Κριτική Βιβλίου: Eerie – 33 ιστορίες σασπένς και μυστηρίου

“Σας αρέσουν τα βιβλία με happy ending, όπου έπειτα από μια σειρά μακάβριων και μοχθηρών συμβάντων αποκαλύπτεται ο ένοχος (ή ένοχοι), αποδίδεται η δικαιοσύνη και το καλό επικρατεί; Αν ναι, τότε σίγουρα αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για εσάς. Γιατί στο Eeerie του Κυριάκου Χριστοδούλου, δεν θα βρείτε ούτε μια ιστορία με αίσιο τέλος…”

Σας αρέσουν τα βιβλία με happy ending, όπου έπειτα από μια σειρά μακάβριων και μοχθηρών συμβάντων αποκαλύπτεται ο ένοχος (ή ένοχοι), αποδίδεται η δικαιοσύνη και το καλό επικρατεί; Αν ναι, τότε σίγουρα αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για εσάς. Γιατί στο Eerie – 33 ιστορίες σασπένς και μυστηρίου του Κυριάκου Χριστοδούλου, δεν θα βρείτε ούτε μια ιστορία με αίσιο τέλος. Αν λοιπόν πάντα στεκόσασταν στο πλευρό του «κακού» της υπόθεσης και αντιπαθούσατε έντονα το κλισέ «και όλοι ζήσανε καλά στο τέλος», τότε αναμφίβολα το Eerie– 33 ιστορίες σασπένς και μυστηρίου είναι μια συλλογή διηγημάτων που θα έπρεπε να διαβάσετε.

Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τη φαντασία σου σε 33 σύντομα διηγήματα αποδεικνύοντάς μας πως πέρα από τα υπερφυσικά τέρατα που κρύβονται μέσα στη ντουλάπα, υπάρχουν και άλλα, πολύ μοχθηρότερα που κρύβονται αριστοτεχνικά ανάμεσά μας, πίσω από το προσωπείο του κολλητού, του γιου, του συζύγου. Έτσι, ανάμεσα σε υποθέσεις παράλληλων κόσμων και μυστηριωδών ονείρων, θα συναντήσει κανείς επαγγελματίες κατά συρροή δολοφόνους αλλά και αδίστακτους ερασιτέχνες που δεν θα διστάσουν να λερώσουν τα χέρια τους με αίμα ώστε να πάρουν την πολυπόθητη εκδίκησή τους.

Η μικρή έκταση των διηγημάτων αποτελεί ταυτόχρονα δυνατό αλλά και αδύναμο σημείο της συλλογής. Οι ιστορίες είναι σχετικά σύντομες, οπότε διαβάζονται με ευχαρίστηση όταν περιμένει κανείς το λεωφορείο στη στάση ή την ταινία να αρχίσει μετά τις διαφημίσεις, χωρίς να χρειάζεται έτσι να κόβει το διήγημα σε πολλά μικρά μέρη, κάτι που αναμφίβολα έπειτα από λίγο γίνεται κουραστικό και ίσως και εκνευριστικό ορισμένες φορές. Έτσι, μέσα σε λίγες σελίδες, ο συγγραφέας καταφέρνει να χτίσει με δεξιοτεχνία μικρούς κόσμους και ηθικούς ή ανήθικους ήρωες, βάζοντάς μας άμεσα στη δράση, χωρίς να μας κουράζει με περιττές περιγραφές και ανούσιους διαλόγους. Ωστόσο, πολλές ιστορίες έχουν αρκετά πρωτότυπες ιδέες τις οποίες πολύ θα θέλαμε να βλέπαμε σε κάποιο διήγημα μεγαλύτερης έκτασης, όπου θα φαίνονταν ακόμα καλύτερα οι ικανότητες του συγγραφέα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ο συγγραφέας αφήνει “κενά” στα διηγήματά του χάριν συντομίας.

Γενικά, είναι ένα ανατριχιαστικά ευχάριστο, σχεδόν εθιστικό ανάγνωσμα που διαβάζεται με ευκολία και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος των υποειδών της λογοτεχνίας τρόμου, εμπεριέχοντας όμως έντονα και στοιχεία λογοτεχνίας μυστηρίου και φαντασίας. Με κάθε του ιστορία ο Κυριάκος Χριστοδούλου καταφέρνει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κάνοντάς τον συχνά να χαμογελά με έκπληξη από τα plot twist που υπάρχουν σε κάθε μια ιστορία.

Το Eerie– 33 ιστορίες σασπένς και μυστηρίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ευγνώμων. Μπορείτε να το βρείτε εδώ ή να διεκδικήσετε ένα δωρεάν αντίτυπο στην κλήρωση της σελίδας μας The Weird Side Daily.

 

Από το οπισθόφυλλο:

Το «Eerie» αποτελεί μια πολυθεματική συλλογή διηγημάτων που προσφέρει άφθονο μυστήριο και σασπένς. Με πινελιές τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, ο συγγραφέας αγγίζει ποικίλα θέματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές σχέσεις, τον έρωτα, την εκδίκηση, την απώλεια και την κοινωνία.

Μια μυστηριώδης απαγωγή, ένας απρόσμενος επισκέπτης στη μέση της νύχτας, μια ιδιόρρυθμη σχέση ανάμεσα σε δύο αδέρφια, ένας επαναλαμβανόμενος και αλλόκοτος εφιάλτης, μια κακοποιημένη γυναίκα που ζει στη δική της κόλαση, μια αεροπορική πτήση αλλιώτικη από τις άλλες και ένα απρόσμενο δώρο από έναν άγνωστο αποστολέα είναι μόλις μερικές θεματολογίες από τις 33 αυτοτελείς ιστορίες του παρόντος βιβλίου.

Το Eerie επιτρέπει στον αναγνώστη να ενταχθεί και ο ίδιος στο ανατριχιαστικό περιβάλλον της κάθε ιστορίας και να βιώσει μαζί με τους ήρωες της το αναπάντεχο ταξίδι τους.

 

Main Image Reference

Tags: Eerie , happy ending , plot twist , serial killer , αίμα , αίματα , ανάγνωσμα , αναγνώστης , βιβλία , βιβλίο , διήγημα , δικαιοσύνη , δολοφόνος , δράση , εκδίκηση , έκταση , ενδιαφέρον , ενοχή , ένοχος , ερασιτέχνης , ιστορία , ιστορίες , κακό , καλό , κατά συρρόη δολοφόνος , κλισέ , κόσμος , κουραστικό , κριτική , Κυριάκος Χριστοδούλου , Λογοτεχνία , λογοτεχνία μυστηρίου , λογοτεχνία Τρόμου , λογοτεχνία φανταστίας , μεταφυσικό , μυστήριο , όνειρο , παραφυσικό , πτώμα , Συγγραφέας , Συλλογή , συμβάν , ταινία , Ταινίες , Τέλος , τέρας , τέρατα , Υπερφυσικό , υπόθεση , φαντασία , φόνος

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 28 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.