Hogan’s Alley, η πραγματική πόλη των κατασκόπων

Η μητρόπολη του εγκλήματος δεν είναι το Ντιτρόιτ ούτε η Τιχουάνα, αλλά μια μικρή πόλη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Διαβάστε το άρθρο της Αγγελικής Παπανικήτα για το Hogan’s Alley, μια πόλη όπου διαδραματίζονται καθημερινά ληστείες, απαγωγές και εμπόριο ναρκωτικών, μια πόλη γεμάτη πράκτορες του FBI…

22 Νοεμβρίου 2020

Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα ανέβει στην κορυφή της κατάταξης για τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας. Τιχουάνα, Ντιτρόιτ, Κίνγκστον και εκατοντάδες άλλες βρίσκονται σε έναν αέναο αγώνα για το ποια θα κερδίσει αυτόν, τον κάθε άλλο παρά τιμητικό, τίτλο. Στην πραγματικότητα όμως, καμία από αυτές τις μεγαλουπόλεις δεν μπορεί να συγκριθεί στο ελάχιστο με το Hogan’s Alley, την πραγματική μητρόπολη του εγκλήματος.

Πρόκειται για μια μικρή πόλη, σχεδόν χωριό, στην Βιρτζίνια, των ΗΠΑ. Εκεί, σε αυτό το φαινομενικά ειδυλλιακό μέρος με τον πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, τα εγκλήματα είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. Δολοφονίες, ληστείες, απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών είναι κυριολεκτικά μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Είναι συνηθισμένο να πηγαίνει κανείς στο ταχυδρομείο και να πέφτει θύμα ληστείας ή να γίνει μάρτυρας μίας βομβιστικής επίθεσης. Κάθε ένας κάτοικος για την ακρίβεια βιώνει σε καθημερινή βάση κάποιου είδους εγκληματική ενέργεια αλλά όλοι είναι πρόθυμοι να μείνουν στη μικρή πόλη με τα κομψά σπίτια με τους περιποιημένους κήπους, το σινεμά, το ταχυδρομείο…  Κανείς δεν παραπονιέται για την εγκληματικότητα, ούτε φοβάται πως κάποιο πρωί μπορεί να πεθάνει πηγαίνοντας στη δουλειά. Το Hogan’s Alley δεν είναι σαν καμία άλλη πόλη στον κόσμο γιατί αποτελεί το μέρος εκπαίδευσης των μελλοντικών πρακτόρων του FBI.

Η αλλόκοτη αυτή πόλη ιδρύθηκε το 1987 στα εδάφη της ακαδημίας του FBI στο Κουάντικο. Έκτοτε χιλιάδες πράκτορες έχουν περάσει ένα μέρος της ζωής τους στο Hogan’s Alley υποδυόμενοι διάφορους ρόλους που τους αναθέτονται από τους υπεύθυνους. Μπορεί να είναι απλοί πολίτες, ληστές, επίδοξοι δολοφόνοι ή εμπρηστές που προσπαθούν να φέρουν σε πέρας τις εγκληματικές τους ενέργειες χωρίς να τους συλλάβουν.

Όπως είναι ήδη φανερό, το  Hogan’s Alley δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από όλες τις άλλες πόλεις. Διαθέτει τράπεζα, η οποία όπως μπορείτε να μαντέψετε έχει ληστευτεί όπως καμία άλλη στον κόσμο, κινηματογράφο, κουρείο, ταχυδρομείο και πολλές άλλες επιχειρήσεις που θα έβρισκε κανείς σε μια τυπική αμερικανική πόλη. Τα ονόματα τους έχουν προκύψει από ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με το FBI. Μάλιστα, το στήσιμο που ξεπερνά τον σχεδιασμό πολλών πόλεων σε ταινίες του Χόλυγουντ, είναι τόσο ρεαλιστικό όπου τα δύο ταχυδρομικά κουτιά της πόλης αναγκάστηκαν να σφραγιστούν καθώς γέμιζαν με αληθινή αυτή τη φορά αλληλογραφία.

Φυσικά, τα φαινόμενα απατούν. Κανείς εκεί δεν σπούδασε κομμωτική ούτε οικονομικά, ούτε ήρθε να μείνει επειδή του άρεσε το τοπίο. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν στήσει την πόλη με τόσο άψογο και αληθοφανή τρόπο όπου επιτρέπουν στους μελλοντικούς πράκτορες του FBI να εκπαιδεύονται καθημερινά σε έντονες, επικίνδυνες καταστάσεις τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον ως κανονικοί πλέον πράκτορες. Έτσι, οι τραπεζικές ληστείες, το εμπόριο ναρκωτικών και οι απαγωγές που ουσιαστικά δεν απειλούν την ζωή κανενός, δίνουν μια εξαίρετη ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να δοκιμάσουν την οξυδέρκεια και τις τακτικές τους σε συνθήκες στρες και εγρήγορσης, ώστε σε μελλοντικές, αληθινές πια καταστάσεις, να μην είναι απροετοίμαστοι αλλά να έχουν αποκτήσει εμπειρία από τη ζωή στην πόλη με την χειρότερη εγκληματικότητα στον κόσμο.

Στο Hogan’s Alley παρέχεται εκπαίδευση με τις πιο πρόσφατες τεχνικές σύλληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος. Σε εκείνο το μεγάλο εργαστήριο οι τεχνικές αυτές δοκιμάζονται, βελτιώνονται είτε τροποποιούνται ώστε τελικά να βοηθήσουν όλες τις άλλες πόλεις της Αμερικής όπου κατακλύζονται από αληθινούς εγκληματίες, που δεν θα διστάσουν να σκοτώσουν προκειμένου να επιτύχουν τους προσωπικούς στόχους τους.

Διάφορα θεωρητικά μαθήματα αναφορικά με τις προαναφερόμενες τεχνικές παραδίδονται στο εστιατόριο Dogwood Inn. Μιας και το εστιατόριο όμως δεν παρέχει τροφή για το στομάχι, οι πεινασμένοι πράκτορες επισκέπτονται το Subway του Hogan’s Alley, το οποίο είναι στην πραγματικότητα η μοναδική πραγματική επιχείρηση που θα βρει κανείς στην πόλη.

Η τράπεζα του Hogan’s Alley δεν είναι το μόνο μέρος που υποφέρει από καθημερινή αδυσώπητη εγκληματικότητα. Ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα οργάνωσης και καταπολέμησης εγκλήματος είναι το ξενοδοχείο Dogwood. Εκεί, οι υποψήφιοι πράκτορες παίρνουν πολύτιμα μαθήματα παρακολούθησης υπόπτων σε κλειστό χώρο, σύλληψης ή απομάκρυνσής τους από κτίρια. Τέτοια μαθήματα θα αποδειχθούν ζωτικής σημασίας σε μελλοντικές καταστάσεις.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πως προέκυψε το όνομα, είναι εμπνευσμένο από το  “Hogan’s Alley”, μια σειρά comix όπου διαδραματίζονται σε ένα μέρος που -όχι προς έκπληξή μας- βρίθει εγκληματικότητας.

 

Main Image Reference

Tags: FBI , Hogan's Alley , The Weird Side Daily , Αγγελική Παπανικήτα , αλληλογραφία , αλλόκοτο , Αμερική , απαγωγή , άρθρα , άρθρο , Βιρτζίνια , γράμμα , δολοφονία , δολοφονίες , δολοφόνος , Έγκλημα , εγκληματικότητα , εμπρησμός , εμπρηστής , επίθεση , εστιατόριο , ζωή , ΗΠΑ , θάνατος , θύμα , θύτης , ιστορία , κατάσταση , κάτοικοι , Κινηματογράφος , κόμιξ , Κουάντικο , κουρείο , ληστεία , ληστές , μάρτυρας , ναρκωτικά , οξυδέρκεια , Παράξενο , περίεργο , πόλη , πολίτες , πολίτης , πράκτορας , πράκτορες , ρεαλισμός , ρόλος , σινεμά , στρες , σύλληψη , τακτική , τοπίο , τράπεζα , τχυδρομείο , υπεύθυνοι , ύποπτος , φόνος , Χόλυγουντ

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 22 Νοεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.