Οι επιζώντες της εσώτερης φωτιάς

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με πραγματικές ιστορίες Αυθόρμητης Ανθρώπινης Αυτανάφλεξης (Α.Α.Α.). Γράφει ο συγγραφέας Έρικ Σμυρναίος.

Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε με κάποιον φίλο ή φίλη σας σε κάποιο πολυσύχναστο και πολύ συνηθισμένο χώρο, μια καφετέρια, ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ. Ξαφνικά ο φίλος ή η φίλη σας τυλίγονται στις φλόγες και απανθρακώνονται. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, το μοναδικό πράγμα που θυμίζει την πρότερη ύπαρξή τους είναι μια χούφτα στάχτης και λίγα καρβουνιασμένα κόκαλα. Μόλις έχετε γίνει μάρτυρας ενός από τα πιο τρομακτικά και ανεξήγητα φαινόμενα που έχουν καταγραφεί ποτέ: Έχετε παρακολουθήσει μια «Αυθόρμητη Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη» Αγγλιστί “Spontaneous Human Combustion”.

Η «Αυθόρμητη Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη» προκύπτει όταν ένα ανθρώπινο πλάσμα αναλώνεται από μια φωτιά που φαίνεται να μην έχει φανερή αιτία και η οποία μοιάζει να προέρχεται από το εσωτερικό του σώματός του. Τις περισσότερες φορές εντοπίζονται κάποιες αλλόκοτες λεπτομέρειες γύρω από τα υπολείμματα των θυμάτων: Σώματα που έχουν απανθρακωθεί από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες καλύπτονται από ρούχα που έχουν  παραμείνει ανέγγιχτα από τις φλόγες. Κάποιες άλλες φορές, ορισμένα μέλη του καμένου σώματος έχουν καταφέρει κατά κάποιο τρόπο να παραμείνουν ακέραια. Επίσης, πολύ συχνά αντικείμενα και υλικά που είναι εξαιρετικά εύφλεκτα εντοπίζονται ανεπηρέαστα από τη φωτιά δίπλα σε σάρκες και κόκαλα ανθρώπων που έχουν μεταμορφωθεί σε στάχτες.

Ως φαινόμενο, η  Αυθόρμητη Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη έχει περιγραφεί σε λογοτεχνικά έργα εδώ και αρκετούς αιώνες ενώ το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα θύματα δεν επιβιώνουν της δοκιμασίας. Πραγματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές, το σώμα του θύματος ανακαλύπτεται πλήρως ή μερικώς απανθρακωμένο σε βαθμό που να μην είναι αναγνωρίσιμο. Ωστόσο, όσο και αν σας φανεί παράξενο, υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι επέζησαν της φρικιαστικής αυτής δοκιμασίας. Οι άνθρωποι αυτοί, αν και ελάχιστοι, έχουν να μας πουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Η πιο αρχαία από αυτές τις πολύ σπάνιες ιστορίες επιβίωσης έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του έτους 1776: Ένας ιταλός ιερέας ο Don Gio Maria Bertholi ζούσε στη μικρή πόλη του Filetto, και το βράδυ που άρπαξε φωτιά είχε αποσυρθεί στο σπίτι του κουνιάδου του για να ξεκουραστεί. Κάποια στιγμή οι συγγενείς του τον άκουσαν να ουρλιάζει λες και πονούσε πάρα πολύ και όταν μπήκαν στο δωμάτιο του, ανακάλυψαν τον ιερέα ξαπλωμένο στο δάπεδο. Γύρω του κυμάτιζε μια γαλαζωπή αύρα που έμοιαζε με φλόγα. Όλως περιέργως, όταν τον πλησίασαν, η περίεργη φλόγα φάνηκε να προσπαθεί να απομακρυνθεί έως ότου χάθηκε εντελώς αφήνοντας τον Betholi σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι συγγενείς του τον έβαλαν στο κρεβάτι του και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο ιερέας είχε υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα, και όταν κάποια στιγμή κατάφερε να μιλήσει κατανοητά, τους είπε ότι ξαφνικά είχε νιώσει κάποιο αόρατο χέρι να τον χτυπάει και μετά είχε τυλιχτεί από τις φλόγες. Ωστόσο, ενώ το σώμα του είχε καεί και το μεταξωτό σκουφί του είχε απανθρακωθεί εντελώς, το πουκάμισο και το παντελόνι του δεν είχαν πάθει απολύτως τίποτα ενώ τα μαλλιά του έμοιαζαν ανέγγιχτα από τη φωτιά παρά το γεγονός ότι το πρόσωπό του ήταν γεμάτο εγκαύματα. Επίσης, και αυτό ήταν εξίσου αλλόκοτο, ενώ η φωτιά θα πρέπει να ήταν αρκετά δυνατή, στο δωμάτιο δεν υπήρχε μυρωδιά καμένου ούτε και καπνοί. Τέλος, κανένα αντικείμενο που βρισκόταν κοντά στον άτυχο ιερέα δεν είχε πειραχτεί από τις φλόγες, ούτε καν το χαλί πάνω στο οποίο ήταν ξαπλωμένος! Σύμφωνα με τον Γάλλο ιατρό που τον εξέτασε το επόμενο πρωί, κάποιον François-Emmanuel Fodéré, το δέρμα του δεξιού χεριού του είχε αποκολληθεί εντελώς από τη σάρκα του θύματος και κρεμόταν σε λωρίδες. Το ίδιο είχε πάθει και το δέρμα που κάλυπτε την περιοχή ανάμεσα στους ώμους έως τους μηρούς του. Στο δεξί χέρι η απονέκρωση των ιστών εξελίσσονταν με αφύσικη ταχύτητα. Ο ασθενής παραπονιόταν για τρομερή δίψα, είχε σπασμούς, έκανε συνέχεια εμετό και ανέπτυξε πολύ υψηλό πυρετό και ντελίριο. Τελικά, την τέταρτη μέρα πέθανε αφού είχε πέσει σε κωματώδη κατάσταση επί δυο ώρες.  Ο γιατρός που τον εξέτασε παρατήρησε με κατάπληξη ότι κατά τις τελευταίες του ώρες, το θύμα ανέδιδε μια φριχτή μυρωδιά αποσύνθεσης, είχε γεμίσει σκουλήκια ενώ τα νύχια είχαν αποκολληθεί από τα αριστερό του χέρι.

Η επόμενη περίπτωση μας έρχεται από το 1822, από τη Γαλλική επαρχία. Μια καλοκαιρινή μέρα, ένας ντόπιος αγρότης ο οποίος ονομαζόταν Renateau περπατούσε στην εξοχή, έξω από το χωριό Loignan όταν ένιωσε ξαφνικά ένα διαπεραστικό και πολύ δυνατό πόνο στο δείκτη του δεξιού του χεριού. Ανακάλυψε με φρίκη ότι το δάχτυλό του είχε τυλιχτεί στις φλόγες και όταν προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά κουνώντας ξέφρενα το χέρι του, εκείνο άρπαξε ολόκληρο. Άρχισε να χτυπάει τρομοκρατημένος το χέρι του στο παντελόνι του με αποτέλεσμα να ανάψει και αυτό ενώ όταν προσπάθησε να το καλύψει με το αριστερό του χέρι, άρχισε και αυτό να καίγεται! Σε κατάσταση πανικού πλέον, έτρεξε με όλη του τη δύναμη μέχρι το σπίτι του και φώναξε στη γυναίκα του να του φέρει ένα κουβά με κρύο νερό αλλά ακόμα και όταν βούτηξε τα χέρια του μέσα στον κουβά, οι φλόγες δεν έσβησαν. Στη συνέχεια προσπάθησε να καλύψει τα χέρια του με υγρή λάσπη, ακόμα και με γάλα, χωρίς αποτέλεσμα. Στο μεταξύ γύρω του είχαν μαζευτεί διάφοροι περίεργοι που τον κοιτούσαν κατάπληκτοι. Τελικά κάποιος σκέφτηκε να φέρει αγιασμένο νερό από την εκκλησία, γεγονός που αποδείχτηκε σωτήριο καθώς έτσι η φωτιά έσβησε επιτέλους. Όλως περιέργως, ενώ τα ρούχα του είχαν καεί από τις φλόγες, τα χέρια του είχαν πάθει πολύ επιφανειακά εγκαύματα, αν σκεφτεί κανείς για πόση ώρα καίγονταν. Η πολύ παράξενη εκείνη ιστορία εμφανίστηκε το 1822 σε μια ιατρική εφημερίδα με το όνομα Nouveau journal de médecine, chirurgie, pharmacie, Τόμος 15  και αποτελεί ένα μικρό ιστορικό αίνιγμα που δεν λύθηκε ποτέ.

Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση από το 1835 αυτή τη φορά που εμφανίστηκε στην The American Journal of the Medical Sciences, Τόμος 17,  και αποτελεί εξαίρεση υπό την έννοια ότι το θύμα ήταν πολύ ψύχραιμο. Το Ιανουάριο εκείνου του έτους, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nashville, ο James Hamilton, διεξήγαγε στην ύπαιθρο ένα πείραμα που αφορούσε ατμοσφαιρικές μετρήσεις. Καθώς ήλεγχε το βαρόμετρο το θερμόμετρο και το υγρόμετρό του, ένιωσε ένα πολύ δυνατό πόνο στο δεξί του μηρό. Στην αρχή προσπάθησε να τον αγνοήσει αλλά πολύ γρήγορα ο πόνος χειροτέρευσε σε βαθμό που έγινε ανυπόφορος. Όταν κοίταξε το πόδι του είδε από το σημείο του πόνου να πετάγεται μια φλόγα ακριβώς πιο πάνω από το ύφασμα του παντελονιού του. Ίσως εξαιτίας των επιστημονικών του γνώσεων αντέδρασε πολύ σωστά και ψύχραιμα: Κάλυψε με τα χέρια του το επίμαχο σημείο για να στερήσει από τη φλόγα το οξυγόνο που την έτρεφε. Όντως η φλόγα έσβησε και ο πόνος μειώθηκε πάρα πολύ σε ένταση. Ο ατρόμητος καθηγητής εξέτασε στη συνέχεια το πόδι του και ανακάλυψε ότι στο δέρμα του υπήρχε μια ξηρή περιοχή που είχε τη διάμετρο ενός νομίσματος. Έμοιαζε περισσότερο με γδάρσιμο παρά με έγκαυμα. Περιέργως τα ρούχα του δεν είχαν καεί καθόλου. Αν και όλα αυτά ήταν πολύ παράξενα, ο καθηγητής δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια και απλά συνέχισε να κάνει τα πειράματά του. Η παράξενη πληγή έκανε πάντως πολύ καιρό για να επουλωθεί.

Μια ακόμα εξίσου ασυνήθιστη περίπτωση μας έρχεται από το 1974. Ένας πλανόδιος πωλητής με το όνομα Jack Angel ξύπνησε μέσα στο τροχόσπιτό του, στη Savannah της Georgia των ΗΠΑ και ανακάλυψε ότι τα  χέρια του, η πλάτη και το στήθος του είχαν γεμίσει εγκαύματα. Αυτό ήταν πολύ παράξενο γιατί ο ίδιος δεν ήταν καπνιστής ενώ δεν υπήρχε καμία πηγή καύσης στο τροχόσπιτο και τίποτα άλλο δεν είχε καεί στο εσωτερικό του, ούτε καν τα ρούχα που φορούσε. Οι γιατροί που τον εξέτασαν του είπαν οτιδήποτε και αν ήταν αυτό που του είχε συμβεί, είχε ξεκινήσει από το εσωτερικό του σώματός του και μάλιστα από το αριστερό του χέρι. Αργότερα, η όλη ιστορία απέκτησε μια χροιά αναξιοπιστίας όταν το θύμα άλλαξε την ιστορία του και είπε ότι στην πραγματικότητα είχε καεί από καυτό νερό καθώς επισκεύαζε τα υδραυλικά του τροχόσπιτού του, αλλά στη συνέχεια η περίπτωση του εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Thats Incredible (στην Ελλάδα είχε προβληθεί με τον τίτλο «Απίστευτα και όμως Αληθινά») όπου εκεί, ο Jack επανήλθε στην προηγούμενη και πολύ πιο παράξενη κατάθεσή του.

Το 1985 ο Frank Baker, βετεράνος και παρασημοφορημένος στρατιωτικός του πολέμου του Βιετνάμ,  ισχυρίστηκε ότι είχε μια πολύ παράξενη εμπειρία καθώς είχε πάει με κάτι φίλους του εκδρομή για να ψαρέψουν. Ισχυρίστηκε ότι καθώς κάθονταν όλοι μαζί σ’ ένα καναπέ του ξύλινου καταφυγίου που είχαν νοικιάσει, το σώμα του τυλίχτηκε στις φλόγες χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Οι φίλοι του κατάφεραν ευτυχώς να σβήσουν τη φωτιά και οι γιατροί που τον περιποιήθηκαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά είχε ξεκινήσει από το εσωτερικό του σώματός του. Η περίπτωσή του εμφανίστηκε σ’ ένα επεισόδιο της σειράς  Unexplained Files,  που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Science των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση για το τι θα μπορούσε να προκαλεί την «Αυθόρμητη Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη». Παλαιότερες ερμηνείες που απέδιδαν την γέννηση του φαινομένου στον υποτιθέμενο αλκοολισμό των θυμάτων ή στην άσχημη ψυχοσωματική τους  κατάσταση δεν ευσταθούν γιατί ελάχιστα από τα θύματα ανήκουν σε αυτές τις δυο κατηγορίες. Επίσης, ποτέ δεν έχει καταγραφεί φαινόμενο αυθόρμητης αυτανάφλεξης σε ζώα, ενώ όποιο και αν είναι το αίτιό της, ευτυχώς δεν φαίνεται να δημιουργεί κύματα ή επιδημίες τρομακτικών απανθρακώσεων. Το σίγουρο είναι ότι περιστατικά μυστηριωδών θανάτων από αυτή την παράξενη εσωτερική φωτιά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και να μας υπενθυμίζουν ότι ο άνθρωπος ως οντότητα κρύβει ακόμα πολλά μυστικά και ότι μέσα στα σώματά μας, ίσως φωλιάζουν και χαλιναγωγούνται ενέργειες ασύλληπτης ισχύος για τις οποίες δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα.

Πηγές:

Tags: article , combustion , fire , horror , ignition , mystery , paranormal , paranormal phenomena , phenomena , real stories , science , Spontaneous Human Combustion , Supernatural , The Weird Side Daily , weird , weird stories , weird άρθρο , Α.Α.Α , αληθινές ιστορίες , αλλόκοτο , άρθρο , Αυθόρμητη Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη , αυτανάφλεξη , επιστήμη , Έρικ Σμυρναίος , καύση , μυστήριο , παράξενες ιστορίες , Παράξενο , παραφυσικά , παραφυσικό , τρόμος , φλόγες , φωτιά

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 2 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.