Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορεί κανείς να γράψει για μία εισαγωγή σε κείμενο που αφορά αυτό το ιερό τέρας της λογοτεχνίας και της ποίησης του μακάβριου. Θα περιοριστώ όμως μόνο σε τούτο: Χωρίς τη διεστραμμένη φαντασία αυτού του ανθρώπου, το είδος του τρόμου (αλλά και η αστυνομική λογοτεχνία) ίσως να μην είχε την απήχηση, ούτε την ποικιλία που έχει σήμερα. Πέρα από τα έργα που έγραψε, επηρέασε πολλούς ακόμη έξοχους συγγραφείς και τους ώθησε στο να μας χαρίσουν ορισμένα κείμενα που, πέρα από τις ανατριχίλες που ενδεχομένως προκαλούν στους αναγνώστες (και μας αρέσουν), αποτελούν πραγματικά λογοτεχνικά αριστουργήματα.
Μέσα στο βιβλίο αυτό συναντούμε τρεις ιστορίες με κύριο θέμα το θάνατο. Όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τον Πόε (ή Πόου) τόσο διάσημο, γίνονται αντιληπτά και μέσα στις σελίδες αυτές. Η γραφή σε πρώτο ενικό, δίνει μία ξεχωριστή αμεσότητα στις μακάβριες αυτές ιστορίες, στις οποίες η απαισιοδοξία, το μυστήριο και ο τρόμος προσφέρονται, για μία ακόμα φορά, απλόχερα.
Πρώτη ιστορία, είναι αυτή που διαβάζουμε και στον τίτλο, «Η πρόωρη ταφή». Η περίπτωση της πρόωρης ταφής χαρακτηρίζεται, δικαιολογημένα, από το συγγραφέα ως η πιο τρομερή από τις ακραίες καταστάσεις στη ζωή των ανθρώπων. Μετά την παράθεση μίας σειράς τέτοιων περιστατικών, γίνεται αναφορά στο πρόβλημα του πρωταγωνιστή, ο οποίος πάσχει από καταληψία και στο φόβο που αυτή η κατάσταση του προκαλεί: Μήπως μία παρατεταμένη κρίση καταληψίας παρερμηνευθεί ως θάνατος.
Η δεύτερη ιστορία, ονομάζεται «Το μακρόστενο κιβώτιο». Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ετοιμάζεται να ταξιδέψει με πλοίο και στη λίστα των επιβατών υπάρχει και ένας παλιός του γνώριμος. Κάτι παράξενο ωστόσο συμβαίνει με την κράτηση του φίλου του. Κάτι παράξενο συμβαίνει και με το κιβώτιο που κουβαλά μαζί του, το οποίο ο πρωταγωνιστής υποψιάζεται πως περιέχει έναν πίνακα ζωγραφικής μεγάλης αξίας.
Τρίτη και τελευταία ιστορία, είναι «Τα γεγονότα στην υπόθεση του κ. Βάλντεμαρ». Ίσως η πιο ανατριχιαστική από τις ιστορίες του μικρού, αλλά συναρπαστικού αυτού βιβλίου. Ο κύριος Βάλντεμαρ είναι ετοιμοθάνατος. Ο πρωταγωνιστής ασχολείται με τον υπνωτισμό. Μπορεί κάποιος να υπνωτιστεί ελάχιστες στιγμές πριν το θάνατό του;
Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα σύντομο λογοτεχνικό ταξίδι στα άδυτα του μυαλού του τεράστιου αυτού συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο το οποίο δε θα χρειαστεί να «κλέψει» πολύ από το χρόνο σας, όντας ολιγοσέλιδο και μικρό, αλλά θα φωλιάσει στο πίσω μέρος του μυαλού σας για πολύ καιρό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Tags: Edgar Allan Poe , The Weird Side Daily , αναγνώστης , ανατριχίλα , Άνθρωπος , αξία , αστυνομική λογοτεχνία , βιβλία , βιβλίο , Έντγκαρ Άλαν Πόε , επιβάτης , ζωή , Η πρόωρη ταφή , θάνατος , ιστορία , κείμενο , κιβώτιο , κριτική , λίστα , Λογοτεχνία , λογοτεχνία Τρόμου , μακάβριο , μυαλό , Παναγιώτης Ματσίγκας , Πίνακας , πλοίο , πλοκή , πρόωρη ταφή , πρωταγωνιστής , Συγγραφέας , συγγραφείς , Τα γεγονότα στην υπόθεση του κ. Βάλντεμαρ , ταξίδι , τάφοι , Το μακρόστενο κιβώτιο , τρόμος , υπνωτισμός , υπόθεση , φαντασία , Φόβος
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.