Η Παράξενη Ζωή Ενός Ξακουστού Χειρομάντη

“Ο Cheiro ήταν ένας πραγματικός showman: Υποδεχόταν τους πελάτες του ντυμένος με πολύχρωμα και εκθαμβωτικά ρούχα, και τους διάβαζε τη μοίρα τους μέσα σ’ ένα μεγάλο δωμάτιο που ήταν διακοσμημένο με Ασιατικά και Ινδικά στοιχεία για να τους υπενθυμίζει τις εξωτικές του σπουδές. Όλες αυτές οι θεατρικότητες τον έκαναν ακόμα πιο διάσημο, αλλά ακόμα πιο ασυνήθιστη αποδείχτηκε η παράξενη ακρίβεια των προβλέψεών του.”

12 Απριλίου 2021

 

H πρακτική της εξαγωγής πληροφοριών που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του χρόνου (παρελθόν παρόν και μέλλον) μέσω της ανάγνωσης και της μελέτης των γραμμών του χεριού ενός ανθρώπου, ασκείται από πάρα πολλές κουλτούρες εδώ και πολλούς αιώνες. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο μάλιστα, κατά τον 19ο αιώνα, η τέχνη της χειρομαντείας έγινε τόσο δημοφιλής ώστε στην Αγγλία να προκαλέσει την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τη μελέτη του όλου φαινόμενου με το όνομα «The Chirological Society of Great Britain».  Ως στόχο του ο εν λόγω Οργανισμός έθεσε τον εξορθολογισμό της όλης τεχνικής και την απομόνωση των απατεώνων και των τσαρλατάνων που εκμεταλλεύονταν ασύστολα την ανάγκη των συνανθρώπων τους να διαχειριστούν τις απειλές ενός απρόβλεπτου μέλλοντος. Κατά τη διάρκεια λοιπόν εκείνης της ενδιαφέρουσας  εποχής, ένας από τους μεγαλύτερους χειρομάντες που έζησαν ποτέ, διέγραψε μια εντυπωσιακή καριέρα και όταν πέθανε, άφησε πίσω του πολλά και αναπάντητα ερωτήματα.

Ο William John Warner γεννήθηκε το 1866 σ’ ένα μικρό χωριό το Rathdown, έξω από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Από μικρή ηλικία φαίνεται ότι ήταν προικισμένος με ορισμένες ψυχικές ικανότητες όπως η ενόραση (clairvoyance.) Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την πρώτη του νεότητα, φαίνεται ότι αυτή η ψυχική ευαισθησία τον οδήγησε στο να ταξιδέψει στην Ινδία ως έφηβος, προκειμένου να μελετήσει τις τέχνες του εσωτερισμού μ’ έναν αληθινό γκουρού. Στην Ινδία συνάντησε κάποιον Chitpavan Brahmin, που τον πήρε υπό την προστασία του και του δίδαξε πολλά μυστικά. Τον ενθάρρυνε μάλιστα να μελετήσει ένα αρχαίο και μυστικό μαγικό βιβλίο που είχε ως  θέμα του τη χειρομαντεία, την αστρολογία, και την αριθμολογία. Σύμφωνα δε με τον ίδιο τον Warner: «Αυτό το βιβλίο ήταν ένας πολύ σπάνιος θησαυρός που λίγοι Βραχμάνοι κατέχουν και κατανοούν και φυλάσσεται ζηλότυπα σε κάποιον από εκείνους τους ναούς-σπήλαια που αποτελούν τα ερείπια του αρχαίου Ινδουστάν. Αυτό το παράξενο βιβλίο είναι φτιαγμένο από ανθρώπινο δέρμα, συραμμένο με τον πιο εφευρετικό τρόπο… Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτό, ήταν το γεγονός ότι ήταν γραμμένο μ’ ένα κόκκινο υγρό που ο χρόνος δεν είχε ξεθωριάσει. Το οπτικό αποτέλεσμα εκείνων των ζωηρών κόκκινων γραμμάτων πάνω στις θαμπές κίτρινες σελίδες του βιβλίου, ήταν πολύ εντυπωσιακό. Με κάποιο συστατικό που μάλλον αποτελούταν από εκχυλίσματα βοτάνων, η κάθε σελίδα ήταν γυαλιστερή σαν λουστραρισμένη. Ότι και να ήταν αυτό το συστατικό, φαίνεται ότι αψηφούσε το χρόνο, καθώς μόνο το κάλυμμα του βιβλίου έδειχνε σημάδια φθοράς από τη χρήση…»

Το υποτιθέμενο αυτό βιβλίο περιείχε αρχαία μυστικά στα οποία ελάχιστοι είχαν πρόσβαση. Έτσι λοιπόν, όταν ο Warner επέστρεψε στο Λονδίνο, αποφάσισε πλέον να  αποκαλεί τον εαυτό του «Cheiro,» ή εναλλακτικά «Κόμη Louis Hamon,» και ξεκίνησε αμέσως να ασκεί την χειρομαντεία του. Πολύ γρήγορα απέκτησε τη φήμη ενός εντυπωσιακού και εκκεντρικού ανθρώπου. Ίσως να ήταν η συγκεκριμένη εκείνη εκκεντρικότητα, καθώς και οι τολμηροί ισχυρισμοί του ότι είχε μελετήσει πανάρχαιες Ινδικές μεθόδους μαντείας υπό την καθοδήγηση ενός μυστηριακού γκουρού που του επέτρεψαν να αποκτήσει μια πολυάριθμη πελατεία, καθώς και αρκετούς πλούσιους και διάσημους πελάτες. Κάποιοι από τους εν λόγω πελάτες ήταν ο διάσημος λογοτέχνης Μark Twain, η ηθοποιός Sarah Bernhardt, η κατάσκοπος Mata Hari, ο γνωστός Oscar Wilde, ο εφευρέτης Τhomas Edison, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Joseph Chamberlain, ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Έβδομος, και άλλοι πολλοί οι οποίοι του προσέφεραν τα αποτυπώματά των χεριών τους προτού τους τα διαβάσει.

Ο Cheiro ήταν ένας πραγματικός showman: Υποδεχόταν τους πελάτες του ντυμένος με πολύχρωμα και εκθαμβωτικά ρούχα, και τους διάβαζε τη μοίρα τους μέσα σ’ ένα μεγάλο δωμάτιο που ήταν διακοσμημένο με Ασιατικά και Ινδικά στοιχεία για να τους υπενθυμίζει τις εξωτικές του σπουδές. Όλες αυτές οι θεατρικότητες τον έκαναν ακόμα πιο διάσημο, αλλά ακόμα πιο ασυνήθιστη αποδείχτηκε η παράξενη ακρίβεια των προβλέψεών του. Σχεδόν όλοι όσοι τον συναντούσαν για να τους διαβάσει, έμεναν κατάπληκτοι με το πόσα πολλά πράγματα μπορούσε να τους πει για τις ζωές τους, κοιτάζοντας απλά την παλάμη τους. Επιπρόσθετα, είχε φτάσει στο σημείο να δίνει ονόματα και ακριβείς ημερομηνίες γεγονότων που πάντα επαληθεύονταν με απόλυτη ακρίβεια, καθώς και πληροφορίες για μεγάλες αλλαγές και καταστροφές που επρόκειτο να συμβούν. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές προβλέψεις του ήταν ότι οι Εβραίοι θα επέστρεφαν στην Παλαιστίνη και το κράτος που θα ίδρυαν θα αποκαλούταν Ισραήλ, η ακριβής ημερομηνία του θανάτου της βασίλισσας Βικτωρίας και του Βασιλιά Εδουάρδου του 7ου, καθώς και το ναυάγιο του Τιτανικού. Ακόμα και οι σκεπτικιστές είχαν εντυπωσιαστεί πολύ από τα κατορθώματά του. Ο σκεπτικιστής Mark Twain για παράδειγμα είπε: “Ο Cheiro εξέθεσε την  προσωπικότητά μου με ταπεινωτική ακρίβεια». Ο Oscar Wilde ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από αυτά που του είπε ο Cheiro που έγραψε μια σύντομη ιστορία με τον τίτλο “Lord Arthur Saville’s Crime η οποία ήταν εμπνευσμένη από τη συνάντηση μαζί του.

Μια διάσημη ιστορία που αφορά στην ακρίβεια των προβλέψεων του Cheiro, αφορά ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας δημοσιογράφος του παρουσίασε τυχαία αποτυπώματα χεριών τους ιδιοκτήτες των οποίων ο ίδιος δεν είχε δει ποτέ. Ο Warner κατάφερε να τα διαβάσει όλα με πολύ μεγάλη ακρίβεια, αν και μια από τις παλάμες του έκανε μεγάλη εντύπωση, με αποτέλεσμα να γράψει μια αφύσικα ακριβή εκτίμηση του ιδιοκτήτη του. Αργότερα, ο ίδιος ο Cheiro θα έγραφε στο βιβλίο του με τον τίτλο “Cheiro’s Language of the Hand, τα εξής:

«Συγκέντρωσα τα αποτυπώματα μπροστά μου και είπα: “Κρίνοντας από αυτά τα χέρια, μπορώ δίχως αμφιβολία να ισχυριστώ ότι ο ιδιοκτήτης τους στα πρώτα του χρόνια, θα πρέπει να ήταν θρησκευόμενος. Σκέφτηκα ότι κατά πάσα πιθανότητα είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ως δάσκαλος σε Κυριακάτικο σχολείο και αργότερα ενδιαφέρθηκε για τις επιστήμες και την ιατρική. Συνέχισα να περιγράφω πως ολόκληρη η φύση εκείνου του ανθρώπου άλλαξε αργά και σταθερά εξαιτίας της συνεχόμενης επιθυμίας του να αποκτήσει πλούτο με κάθε δυνατό κόστος, έως ότου έφτασε στο σημείο να είναι ικανός να διαπράξει φόνο για τα λεφτά. Οι παρατηρήσεις μου που καταγράφηκαν από τον δημοσιογράφο είναι οι εξής: “Το κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος έχει διαπράξει ένα έγκλημα ή πολλά δεν έχει σημασία, καθώς στα 44α χρόνια του θα εντοπιστεί από τις αρχές, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί σε θάνατο. Τότε θα αποδειχτεί ότι επί πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε την λογική του και τις επαγγελματικές του ικανότητες για να κερδίσει χρήματα, με εγκληματικό τρόπο, και τίποτα δεν τον έκανε να διστάσει για να προσπαθήσει. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, όταν γίνει 44 ετών θα δικαστεί σε μια πολύκροτη υπόθεση, θα καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά τα χέρια του δείχνουν ότι θα ξεφύγει από τη μοίρα του και θα ζήσει για χρόνια στη φυλακή».

Το επίμαχο αποτύπωμα αποδείχτηκε ότι ανήκε σε κάποιον δόκτορα Dr. Henry Meyer, ο οποίος δηλητηρίασε δυο συζύγους και αρκετούς ασθενείς του προκειμένου να εισπράξει χρήματα από την ασφάλιση τους, και την περίοδο που διαβάστηκε η παλάμη του είχε ήδη συλληφθεί, κάτι που ο Cheiro δεν θα μπορούσε να γνωρίζει γιατί ήταν το αποτύπωμα που του δόθηκε να διαβάσει δεν είχε δίπλα του κάποιο όνομα. Πραγματικά, στη δική που ακολούθησε ο Meyer καταδικάστηκε για φόνο και για εκτέλεση με ηλεκτρική καρέκλα. Άσκησε έφεση τρεις φορές αλλά και τις τρεις φορές επικράτησε η απόφαση της θανατικής καταδίκης. Τελικά η ποινή του άλλαξε σε ισόβια κάθειρξη από το Ανώτατο δικαστήριο (Supreme Court of Justice) που βρήκε ένα λάθος στην διατύπωση της ποινής. Ο Meyer έζησε άλλα δεκαπέντε χρόνια. Τελικά πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο της φυλακής.

Στο μεταξύ  ο «Cheiro» άρχισε να δίνει διαλέξεις πάνω στην τέχνη της χειρομαντείας, σε ένα κοινό που κάθε φορά γέμιζε τις αίθουσες των ομιλιών του. Οι πελάτες του αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο, έκανε περιοδείες στην Ευρώπη και στην Αμερική,  έγραψε ορισμένα επιτυχημένα βιβλία και απέκτησε ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα. Τελικά παντρεύτηκε μια κόμισσα και μετακόμισε στις ΗΠΑ, στο Hollywood, διαβάζοντας τις παλάμες διασημοτήτων και γράφοντας και κάποια σενάρια μέχρι το θάνατό του το 1936. Πολλά από τα βιβλία του πάνω στην τέχνη της χειρομαντείας κυκλοφορούν και σήμερα, και η αυτοβιογραφία του «Cheiro’s Memoirs: The Reminiscences of a Society Palmist», παραμένει δημοφιλές σε ορισμένους κύκλους μελέτης της μαντείας.

Η περίπτωση του Ιρλανδού William John Warner έχει κάθε λόγο να μας προκαλεί το ενδιαφέρον. Αν και τα πρώτα του βήματα δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από τις προσπάθειες κάθε φιλόδοξου τυχοδιώκτη να αναρριχηθεί κοινωνικά και οικονομικά, (αλλαγή ταυτότητας, ισχυρισμοί για την κατοχή κάποιας απόκρυφης και «εξωτικής» γνώσης, εκκεντρική περιβολή) οι αλλεπάλληλες και αφύσικα επιτυχείς προβλέψεις του τον αναβαθμίζουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπου. Ίσως πράγματι να ήταν προικισμένος με κάποιες ενορατικές δυνάμεις που να του επέτρεπαν να ανασηκώνει το πέπλο του χρόνου. Ίσως, πίσω από το πομπώδες και εντυπωσιακό προσωπείο του «Ινδού Σοφού» με την «ευγενική καταγωγή» να κρυβόταν ένας άνθρωπος που είχε γεννηθεί με τη λεγόμενη «δεύτερη ματιά» (second sight), ένα χάρισμα που αντιστοιχεί στους ελληνικούς «αλαφροΐσκιωτους» και που επιτρέπει στον κάτοχό του να βλέπει το επέκεινα, σύμφωνα πάντα με το Ιρλανδικό φολκλόρ. Ό ίδιος είχε ισχυριστεί σε κάποιο από τα βιβλία του ότι συχνά είχε «εκλάμψεις γνώσης» όταν άγγιζε κάποιο αντικείμενο, περιγράφοντας έτσι μια βιωματική κατάσταση που θυμίζει το φαινόμενο της ψυχομετρίας. Το σίγουρο είναι ότι η ζωή του αποτέλεσε μια κραυγαλέα παραδοξότητα, κατά τη διάρκεια της οποία κατάφερε να ξεφύγει από τη στενάχωρη μετριότητα μιας ζωής σε ένα επαρχιακό χωριουδάκι της Ιρλανδίας και να συγχρωτιστεί με ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές προσωπικότητες της εποχής του. Ίσως και μόνο για αυτό το λόγο, καθώς και για το γεγονός ότι κανείς δεν κατάφερε να αμαυρώσει την πολύχρονη καριέρα του, να του αξίζουν τα συγχαρητήριά μας.

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cheiro

https://mysteriousuniverse.org/2021/04/the-strange-life-of-the-greatest-palm-reader-who-ever-lived/

https://horusastropalmist.wordpress.com/author/tao585/

https://www.youtube.com/watch?v=k7xI6SCu_aI

Tags: article , books , Cheiro , Louis Hamon , Mark Twain , palmistry , showman , The Weird Side Daily , twsd , weird , weird articles , William John Warner , άρθρο , άρθρο φανταστικού , αρχαία μυστικά , βιβλία , βιβλία χειρομαντείας , βιβλίο , Βιογραφία , γκουρού , δημοφιλής , διάσημοι , ενόραση , Έρικ Σμυρναίος , ζωή , Ινδία , Ινδικές μεθόδους , Ιρλανδία , Λονδίνο , μαγικό βιβλίο , μαντεία , Μέλλον , μυστικά , παρελθόν , πληροφορίες , σκεπτικιστής , χειρομαντεία , χέρι , χέρια

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 12 Απριλίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.