Fantasmagoria. Μία ιδιαίτερη λέξη, πολλές εικόνες και συναισθήματα, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι και φυσικά, φαντασία. Τι είναι όμως το Fantasmagoria Festival και πώς ακριβώς ξεκίνησε;
Όλα άρχισαν όταν μια ομάδα ανθρώπων, έχοντας ως κοινή αφετηρία τη δημιουργικότητα και την αγάπη για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού, αποφάσισαν να φέρουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ένα φεστιβάλ σχετικό με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας και αντίστοιχο, τόσο σε δομή, όσο και σε περιεχόμενο, με τα παρεμφερή φεστιβάλ λογοτεχνίας του εξωτερικού. Και το όνομα αυτού, Fantasmagoria. Έτσι, το φεστιβάλ υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 1 – 2 Απριλίου του 2017 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων χορηγών. Έπειτα, συνέχισε για δεύτερη χρονιά, στις 21 – 22 Απριλίου του 2018, στον ίδιο χώρο, με ακόμα περισσότερες χορηγίες. Φέτος, υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας περίτρανα πως, είναι κάτι το οποίο ήρθε για να παραμείνει στα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης.
Το Fantasmagoria Festival είναι κάτι πολυπρισματικό, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα, σε ό,τι αφορά τη φαντασία ως έννοια. Λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, χορός, ζωγραφική, γλυπτική, αφήγηση, θέατρο, κινηματογράφος, χειροτεχνίες, κατασκευές και πολλά ακόμα, όλα ακουμπούν τη φαντασία και συνδέονται, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το φεστιβάλ, με έναν αρμονικό και ιδιαίτερο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως, το συγκεκριμένο φεστιβάλ, είναι το πρώτο εντός Ελλάδας που δημιούργησε ειδικό τμήμα για τα παιδιά, καθώς κατανοεί πως, είναι πολύ σημαντικό να προάγεται η φαντασία σε κάθε της έκφανση, από την παιδική ακόμα ηλικία.
Αυτό, εντός του φεστιβάλ, επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος, είναι το παιχνίδι και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως παραστάσεις με κλόουν, παιδική γιόγκα, παιχνίδια μυστηρίου, εικαστικά, χειροτεχνίες παντός είδους, καθώς και βιντεοπαιχνίδια αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια διαφόρων ειδών, είτε αυτά είναι κλασικά, είτε είναι Dungeons and Dragons (D & D), είτε είναι Role Playing Games (RPG), τα οποία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το ειδικό τμήμα του φεστιβάλ Gamer’s Corner. Ο δεύτερος τρόπος, είναι η επαφή των παιδιών με τη λογοτεχνία, η οποία πραγματώνεται είτε μέσω της αφήγησης διαφόρων παιδικών βιβλίων από ειδικούς/ειδικές αφηγητές/αφηγήτριες, εξάπτοντας έτσι τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργώντας τους τη φιλαναγνωσία, είτε μέσω της χρήσης βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας, συνδυάζοντας έτσι την τεχνολογία με τη λογοτεχνία και δίνοντας στα παιδιά ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να ασχοληθούν και με τα δύο.
Τη χρονιά αυτή, το Fantasmagoria, έρχεται να επιδείξει αυτά και πολλά ακόμα, κυρίως όμως, έρχεται να θίξει και να τονίσει τη σημασία της διαφορετικότητας. Και πώς δε θα μπορούσε άλλωστε, καθώς το ίδιο, έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ τη διαφορετικότητα και κυριολεκτικά, ζει και ολοκληρώνεται μέσω αυτής. Για την ακρίβεια, εντός των ομάδων που συντελούν στη διοργάνωση και στην ομαλή διεξαγωγή του (Οργανωτική Επιτροπή, Εθελοντές/Εθελόντριες, Χορηγοί, Εκθέτες) η διαφορετικότητα, είναι κάτι που υπάρχει σε κάθε επίπεδο. Άτομα κάθε ηλικίας και ταυτότητας, με ποικίλο μορφωτικό επίπεδο και προερχόμενα από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δουλεύουν όλα μαζί, έχοντας ως απώτερο σκοπό την υλοποίηση του φεστιβάλ.
Συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες/σκηνοθέτριες, εικαστικοί καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων, αφηγητές/αφηγήτριες, χορευτές/τριες, μουσικοί, τραγουδιστές/στριες αλλά και στρατιωτικοί, αστυνομικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες, δάσκαλοι/δασκάλες, καθηγητές/τριες διαφόρων ειδικοτήτων (χορού, θεάτρου, γυμναστικής, ελληνικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, μαθηματικών, φυσικής, θεολογίας) γιατροί, δικηγόροι, βιβλιοθηκάριοι, δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι αλλά και φοιτητές/φοιτήτριες διαφόρων σχολών, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι είναι τόσο διαφορετικοί, ενώνονται υπό το πρίσμα της φαντασίας. Διότι, η φαντασία, δεν γνωρίζει όρια και φραγμούς και υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής.
Καθώς λοιπόν τη συγκεκριμένη χρονιά, το κύριο θέμα του φεστιβάλ είναι η διαφορετικότητα, η Οργανωτική Επιτροπή, δε θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη, σε ό,τι αφορά τη στήριξη μιας ιδιαίτερα ωφέλιμης αλλά και πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα, δράσης ενός οργανισμού, ο οποίος σέβεται και βοηθά το διαφορετικό, της Μ.Κ.Ο. Nina Service Dogs. Πρόκειται για έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος επικεντρώνεται στην εκπαίδευση σκύλων βοηθών. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι, όταν εκπαιδευτούν, δίνονται σε παιδιά με ορατές και μη ορατές αναπηρίες, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια ενώ ταυτόχρονα, εντός του οργανισμού, εκπαιδεύονται και σκύλοι ως βοηθοί συνεδριών, οι οποίοι επιτελούν ένα εξίσου σημαντικό έργο σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σας περιμένουμε και φέτος, στις 6 – 7 Απριλίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με ανανεωμένο πρόγραμμα δράσεων και ομιλιών, καθώς και με τη νέα μας θεματική ενότητα ΄΄Η φαντασία στην ελληνική λογοτεχνία και τέχνη διαχρονικά΄΄. Και φυσικά, με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους κάθε ηλικίας αλλά και με πολύ καλή διάθεση και αγάπη, ώστε να περιηγηθούμε μαζί στον μαγικό κόσμο της φαντασίας και να μάθουμε ακόμα περισσότερα για αυτόν.
Ένα εκπληκτικό άρθρο γραμμένο από τον: Θεόφιλο Αμοιράδη
Μία μικρή γεύση από το εντυπωσιακό festival:
Tags: Dungeons and Dragons , fantasmagoria , fantasmagoria festival , fantasy festival , Nina Service Dogs , Role Playing Games , RPG , Service Dogs , εθελοντισμός , Η φαντασία στην ελληνική λογοτεχνία και τέχνη διαχρονικά , Θέατρο , Θεσσαλονίκη , Λογοτεχνία , ποίηση , φεστιβάλ φαντασίας
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.