Ως εφεύρεση ήταν το δίχως άλλο συγκλονιστική. Πολλοί μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι αποτελούσε το πιο εντυπωσιακό τεχνολογικό άλμα της ανθρωπότητας μετά την χειραγώγηση της φωτιάς, την ανακάλυψη του τροχού και την ανάπτυξη της γραφής. Κύματα δέους διέτρεξαν την ανθρωπότητα όταν έγινε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση: Το ταξίδι στο χρόνο ήταν επιτέλους εφικτό-έστω με κάποιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω περιορισμοί ήταν δυο: Πρώτον, το ταξίδι στο χρόνο μπορούσε να γίνει μόνο στο παρελθόν και δεύτερον, μόνο σε χρονικές αποστάσεις που υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο χρόνια. Αυτό σήμαινε ότι πολλά ενδιαφέροντα σημεία της ανθρώπινης ιστορίας θα έμεναν ακόμα στο σκοτάδι. Για παράδειγμα, ποτέ δεν θα μαθαίναμε ποια ήταν η πραγματική εμφάνιση του Ιησού Χριστού (ένα ζήτημα που απασχολούσε ακόμα τους θεολόγους) ή του Μωάμεθ. Επίσης, δεν θα βλέπαμε ποτέ ζωντανά τη μάχη του Βατερλό, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, την καταστροφή της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Αζτέκων από τους Κονκισταδόρες, ή άλλα εξίσου θεαματικά συμβάντα. Από την άλλη βέβαια, οι προοπτικές που άνοιγε εκείνος ο εκπληκτικός άθλος της τεχνολογίας, ήταν απεριόριστες. Ολόκληρη η ιστορία του σύμπαντος ξεδιπλώνονταν μπροστά μας για πρώτη φορά.
Οι αστροφυσικοί, οι παλαιοντολόγοι και οι γεωλόγοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Σύντομα ωστόσο, ενδιαφέρθηκαν πολλοί περισσότεροι ειδικά όταν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στην Κρητιδική περίοδο η οποία ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς βιοποικιλότητας, οδήγησαν σε μια απροσδόκητη διαπίστωση: Η προϊστορική αυτή εκδοχή της Γης έβριθε από πλουτοπαραγωγικούς πόρους και ανεκμετάλλευτες πρώτες ύλες. Τα απέραντα βαλτοτόπια εκείνης της μακρινής εποχής ξεχείλιζαν από μεθάνιο, ενώ στο υπέδαφος κρύβονταν απέραντα κοιτάσματα πολύτιμων λίθων ουρανίου και πετρελαίου που ξεπερνούσαν οτιδήποτε είχε να παρουσιάσει ο πλανήτης μας σε πιο πρόσφατες περιόδους της μακρόβιας ιστορίας του.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις άντλησης και επεξεργασίας φυσικού αερίου δεν άργησαν να στηθούν σε ομιχλώδεις πεδιάδες και νεφοσκεπή οροπέδια. Οι επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με τις εχθρικές μορφές ζωής που αφθονούσαν στις συγκεκριμένες περιοχές αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επιτυχία. Στο κάτω-κάτω, αν υπήρχε ένας τεχνολογικός τομέας στον οποίο το ανθρώπινο είδος ανέκαθεν διέπρεπε, ήταν η κατασκευή αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων. Ακόμα λοιπόν και οι τερατώδεις Τυραννόσαυροι, οι Τιτανόσαυροι ή οι αμείλικτοι Δεινόθηρες αποδείχτηκαν ευάλωτοι στις ριπές των μπαζούκα, των εκρηκτικών βλημάτων και των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου που περιέβαλλαν με αρραγείς κλοιούς προστασίας τους πρώτους ανθρώπινους επισκέπτες. Σύντομα ωστόσο μπήκαν και άλλοι στο παιχνίδι. Εξαιτίας της οικονομίας κλίμακας σύμφωνα με την οποία η τιμή ενός προϊόντος πέφτει ανάλογα με τις ποσότητες στις οποίες παράγεται, τα ταξίδια στο χρόνο έγιναν πιο προσιτά και απέκτησαν και μια ψυχαγωγική διάσταση. Καθώς γίνονταν όλο και πιο φτηνά, ξεκίνησε η διοργάνωση σαφάρι, αρχικά για τους πολύ πλούσιους και τελικά σχεδόν για όλους όσους επέλεγαν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα πραγματικά εξωτικό προορισμό. Έτσι λοιπόν, το κυνήγι Τρικεράτοπων, Βροντόσαυρων και άλλων τεράστιων σαυροειδών έγινε της μόδας. Το ίδιο συνέβη και με τις βόλτες με αεροπλάνα μέσα από τα οποία μπορούσε κανείς να καταρρίψει πτεροδάκτυλους και άλλα εξίσου εντυπωσιακά ιπτάμενα ερπετά.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το καινούργιο αυτό τουριστικό ρεύμα προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από οικολόγους που ανησυχούσαν για τη διατάραξη του προϊστορικού οικοσυστήματος εξαιτίας των βουλιμικών παρεμβάσεων του ανθρώπου. Κάποιοι άλλοι που εξέφρασαν αντιρρήσεις ήταν οι παλαιοντολόγοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη λεγόμενη «χρονική μόλυνση» των ευρημάτων τους. Όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν καθόλου άδικο καθώς δεν ήταν λίγα τα απολιθωμένα κατάλοιπα δεινοσαύρων που ξέθαβαν, τα κρανία των οποίων έφεραν τρύπες από διατρητικά βλήματα ή άλλου είδους τραύματα ολοφάνερα τεχνολογικής προέλευσης. Δυστυχώς, όπως ήταν και το αναμενόμενο, οι διαμαρτυρίες των εκπροσώπων και των δυο εκείνων κλάδων της επιστήμης, έπεσαν στο κενό. Στο κάτω-κάτω, τι βαρύτητα θα μπορούσαν να έχουν τα επιχειρήματά τους μπροστά την πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη που συνεπάγονταν η εκμετάλλευση ενός παρθένου πλανήτη;
Έτσι λοιπόν, η λεηλασία της Κρητιδικής περιόδου συνεχίστηκε. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, έγινε απαραίτητη η δημιουργία περίκλειστων δρυμών καθώς οι πληθυσμοί των σαυροειδών άρχισε να μειώνεται ανησυχητικά. Στο μεταξύ, το παγκόσμιο κλίμα άρχισε να αλλοιώνεται εξαιτίας της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών, της όξυνσης του νερού των θαλασσών από τα βιομηχανικά απόβλητα των μονάδων επεξεργασίας υγρών καυσίμων και της χρήσης των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνταν αφειδώς για την καλλιέργεια τροπικών οπορωφόρων δέντρων.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν φάνηκε να δίνει την αρμόζουσα προσοχή στα αναπτυσσόμενα αυτά προβλήματα. Η Γη του 21ου αιώνα είχε μεταμορφωθεί σε έναν επίγειο παράδεισο εξαιτίας της μεταφοράς όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών στο εξήντα πέντε εκατομμύρια προ Χριστού και ουδείς έδειχνε διατεθειμένος να αμφισβητήσει αυτή την ειδυλλιακή κατάσταση. Έτσι λοιπόν, έφτασε η στιγμή που το πλανητικό οικοσύστημα της Κρητιδικής περιόδου κατέρρευσε. Τα τελευταία σαυροειδή πέθαναν από την πείνα, από δηλητηρίαση, από τις απότομες καιρικές αλλαγές και από το ανελέητο κυνήγι μιας ανθρωπότητας που διψούσε για έντονες συγκινήσεις. Παρεμπιπτόντως ο αστεροειδής που υποτίθεται πως θα τους εξόντωνε και θα άνοιγε το δρόμο της εξέλιξης για τα θηλαστικά, δεν έπεσε ποτέ. Η παρουσία του ήταν περιττή έτσι κι αλλιώς. Ο κολοφώνας της εξέλιξης των θηλαστικών, ο Homo Sapiens, ο άνθρωπος ο Σοφός, είχε αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματικός στην πυροδότηση ενός Συμβάντος μαζικής εξάλειψης των ειδών. Όπως δήλωσε και ένας φημισμένος βιολόγος, ο μηχανισμός της φυσικής επιλογής είχε λειτουργήσει άψογα, ακόμα και αντίστροφα στο χρόνο. Μικρό το κακό βέβαια. Στο κάτω-κάτω, υπήρχαν και άλλοι γεωλογικοί αιώνες, εξίσου παρθένοι και έτοιμοι να ικανοποιήσουν τις διαρκώς διογκούμενες ανάγκες του σημερινού πολιτισμού.
Tags: dinosaurs , machine , The Weird Side Daily , time , timemachine , trip , twsd , weird , άνθρωποι , Γη , δεινόσαυροι , εξαφάνιση , Έρικ Σμυρναίος , κείμενο , μηχανή , παρελθόν , πλανήτης , ταξίδι , ταξίδι στο χρόνο , χονομηχανή , χρόνια , χρόνος
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.