Όταν με τον καιρό όμως η παράστασή της θα αρχίσει να «παλιώνει» και η αίγλη της να ξεφτίζει, πού είναι διατεθειμένη να φτάσει και πόσο θα παρασύρει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας;

Μαγευτική γραφή, εξωφρενική τροπή της υπόθεσης και αδιανόητα καλή ατμόσφαιρα συνθέτουν μία μικρή, αλλά αριστουργηματική ιστορία τρόμου.

Η πρόωρη ταφή και άλλες δύο μακάβριες ιστορίες, του E.A. Poe (εκδόσεις Ars Nocturna)

Ένα μικρό βιβλιαράκι τσέπης με τρεις μικρές ιστορίες του ανθρώπου που επηρέασε όσο λίγοι τη λογοτεχνία τρόμου και θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας» της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο φόβος της πρόωρης ταφής λόγω της πάθησης της καταληψίας, ένα πλοίο που ταξιδεύει με ένα μυστηριώδες κουτί σε μία από τις καμπίνες του και ένας ειδήμων της τέχνης του μεσμερισμού που αποπειράται να υπνωτίσει έναν άνθρωπο τη στιγμή του θανάτου του, συνθέτουν αυτή τη μικρή περιπλάνηση στα υπέροχα σκοτάδια του μυαλού του Πόε.

Το στρίψιμο της βίδας, του Henry James (εκδόσεις Οξύ)

Κλασικό γοτθικό παραμύθι που εξελίσσεται στην απόμερη έπαυλη Μπλάι, όπου η νεοπροσληφθείσα γκουβερνάντα αναλαμβάνει τη φροντίδα δύο μικρών, γλυκών και πανέξυπνων παιδιών, της Φλώρας και του Μάιλς, με τη βοήθεια του υπολοίπου προσωπικού του σπιτιού.

Σύντομα ωστόσο, ανακαλύπτει παράξενες συμπεριφορές, κρυμμένα μυστικά και απόκοσμα όντα που καλούν τα παιδιά κοντά τους. Ή μήπως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική;

Κινέζικα Φαντάσματα, του Lafcadio Hearn (εκδόσεις Ars Nocturna)

Ο γεννημένος στη Λευκάδα (από εκεί πήρε το όνομά του) συγγραφέας στη μικρή αυτή συλλογή διηγημάτων μας εισάγει στον πολιτισμό της Κίνας μέσω αφηγήσεων με έντονο το στοιχείο του υπερφυσικού. Δεν είναι ένα τρομακτικό βιβλίο, εκτός αν τρομάζετε πάρα πολύ εύκολα, ωστόσο η γραφή του είναι πραγματικά αριστοτεχνική και οι ιστορίες που έχει να διηγηθεί είναι πολύ ενδιαφέρουσες για όσους ενδιαφέρονται για πολιτισμούς πολύ έξω από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μέθοδος Αναπνοών, του Στίβεν Κινγκ (εκδόσεις Επιλογή)

Το μοναδικό δυσεύρετο βιβλίο της μικρής αυτής λίστας. Πρόκειται για μία έκδοση που περιλαμβάνει τρεις ιστορίες του βασιλιά του τρόμου: Την ομώνυμη, στην οποία μία παρέα ανθρώπων συγκεντρώνεται σε μία μυστηριώδη λέσχη και διηγείται παράξενες και συχνά ανατριχιαστικές ιστορίες, τη Θέληση για Επιβίωση, ίσως την πιο σκληρή σύντομη ιστορία του συγγραφέα με πολύ δυνατές εικόνες και Το Πέρασμα, μία πολύ πιο ήπια μεταφυσική ιστορία, η οποία δεν αγγίζει τα όρια του τρόμου. Κλασικός Στίβεν Κινγκ που εγγυάται μία μικρή μεν, απολαυστική δε βόλτα στα μέρη που μόνο εκείνος ξέρει πού βρίσκονται.

 

Καλή ανάγνωση!

Tags: ARS Nocturna , book , books , E.A. Poe , fantasy , Henry James , horror , J.P. Dixon , Lafcadio Hearn , Poe , The Weird Side Daily , twsd , βιβλία , βιβλίο , εκδόσεις Οξύ , Η Ιστορία του Χειρουργού , Η πρόωρη ταφή και άλλες δύο μακάβριες ιστορίες , Κινέζικα Φαντάσματα , Μέθοδος Αναπνοών , Στίβεν Κινγκ , Το στρίψιμο της βίδας , τρόμος

Παναγιώτης Ματσίγκας

Δημοσιεύτηκε 30 Νοεμβρίου, 2022

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.