Ida Lupino, η γυναίκα που άλλαξε τη γυναικεία υπόσταση στα φιλμ νουάρ

«Η Ida Lupino υπήρξε ένα μοναδικό παράδειγμα γυναίκας στο παγκόσμιο σινεμά, ατίθαση και επαναστάτρια. Υπήρξε η μοναδική γυναίκα που εργαζόταν στην ανδροκρατούμενη κοινωνία του Χόλιγουντ το 1950».

09 Σεπτεμβρίου 2020

Λάγνο βλέμμα, δυναμισμός, ένα τσιγάρο στο στόμα. Δεν περίμενε κανέναν να αναλάβει την υπεράσπισή της, εκείνη μπορούσε να προστατεύει τον εαυτό της. Η Ida Lupino (4 Φεβρουαρίου 1918 – 3 Αυγούστου 1995) υπήρξε ένα μοναδικό παράδειγμα γυναίκας στο παγκόσμιο σινεμά, ατίθαση και επαναστάτρια. Υπήρξε η μοναδική γυναίκα που εργαζόταν στην ανδροκρατούμενη κοινωνία του Χόλιγουντ το 1950.  Η μεγάλη Αγγλοαμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και τραγουδίστρια, μπόρεσε να διακρίνει όχι το κλίμα της εποχής της, αλλά το μέλλον και να βάλει και η ίδια ένα λιθαράκι για τον ευκολότερο ερχομό του.

Αποτελεί μοναδική περίπτωση γυναίκας στο Παγκόσμιο σινεμά, καθώς πήρε μόνη της την καριέρα στα χέρια της και επιχείρησε να μεταπηδήσει από την υποκριτική στη σκηνοθεσία. Αποτελεί την πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε φιλμ νουάρ, την ταινία «The Hitch-Hiker» το 1953. Είναι η πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε τον εαυτό της στη δραματική ταινία «The bigamist» το ίδιο έτος. Το μεγάλο της όμως σκηνοθετικό βήμα ήταν στην ταινία “Never Fear”, με θέμα την καριέρα μίας χορεύτριας που διακόπτεται λόγω ασθένειας.

Στο Road House, η Lupino είναι μία ηρωίδα με τολμηρή πόζα και με ένα τσιγάρο στο στόμα που θύμιζε το βαρύ αρσενικό, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Είναι η Λίλυ που δεν περιμένει τον εραστή της να ‘’καθαρίσει’’ για εκείνη, αλλά αναλαμβάνει την προστασία του εαυτού της μόνη της. Καθιερώνοντας έτσι έναν νέο τύπο γυναίκας στη μεγάλη οθόνης, εκείνης που ξέρει να προστατεύσει τον εαυτό της και δεν ψάχνει ολοκλήρωση ή προστασία από κανέναν άνδρα.

Η Lupino δεν έδωσε μόνο στο σινεμά και το φιλμ νουάρ θηλυκή υπόσταση. Είναι εκείνη που επιλέγει μία επικίνδυνη θεματολογία με θέμα την έκφραση της γυναικείας σεξουαλικότητας, την εξάρτηση της γυναίκας από τον άνδρα, το βιασμό και τη βιαιότητα εις βάρος γυναικών. Ακόμα και αν οι ταινίες της είχαν χαμηλό προϋπολογισμό δεν υστέρησαν σε τίποτα από τα υπόλοιπα φιλμ νουάρ.

Η Ida Lupino μπόρεσε να μπει στην ψυχοσύνθεση ενός δολοφόνου, να υποδυθεί τη γυναίκα που σκοτώνει εκείνον που την κυνηγάει, να αποτυπώσει τους φόβους και τα διαχρονικά προβλήματα της γυναίκας. Και αυτό την καθιστά μοναδική στο χώρο του κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

Yours for the Asking 1936
Women’s Prison 1955
Women in Chains 1972
Woman in Hiding 1950
While the City Sleeps 1956
The Trouble with Angels 1966
They Drive by Night 1940
The Strangers in 7A 1972
The Letters 1973
Thank Your Lucky Stars 1943
Teenage Idol 1958
Strange Intruder 1956
Smart Girl 1935
Search for Beauty 1934
The Sea Wolf 1941
Sea Devils 1937
Screen Snapshots Series 18, No. 6 1939
Road House 1948
Ready for Love 1934
Private Hell 36 1954
Prince of Arcadia 1933
Pillow to Post 1945
Peter Ibbetson 1935
Paris in Spring 1935
Outrage 1950
Out of the Fog 1941
One Rainy Afternoon 1936
On the Loose 1951
On Dangerous Ground 1952
Not Wanted 1949
Never Fear 1949
My Boys Are Good Boys 1978
Moontide 1942
Money for Speed 1933
The Man I Love 1947
Lust for Gold 1949
The Love Race 1931
The Lone Wolf Spy Hunt 1939
The Light That Failed 1939
Life Begins at Eight-Thirty 1942
Let’s Get Married 1937
The Lady and the Mob 1939
Ladies in Retirement 1941
La Fiesta de Santa Barbara 1935
Junior Bonner 1972
Jennifer 1953
In Our Time 1944
I Love a Mystery 1973
I Lived with You 1933
Hollywood Canteen 1944
The Hitch-Hiker 1953
High Sierra 1941
High Finance 1933
Her First Affaire 1932
Hard, Fast and Beautiful 1951
The Hard Way 1943
The Ghost Camera 1933
The Gay Desperado 1936
Forever and a Day 1943
The Food of the Gods 1976
Fight for Your Lady 1937
Female Artillery 1973
Escape Me Never 1947
Devotion 1946
The Devil’s Rain 1975
Deep Valley 1947
Deadhead Miles 1972
Come On, Marines! 1934
The Bigamist 1953
The Big Knife 1955
Beware, My Lovely 1952
Artists and Models 1937
Anything Goes 1936
The Adventures of Sherlock Holmes 1939

Tags: actor , article , Biography , Cinema , director , Film , Film Noir , filmography , Films , hollyhood , Ida Lupino , Movies , noir , producer , singer , woman , Αγγλοαμερικανίδα , άρθρο , βιογραφικό , γυναίκα , ηθοποιός , Κινηματογράφος , Νουάρ , παραγωγός , σινεμά , σκηνοθέτης , Ταινίες , τραγουδίστρια , Φιλμ Νουάρ , φιλμογραφία , Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ , Χόλιγουντ

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.