Η προέλευση των ονειροπαγίδων και ο θρύλος της Asibikaashi

“Ο Ιστός συμβολίζει μια αράχνη που πλέκει τον αιώνιο ιστό της ζωής, των ονείρων μας, αλλά και την ενέργεια του Σύμπαντος με την οποία ονειρευόμαστε”.
Μάθετε για την προέλευση των ονειροπαγίδων και το θρύλος της Asibikaashi μέσα από το ιδιαίτερο άρθρο της Δήμητρας Γεωργακοπούλου.

02 Σεπτεμβρίου 2020

Γύρω από την προέλευση των ονειροπαγίδων υπάρχουν διάφορες δοξασίες που πηγάζουν από τους θρύλους των Ινδιάνων.
Σύμφωνα με την παράδοση της φυλής Ojibwe, μία γιαγιά βρισκόταν στο σπίτι της και περνούσε τον χρόνο της φτιάχνοντας και ράβοντας διάφορα όμορφα αντικείμενα με χάντρες. Από το σπίτι πέρασε ο εγγονός της για να της φέρει φαγητό και παρατήρησε μια αράχνη. Αμέσως, άρπαξε ένα κομμάτι ξύλο και ετοιμάστηκε να την σκοτώσει. Η γιαγιά βλέποντας το σκοπό του, του φώναξε για να τον σταματήσει. Άλλωστε η αράχνη δεν πείραξε κανέναν. Μόλις είδε ότι ο εγγονός της έφυγε, η αράχνη πλησίασε την γιαγιά την ευχαρίστησε και γεμάτη ευγνωμοσύνη που της είχε σώσει τη ζωή της είπε ότι, σε αντάλλαγμα θα της έπλεκε ένα μαγικό ιστό που θα κρατούσε μακριά όλα τα άσχημα όνειρά της και θα άφηνε μόνο τα καλά να περάσουν. Από εκείνη την μέρα οι άνθρωποι της φυλής Ojibwe φτιάχνουν μαγικές ονειροπαγίδες και τις κρεμάνε πάνω από τις κούνιες των παιδιών τους. Ωστόσο, οι Ινδιάνοι ως

ένας τόσο ευρηματικός λαός που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, έχουν για το κάθε κομμάτι που αποτελεί την ονειροπαγίδα, κι από έναν συμβολισμό. Ο Δακτύλιος συμβολίζει τη “Μητέρα Γη” και το ταπεινό μας βάδισμα πάνω σε αυτή. Επίσης συμβολίζει τον νου και το πνεύμα που έχουν οι προσωπικότητές μας, οι διαθέσεις και τα συναισθήματά μας. Ο Ιστός συμβολίζει μια αράχνη που πλέκει τον αιώνιο ιστό της ζωής, των ονείρων μας, αλλά και την ενέργεια του Σύμπαντος με την οποία ονειρευόμαστε. Οι Χάντρες συμβολίζουν τις 7 κατευθύνσεις και την επίκλησή μας σε αυτές, για να μας ευλογήσουν. Και τέλος τα Φτερά, συμβολίζουν τα όμορφα όνειρα που ρέουν μέσα από τον ιστό και φτάνουν στα φτερά απ’ όπου ενσταλάζονται στα μικρά παιδιά που κοιμούνται.

Μια διαφορετική εκδοχή των θρύλων των Ινδιάνων μιλάει για Δαίμονες, που στέλνουν τα άσχημα όνειρα ή αλλιώς τους εφιάλτες στους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα αυτός ο μύθος μιλάει για την Asibikaashi ή αλλιώς την Γυναίκα Αράχνη η οποία, αφού βοήθησε τους θεούς να βάλουν τον ήλιο στην πορεία του, θέλοντας να προστατέψει τα παιδιά της από τα κακά πνεύματα (Δαίμονες), που κυκλοφορούσαν το βράδυ, έφτιαχνε έναν ιστό το λυκόφως. Αυτό όμως από μόνο του δεν ήταν αρκετό, έτσι οι μανάδες ξεκίνησαν να φτιάχνουν ονειροπαγίδες, που στην γλώσσα των Ojibwe ονομάζονται asabikeshiinh. Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας κλωστές, σε δίχτυ που θύμιζε ιστό αράχνης. Τις διακοσμούσαν με χάντρες και φτερά και μετά όπως και σε όλες τις παραλλαγές του θρύλου, τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών τους. Λεγόταν ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά παγιδεύονταν στον ιστό, όπου με το πρώτο φως της αυγής διαλύονταν. Η φυλή Λακότα ή αλλιώς Σιού υποστήριζε ότι, ο διδάσκαλος της σοφίας Iktomi εμφανίστηκε σε όραμα, σε έναν πνευματικό αρχηγό των Λακότα, παίρνοντας τη μορφή μίας αράχνης. Αρχικά σύμφωνα με τα λεγόμενά του, του μίλησε σε μία πνευματική γλώσσα, όπου μόνο οι αρχηγοί των Λακότα κατανοούσαν. Έπειτα, πήρε το στεφάνι από ιτιά που είχε ο αρχηγός, και ήταν διακοσμημένο με φτερά, χάντρες, τρίχες αλόγου και προσφορές, κι άρχισε να υφαίνει ένα δίχτυ από την εξωτερική μεριά προς το κέντρο. Του είπε ακόμα, ότι προϋπόθεση να λειτουργήσει η ονειροπαγίδα, είναι η πίστη στο “Μεγάλο Πνεύμα”.

Μια άλλη παραλλαγή του θρύλου της Γυναίκας Αράχνης σύμφωνα με την θρησκεία Χόπι θέλει την Asibikaashi να είναι η δημιουργός ολόκληρης της ανθρωπότητας. Λένε ότι στην πραγματικότητα, είναι συγγενής με την Γαία, τη Μητέρα Φύση ή τη Μεγάλη Θεά. Είναι επίσης γνωστή, ως η μεγάλη προστάτιδα και βοηθός των ανθρώπων (σύμφωνα με την παράδοση Navajo).

Η Γιαγιά Αράχνη ή αλλιώς η Γυναίκα Αράχνη χρονολογείται τουλάχιστον στο Τεοτιουακάν – προ – Κολομβιανή Αμερική όπου απεικονίζεται ως η “Μεγάλη Θεά”. Για να την τιμήσουν σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι, έφτιαχναν φυλαχτά που εξελίχθηκαν στις γνωστές σε όλους μας σήμερα ονειροπαγίδες. Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πως λειτουργεί μια ονειροπαγίδα. Η θεωρία της Πύλης, σύμφωνα με την οποία η ονειροπαγίδα είναι μια πνευματική πύλη, όργανο της Μεγάλης Θεάς, που λειτουργεί ως ένα σύμβολο που καλεί τις θεϊκές δυνάμεις της στο δωμάτιο που βρίσκεται. Αυτός είναι και ο λόγος, που τις κρεμούσαν πάνω από τις κούνιες και τα κρεβάτια. Η δεύτερη θεωρία μιλάει για τον Ιστό των  ονείρων, ο οποίος προσελκύει όλα τα όνειρα στον ιστό της αράχνης. Ωστόσο όμως, μόνο τα καλά όνειρα μπορούν να περάσουν καθώς τα κακά παγιδεύονται στον ιστό.

Έτσι, όταν κρέμεται λοιπόν πάνω από τις κούνιες και τα κρεβάτια, η ονειροπαγίδα εξασφαλίζει ότι ο καθένας μπορεί να έχει έναν ήρεμο ύπνο.

Main Image

Tags: article , asabikeshiinh , Asibikaashi , demons , Dream , dreamcatcher , fantasy , feather , Indians , magic , myth , nightmares , Ojibwe , spider , spider woman , spirit , spirits , The Weird Side Daily , web , weird , Weird Άρθρα , weird άρθρο , αλλόκοτο , αράχνη , άρθρο , γιαγιά αράχνη , γυναίκα αράχνη , δαίμονες , εφιάλτες , Θρύλος , Ινδιάνοι , ιστός , μαγεία , μεγάλο πνεύμα , μητέρα γη , μύθος , Όνειρα , ονειροπαγίδα , ονειροπαγίδες , πνεύμα , πνεύματα , φαντασία , φτερά , χάντρες

Δήμητρα Γεωργακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 2 Σεπτεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.