Κριτική Βιβλίου: 7 Καταραμένες Ιστορίες

Οι 7 Καταραμένες Ιστορίες του Ευάγγελου Ιωσηφίδη αποτελούν ένα υβρίδιο νουβέλας και μυθιστορήματος με έναν τρόπο που προκαλεί μόνο καλή εντύπωση στον αναγνώστη τόσο με την ιδιαιτερότητα όσο και με το περιεχόμενό του.

30 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχουν πολλές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι ξενόφωνοι συγγραφείς μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα την τέχνη της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα της φανταστικής σε σύγκριση με τους Έλληνες. Πράγματι, θα συναντήσει κανείς αναρίθμητα βιβλία φαντασίας και τρόμου συγκριτικά με την αντίστοιχη ελληνική βιβλιογραφία. Ωστόσο, ο αριθμός των βιβλίων δεν είναι ανάλογος της συνολικής ποιότητας που παρουσιάζεται. Στην πραγματικότητα, θα ξαφνιαστεί ευχάριστα κανείς αν προτιμήσει να επενδύσει το χρόνο του σε βιβλία φαντασίας με ελληνική υπογραφή αντί για τα κλασικά ξενόφωνα των καταξιωμένων στον χώρο συγγραφέων. Οι 7 Καταραμένες Ιστορίες του Ευάγγελου Ιωσηφίδη είναι ένα από αυτά.

Οι 7 Καταραμένες Ιστορίες δεν αποτελούν ούτε μυθιστόρημα αλλά ούτε νουβέλα. Με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο είναι ένα υβρίδιο των δύο. Πράγματι, πρόκειται για μια συλλογή με εφτά νουβέλες οι οποίες ωστόσο μπλέκονται μεταξύ τους, αφήνοντας μια ευχάριστη εντύπωση σε αυτόν που θα δώσει μια ευκαιρία στο συγγραφέα να τον παρασύρει μαζί του στους φανταστικούς του κόσμους. Σε κάθε μία από αυτές, ο συγγραφέας παίζει με τον αναγνώστη προκαλώντας τον να μαντέψει με ποιόν τρόπο οι φαινομενικά διαφορετικές νουβέλες στην πραγματικότητα συγκλίνουν.

Ο Ευάγγελος Ιωσηφίδης έχει καταφέρει να δομήσει εφτά επιτυχημένες νουβέλες. Η πλοκή είναι γρήγορη, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με περιττούς διαλόγους και ανούσιες περιγραφές που θα τις καθιστούσαν κουραστικές. Κάθε μια διαβάζεται «με μία ανάσα» καθώς η αδιάκοπη δράση δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να το αφήσει από τα χέρια του. Μέσα στην περιορισμένη τους έκταση, ο Ευάγγελος Ιωσηφίδης τις έχει δομήσει με τρόπο τέτοιο ώστε να παρουσιάζουν μια αυτοτελή ιστορία δίχως νοηματικά κενά αλλά χωρίς παράλληλα να εξουθενώνουν ή να ενοχλούν τον αναγνώστη με την ταχύτατη εναλλαγή των σκηνών.

Η ζωηρή φαντασία είναι ένα ακόμα ισχυρό στοιχείο αυτού του παράδοξου μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης θα βρεθεί να ταξιδεύει από την Αρχαία Βαβυλώνα, στις Πύλες του Άδη και πίσω στις θάλασσες της Ινδίας δίχως να προλάβει να το αντιληφθεί. Η προσυγγραφική έρευνα του συγγραφέα αποτυπώνεται έντονα καθώς κάθε ιστορία είναι ταυτόχρονα αληθοφανής, ως προς τα ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία αλλά και φανταστική με την ιδιαίτερη νότα του Ευάγγελου Ιωσηφίδη.

Θα μπορούσα να εγγυηθώ προσωπικά πως ο αναγνώστης δεν πρόκειται να βαρεθεί και το πιθανότερο είναι πως μόλις τελειώσει τη μια νουβέλα δε θα αντισταθεί στο να διαβάσει την επόμενη. Είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βιβλίο που αποδεικνύει τρανά πως οι Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού έχουν ταλέντο που πρέπει να αναγνωριστεί όχι μόνο στα στενά εθνικά πλαίσια αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αν θα το πρότεινα; Δίχως δισταγμό!

Οι 7 Καταραμένες Ιστορίες, του ταλαντούχου συγγραφέα Ευάγγελου Ιωσηφίδη, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

 

Από την περιγραφή του βιβλίου:
7 ιστορίες, 7 διαφορετικοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι οδηγούνται σε καταστάσεις που ξεπερνούν ό,τι είχαν ζήσει μέχρι τότε. Η πραγματικότητα γίνεται ένα με τη φαντασία, η αλήθεια με το ψέμα, η ευλογία με την κατάρα. Ο προορισμός άγνωστος, οι συνέπειες κρυφές και μόνος σύντροφος στο σκοτάδι ο ίδιος τους ο εαυτός. Πότε ένα όνειρο μεταστοιχειώνεται σε πραγματικότητα; Πότε πάλι η πραγματικότητα γίνεται εφιάλτης; Ίσως η ζωή είναι μια αναζήτηση στην ομίχλη, με ένα αόρατο χέρι αιωρούμενο από πάνω σου, που έχει την επιλογή είτε να σε ευλογήσει είτε να σε καταραστεί. Κι όταν βρεθείς αντιμέτωπος με το παρόν και το παρελθόν σου, θέλει θάρρος για να κάνεις το επόμενο βήμα προς το μέλλον. Έχεις επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, με το βάρος των ευθυνών να κουρνιάζει στους ώμους σου. Έχεις γίνει πρωταγωνιστής σε μια καταραμένη ιστορία.

Tags: 7 καταραμένες ιστορίες , dark , mystery , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , ανατριχίλα , δράση , Εκδόσεις Ελκυστής , ιστορία , ιστορίες , κριτική , μυστήριο , πλοκή , Συγγραφέας , συγγραφή , φαντασία , Φανταστικό

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 30 Δεκεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.