Οι Αθάνατοι – Η Μυστική Κοινότητα Της Γαύδου

“Κάποια μυστικά όμως παραμένουν καλά κρυμμένα, ακόμα και σε ένα τόσο δημοφιλές νησί. Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν πως στην Γαύδο εδρεύει μια κοινότητα ατόμων που πιστεύουν πως έχουν κατακτήσει την αθανασία…”

Με το καλοκαίρι να έχει μπει δυναμικά και έπειτα από μια μακρά περίοδο «κατ΄ οίκον περιορισμού», είναι σχεδόν αναπόφευκτο ο νους μας να αρχίζει να ταξιδεύει αναζητώντας μια διέξοδο από τον ασφυκτικό εγκλεισμό στο σπίτι, στην πόλη, στους εαυτούς μας. Αν έπρεπε να το περιγράψουμε με ένα χρώμα, αυτό θα ήταν ομόφωνα το γαλάζιο, το χρώμα της θάλασσας και της ελευθερίας. Αφήνοντας τις αισθήσεις μας να μας καθοδηγήσουν, κλείνουμε τα μάτια μας και σαν γλάροι μπορούμε να πετάξουμε πάνω από το Αιγαίο παρασυρόμενοι από τα Αυγουστιάτικα μελτέμια και να ταξιδέψουμε πάνω από τη Μεσόγειο. Και αν περιπλανηθούμε νότια, πίσω από τα βουνά της Κρήτης θα συναντήσουμε τη Γαύδο.

Η μαγεία του νησιού δεν περιορίζεται από το μικρό του μέγεθος. Αχανείς παραλίες από κατάξανθη άμμο, κρυστάλλινα νερά, απόμερες ανεμοδαρμένες πλαγιές κρύβονται περιμένοντας τους τουρίστες να τα αποκαλύψουν. Κάποια άλλα μυστικά όμως παραμένουν καλά κρυμμένα, ακόμα και σε ένα τόσο δημοφιλές νησί. Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν πως στην Γαύδο εδρεύει μια κοινότητα ατόμων που πιστεύουν πως έχουν κατακτήσει την αθανασία.

Η ιστορία ξεκινά πολλά χρόνια πριν, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ουκρανία. Το όνομα της πόλης Pripyat ίσως να μην είναι τόσο γνωστό αλλά αναμφίβολα κάθε ένας μας γνωρίζει την καταστροφή που συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986, όταν η δοκιμή του αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Chernobyl είχε τη χειρότερη δυνατή έκβαση. Τεράστια ποσά ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, τις οποίες παρατηρούμε μέχρι και σήμερα.

Ο  Andrei, ένας νεαρός φυσικός ήταν ένα από τα θύματα της τραγωδίας, έχοντας εκτεθεί άμεσα στη ραδιενέργεια. Σε λίγες μόλις μέρες είχε αρχίσει να έχει τα πρώτα συμπτώματα. Εγκαύματα στο σώμα, καταπόνηση, απώλεια μαλλιών. Αν και οι γιατροί του έδωσαν χάπια για να την καταπολεμήσει, μπορούσε να δει στα μάτια τους πως ελάχιστα θα παρέτειναν τις ημέρες που περπατούσε στη γη. Αποφάσισε λοιπόν να παραβλέψει τις ενδεδειγμένες συμβουλές των γιατρών και να εφαρμόσει τη δική του θεραπεία.

Μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό λίγων κατοίκων και άρχισε τη φαρμακευτική του αγωγή. Μπόλικη βότκα και χειρωνακτική δουλειά. Ταυτόχρονα, είχε αρκετό χρόνο για προσωπικό διαλογισμό και εσωτερική αναζήτηση. Σε αυτό του το ταξίδι αποδείχθηκε πως δεν ήταν μόνος. Ρώσοι επιστήμονες μαζί με τον  Andrei καταστάλαξαν στην ιδέα πως κρατώντας το μυαλό τους δυνατό, μέσα από τη σκληρή εργασία, την σκέψη και την αποτοξίνωση από τις κλασσικές κοινωνικές ιδέες, θα μπορούσαν να νικήσουν την βιολογία και να επιτύχουν αυτό που τόσο απεγνωσμένα αναζητούσαν τόσους αιώνες οι αλχημιστές. Την αθανασία.

Ένα καλοκαίρι, στα τέλη  του 1990, η μοίρα (;) τους έφερε στην Κρήτη. Σε κάποιο από τα ταξίδια τους στο νησί, βρέθηκαν στην Παλαιοχώρα. Από εκεί, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό να επισκεφτούν τη γειτονική Γαύδο. Όταν το έκαναν, αποφάσισαν πως είχαν βρει το ιδανικό μέρος για να στήσουν τη μικρή τους κοινότητα. Κάπως έτσι σταμάτησαν τις περιπλανήσεις τους και εγκαταστάθηκαν στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Η βασική τους ιδέα, το δικό τους μάντρα, είναι πως εξαλείφοντας την ιδέα και την αίσθηση του θανάτου από πάνω τους θα μπορέσουν να σπάσουν τον κλοιό της θνητότητας και θα επιτύχουν την αιώνια ζωή. Έτσι, έχουν διαμορφώσει έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, που απέχει από τα συνηθισμένα πρότυπα, αντανακλώντας τις καινοτόμες ιδέες τους. Δεν ζουν στην πόλη, δεν στριμώχνονται το πρωί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν σε κάποια ψυχοφθόρα δουλειά, ούτε βρίσκουν τους εαυτούς τους κολλημένους στην κίνηση τα Σαββατοκύριακα, όταν προσπαθούν να διαφύγουν από την πίεση της καθημερινότητας κάνοντας μια κοντινή εξόρμηση. Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει την καλλιέργεια προϊόντων που καταναλώνουν, σε κομμάτια γης που τους δώθηκαν από τον παπά του νησιού, με θέα την ατελείωτη θάλασσα και τον ξάστερο ουρανό.

Λίγα είναι γνωστά για την μυστικιστική κοινότητα και τις πρακτικές τους.  Προσπαθούν να κρατούν χαμηλό προφίλ, μακριά από τα ζωηρά φώτα του πολιτισμού.  Χτίζουν εργαστήρια και παράδοξα κτίρια όπου εκτελούν απόκρυφες για εμάς τελετουργίες ή αναζητήσεις, προσπαθώντας να πλησιάσουν τον υπέρτατο σκοπό τους. Μια εκκεντρική κατασκευή τους που δύσκολα περνά απαρατήρητη, είναι μια πυραμίδα από μπουκάλια που αγναντεύει ατέρμονα το πέλαγος.

Φυσικά, μια τέτοια κοινότητα, που ξέρει να κρατά καλά τα μυστικά της, έχει καταφέρει να δώσει τροφή σε πολλές φήμες που επιδιώκουν να εξηγήσουν τι συμβαίνει πραγματικά στους κλειστούς των Αθάνατων. Κάποιοι ισχυρίζονται πως προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα υποθαλάσσιο τούνελ ως τη Λιβύη. Άλλοι, πως είναι μια ομάδα από πράκτορες της CIA ή της KGB ή άλλων μυστικών υπηρεσιών που δουλεύουν πάνω σε ένα απόρρητο πρόγραμμα. Κανείς όμως δεν ξέρει πραγματικά πότε η αλήθεια δίνει τη σκυτάλη στην μυθοπλασία ή αν υπάρχει πράγματι κάποια κρυμμένη αλήθεια και η κοινότητα δεν κάνει αυτό που είναι γνωστό στον ευρύτερο κόσμο, να επιδιώκει δηλαδή την αθανασία σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Tags: Chernobyl , CIA , Pripyat , The Weird Side Daily , Αγγελική Παπανικήτα , αθανασία , Αθάνατοι , Αιγαίο , αλχημιστές , άμμος , αναζήτηση , αποτοξίνωση , Ατμόσφαιρα , βιολογία , βότκα , γαλάζιο , Γαύδος , Γη , Γιατρός , διαλογισμός , επιστήμη , επιστήμονες , εργασία , εργαστήρια , Ευρώπη , ζωή , θάλασσα , θάνατος , θεραπεία , θνητός , ιδέα , ιστορία , καλοκαίρι , καραντίνα , καταστροφή , κοινότητα , Κρήτη , Κρήτης , κτίρια , Λιβύη , μαγεία , μάντρα , μελτέμια , μυαλό , μυθοπλασία , μυστικά , μυστικές υπηρεσίες , μυστικό , νερά , νησί , Ουκρανία , Παλαιοχώρα , παραλίες , περιβάλλον , πόλη , πολιτισμός , πράκτορες , πρότυπα , ραδιενέργεια , Ρώσοι , Ρώσος , Σκέψη , σύμπτωμα , συμπτώματα , ταξίδι , τελετουργίες , τούνελ , τουρίστες , τραγωδία , υπηρεσία , φύση , φυσικός , χάπια , χρώμα , χωριό

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.