Κριτική βιβλίου: Το τέλος της αθωότητας (Στάσου πλάι μου), του Στίβεν Κινγκ

“Η νουβέλα «Το τέλος της αθωότητας» περιλαμβάνεται στη συλλογή ιστοριών “Different Seasons”, ωστόσο έχει κυκλοφορήσει και ως ξεχωριστό βιβλίο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.”

Η νουβέλα «Το τέλος της αθωότητας» περιλαμβάνεται στη συλλογή ιστοριών «Different Seasons», ωστόσο έχει κυκλοφορήσει και ως ξεχωριστό βιβλίο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε μία συλλογή που περιλαμβάνει τέσσερις νουβέλες οι οποίες δεν έχουν έντονο το στοιχείο του τρόμου, ο Κινγκ αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, πως η γκάμα του είναι ανεξάντλητη.

Στην ιστορία αυτή, παρακολουθούμε την αφήγηση του συγγραφέα (κλασικός Κινγκ) Γκόρντον Λασάνς σχετικά με μία περιπέτεια που σημάδεψε την παιδική του ηλικία. Η οικογένειά του δεν μπορούσε να ξεπεράσει το χαμό του μεγάλου αδελφού του Γκόρντον και αυτό οδήγησε στην παραμέληση, σε ένα βαθμό, του πρωταγωνιστή.

Ο Γκόρντον περνούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου του με τους φίλους του διασκεδάζοντας όσες περισσότερες ώρες μπορούσε. Οι μέρες κυλούσαν χωρίς κάποια μεγάλη αλλαγή, μέχρι που μαθεύεται από μία συζήτηση των «μεγάλων», μίας παρέας νεαρών που τραμπούκιζαν συστηματικά τα μικρότερα παιδιά, πως κατά λάθος ανακάλυψαν το πτώμα ενός παιδιού που αγνοείτο σε μία μακρινή από τα σπίτια τους απόσταση, καθώς έκαναν βόλτες με κλεμμένο αυτοκίνητο. Αποφασίζουν να μην ειδοποιήσουν την αστυνομία, διότι τέτοια απόσταση μπορούσε να καλυφθεί μόνο με αυτοκίνητο και, από τη στιγμή που κανείς τους δε διέθετε, θα αποκαλυπτόταν ίσως η κλοπή τους.

Το παιδί που πληροφορήθηκε το συμβάν κρυφακούοντας τη συζήτηση των μελών της συμμορίας, μεταφέρει τα νέα στην υπόλοιπη παρέα και έτσι, ο Γκόρντον μαζί με τρεις φίλους του, τον Κρις Τσέιμπερς, το Βερν Τέσιο και τον Τέντυ Ντεσάμπ, παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους ξεκινούν μία μακρά διαδρομή μέσα από δάση και ράγες τραίνων για να βρουν το πτώμα. Τους έρχεται η ιδέα να αποκαλύψουν την πληροφορία στην αστυνομία αργότερα, προκειμένου να κερδίσουν λίγη φήμη.

Κριτική

Η νουβέλα «Το τέλος της αθωότητας» είναι μία από τις καλύτερες δουλειές του Κινγκ. Προσεγμένη στο 100% και δοσμένη με μεράκι, όπως και οι υπόλοιπες δουλειές του βασιλιά, σε τραβά με τον τρόπο της αφήγησης και σε κρατά προσηλωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Γραμμένη με τρόπο άμεσο, σε κάνει να πιστεύεις πως ο αφηγητής είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που εξιστορεί ένα περιστατικό της ζωής του σε εσένα προσωπικά.

Πρόκειται για μία ιστορία που αναγνωρίζεις την κλασική, πλέον, γραφή του Κινγκ σε κάθε σελίδα. Η νοσταλγία για τα ανέμελα χρόνια, το χιούμορ και η αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης και, περισσότερο, για την τύχη των ηρώων ποτίζουν το κείμενο απ’ άκρη σε άκρη προσφέροντας μία  αγωνιώδη περιπέτεια πασπαλισμένη με μικρές δόσεις τρόμου.

Ορισμένα κεφάλαια με διηγήματα του, μεγαλύτερου πλέον, Λασάνς που παρεμβάλλονται ανάμεσα στην ιστορία, προσθέτουν μία μεγαλύτερη δυναμική και φανερώνουν την επιρροή των συμβάντων που περιγράφονται στη μετέπειτα ζωή του πρωταγωνιστή.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα…

Βαθμολογία: 4/5

Main Image Reference

Tags: book , different seasons , king , Novel , stand by me , stand by me stephen king , stand by me ταινία , Stephen King , Stephen King Το Τέλος της Αθωότητας , the body , The Weird Side Daily , αγωνία , βιβλίο , Διηγήματα , Ελλάδα , κριτική , κριτική βιβλίου , νουβέλα , Παναγιώτης Ματσίγκας , Στίβεν Κινγκ , Το τέλος της αθωότητας , τρόμος , Χιούμορ

Παναγιώτης Ματσίγκας

Δημοσιεύτηκε 17 Νοεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.