Οι πιο Weird Φοβίες

Ανάμεσα στις «κοινότοπες» φοβίες που συναντάμε αρκετά συχνά στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτέρως weird φοβίες τις οποίες ίσως και να μην έχετε ακούσει ποτέ. Η Αγγελική Παπανικήτα μας παρουσιάζει 10+1 από τις πιο άκρως παράξενες φοβίες που υπάρχουν.

Δε θα ήταν ψέμα να πούμε πως σχεδόν όλοι μας, πίσω από το πρόσωπο που δείχνουμε κάθε μέρα στους φίλους και συνεργάτες μας, κρύβουμε μια φοβία. Κάποιες από αυτές πυροδοτούνται από κάποιο τραυματικό γεγονός του παρελθόντος, όπως η φοβία για τους σκύλους ή τους κλειστούς χώρους, ενώ άλλες υπάρχουν ανέκαθεν σε κάθε άτομο από την αρχή ίσως του ανθρώπινου είδους, όπως αυτή που προκύπτει από αιφνίδιους δυνατούς θορύβους. Ανάμεσα λοιπόν στις «κοινότυπες» φοβίες που συναντάμε αρκετά συχνά στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτέρως weird φοβίες τις οποίες ίσως και να μην έχετε ακούσει ποτέ. Ας δούμε κάποιες από αυτές:

Omphalophobia (Ομφαλοφοβία)

Σε αυτή την περίπτωση, τα άτομα φοβούνται να δουν ή να πιάσουν τον ομφαλό κάποιου άλλου ατόμου ή αντίστροφα, κάποιο άτομο να δει ή πιάσει τον δικό τους. Επίσης, μπορεί να φοβούνται και τον ίδιο τους τον ομφαλό. Δεν μιλάμε για απλή ενόχληση, αλλά για έντονη αντίδραση, όπως πρόκληση εφίδρωσης, ακατάπαυστου πανικού και τρόμου ή πολύ έντονου αισθήματος φυγής. Συνήθως παιδικά τραύματα προκαλούν αυτού του είδους τη φοβία. Παραδείγματος χάριν κάποια παιδιά ίσως προσπαθούσαν να καθαρίσουν τον ομφαλό τους με χρήση αιχμηρών αντικειμένων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άσχημα ή σε κάποιες περιπτώσεις η ίδια η ιδέα της βρωμιάς που μπορεί να μαζευτεί θεωρητικά στον ομφαλό προκαλεί ένα έντονο αίσθημα αηδίας.

Turophobia (Τυροφοβία)

Είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται. Φόβος για το τυρί. Η γεύση, η όψη ακόμα και η μυρωδιά αρκούν για να προκαλέσουν ρίγη τρόμου στα συγκεκριμένα άτομα. Τα άτομα δεν αποφεύγουν μόνο το τυρί το ίδιο, αλλά και φαγητά που περιέχουν τυρί. Πρέπει να τονιστεί φυσικά πως η απέχθεια για το τυρί διαφέρει απόλυτα από τη φοβία.

Chorophobia (Χοροφοβία)

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη φοβία, δε μπορούν να αντέξουν οτιδήποτε έχει σχέση με τον χορό. Η σκέψη του, η παρακολούθηση άλλων ατόμων που χορεύουν, η πιθανότητα κάποιος να προσκαλέσει τα εν λόγω άτομα να χορέψουν, αρκούν για να τους προκαλέσουν ακόμα και κρίσεις πανικού. Συνήθως συνδέεται με άλλους τύπους φοβίας, όπως κοινωνική φοβία ή/και φόβος εξευτελισμού ή μεγάλου πλήθους.

Koumpounophobia (Κουμποφοβία)

Ο μεγαλύτερος φόβος αυτών των ανθρώπων είναι τα κουμπιά. Το να πιάνουν, βλέπουν ή φέρουν κουμπιά τους προκαλεί τρόμο. Κάποια άτομα αηδιάζουν από την όψη τους, άλλα τα θεωρούν ως φορείς μικροβίων και βρωμιάς, ορισμένα πιστεύουν πως ενδέχεται να τα καταπιούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι αναπτύσσουν γενικότερη απέχθεια ή φοβία για μικρά στρογγυλά αντικείμενα, όπως κέρματα.

Spectrophobia (Σπεκτροφοβία)

Η συγκεκριμένη φοβία έγκειται στους καθρέφτες και σε όλα τα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν αντανάκλαση. Μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις. Το άτομο μπορεί να φοβάται να αντικρίσει την αντανάκλασή του το οποίο ενδεχομένως συνδέεται και με την ιδέα πως ίσως δει κάποιον άλλο στον καθρέφτη όπως μια παραφυσική οντότητα, όπως επίσης η φοβία ενδέχεται να σχετίζεται και με την ιδέα πως αν ο καθρέφτης σπάσει τα άτομα θα έχουν κακοτυχία. Σε μια πιο γενική μορφή της, τα άτομα φοβούνται την αντανάκλασή τους ή γενικά τις αντανακλάσεις ακόμη και σε αντικείμενα που δεν είναι καθρέφτες, όπως γυαλιστερές επιφάνειες, κομμάτια μέταλλο κτλ.

Oikophobia (Οικοφοβία)

Και αυτό το είδος φοβίας έχει πολλές παραλλαγές. Τα άτομα μπορεί να φοβούνται τα διάφορα σπίτια τα οποία τα περιβάλλουν ή το ίδιο τους το σπίτι, αλλά στην πιο συνηθισμένη εκδοχή της φοβίας, τις διάφορες οικιακές συσκευές που βρίσκονται σε αυτό, όπως ψυγεία, τοστιέρες κ.α.

Barophobia (Βαροφοβία)

Η ύπαρξη της βαρύτητας είναι το συστατικό αυτής της παράδοξης φοβίας. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή φοβούνται είτε πως θα τραυματιστούν εξαιτίας της (αν π.χ. πέσουν από ύψος), ότι αυτή θα τους συνθλίψει ή ακόμη πως θα πάψει να υφίσταται οπότε όπως στο διάστημα, θα βρεθούν να αιωρούνται ανίκανοι να αντιδράσουν.

Xanthophobia (Ξανθοφοβία)

Ο παράγοντας που προκαλεί τρόμο στα συγκεκριμένα άτομα είναι το κίτρινο χρώμα. Η φοβία μπορεί να έχει περιορισμένες εκφάνσεις, όπως ο φόβος των κίτρινων αυτοκινήτων ή κίτρινων φρούτων, που συνδέονται με κάποιο τραυματικό γεγονός, ή στις χειρότερες περιπτώσεις, η παρουσία οποιουδήποτε κίτρινου αντικειμένου μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα πανικού. Ακόμα και η ίδια η λέξη κίτρινο ενδεχομένως να έχει ίδιες επιπτώσεις στο άτομο με το να αντικρίσει το χρώμα το ίδιο.

Kathisophobia (Καθισοφοβία)

Όπως μαρτυρά και το όνομα, τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη φοβία, παραληρούν όταν πρέπει να καθίσουν κάτω. Όταν καλούνται να το κάνουν, βιώνουν απίστευτο στρες και άγχος συνδυασμένα με συμπτώματα όπως ναυτία, τρέμουλο και εφίδρωση.

Vestiphobia (Βεστιοφοβία)

Η ιδέα των ρούχων στο σώμα μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Είτε επειδή ενοχλούνται από την υφή τους, είτε τα νιώθουν ασφυκτικά στενά πάνω τους, ο μόνος τρόπος να αισθανθούν άνετα είναι να φοράνε πολύ φαρδιά ρούχα ή ακόμα καλύτερα, να είναι γυμνοί.

Panphobia (Πανφοβία)

Τα συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στους καθρέφτες ή το τυρί αλλά στα πάντα. Κυριολεκτικά, έχουν μια διαρκή φοβία για κάθε τι που τα περιτριγυρίζει. Πιστεύουν πως διαβολικές οντότητες που μπορούν να τα βλάψουν κρύβονται σε κάθε αντικείμενο γύρω τους. Τα άτομα βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση υπερέντασης που συχνά οδηγεί στην παράνοια.

 

Tags: Barophobia , Chorophobia , Kathisophobia , Koumpounophobia , Oikophobia , Omphalophobia , Panphobia , Spectrophobia , Turophobia , Vestiphobia , weird , Xanthophobia , άγχος , αηδία , αίσθημα , αιώρηση , αντανάκλαση , αντίδραση , άτομο , βάρος , βρωμιά , γεύση , γυμνός , διαβολικός , διάστημα , ένδυμα , ενόχληση , εξευτελισμός , εφίδρωση , ήχος , θραύσμα , καθρέπτης , καθρέφτης , κίτρινο , κοινωνία , κοινωνικό άγχος , κουμπί , μέταλλο , μικρόβιο , μυρουδιά , ναυτία , οικιακή συσκευή , οίκος , ομφαλός , οντότητα , όψη , Παιδί , πανικός , Παράδοξο , παράνοια , παραφυσικό , περίπτωση , πλήθος , ρίγος , ρούχο , Σκέψη , σκύλος , σπίτι , στενός , σώμα , τραυματισμός , τρέμουλο , τρόμος , τυρί , φαγητό , Φοβία , Φοβίες , Φόβος , Χορός , χρώμα

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.