Gunpowder Fantasy στην Ελλάδα

“Ντίνος Χατζηγιώργης, Χρύσα Αναστασίου, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους αυτά τα τρία ονόματα; Το Gunpowder fantasy. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά για να εξηγήσουμε τι εστί, από πού ήρθε αυτό στο εκδοτικό περιβάλλον της Ελλάδας και πού μπορεί να πάει…”

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα άρθρο του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου για την ιστορία του Gunpowder fantasy και τους εκπροσώπους του στην Ελληνική λογοτεχνία.

Ντίνος Χατζηγιώργης, Χρύσα Αναστασίου, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους αυτά τα τρία ονόματα; Το Gunpowder fantasy. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά για να εξηγήσουμε τι εστί, από πού ήρθε αυτό στο εκδοτικό περιβάλλον της Ελλάδας και πού μπορεί να πάει;

Ο αγγλικός όρος σημαίνει ”Φαντασία της Πυρίτιδας”, από το οποίο μπορεί ένας αναγνώστης να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο είδος φαντασίας, το οποίο παραμένει άγνωστο στη χώρα μας. Μέχρι το σωτήριο έτος 2019, δεν είχε εκπροσώπους. Για να κάνουμε τους όρους πιο συγκεκριμένους, ας πιάσουμε τα πράματα από την αρχή και να δούμε το θέμα με όρους της ανθρώπινης ιστορίας, ώστε να οριοθετήσουμε χρονικά και τεχνολογικά το είδος.

Πυρίτιδα είναι η μαύρη εκρηκτική σκόνη εξ ανατολής, συγκεκριμένα αποτελεί την μία από τις τέσσερις μεγάλες εφευρέσεις της Κίνας. Εκείνα τα βαρέλια που βλέπουμε στην πρώτη ταινία των πειρατών της Καραϊβικής να ανατινάζονται μετά από τη ναυμαχία. Χρονικά, το Gunpowder fantasy ξεκινά με την πιο ευρεία χρήση της πυρίτιδας στην Ευρώπη, περί τα μέσα του 1300 και φτάνει μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, στην ύστατη Βικτοριανή εποχή.

Τώρα που καθορίσαμε το γενικό είδος, πάμε να δούμε τα υποείδη του Gunpowder fantasy. Εδώ, κάποια πράγματα ίσως σας φανούν πιο γνώριμα. Ξεκινώντας από το τέλος, έχουμε το Steampunk, το οποίο μας μεταφέρει σε κόσμους μαγείας και τεχνολογίας. Φυσικά αναφερόμαστε σε Βικτοριανή εποχή, ηλεκτρισμό, τεχνολογικές εφευρέσεις, γρανάζια και, φυσικά, μαγεία. Έχεις διαβάσει το «The aeronaut’s Windlass»; Είναι εκπρόσωπος του είδους στο εξωτερικό.

Πάμε προς τα πίσω, όπου συναντάμε το flintlock fantasy ή, στην ελληνική, ”φαντασία του πυρόλιθου” (ναι, δεν ακούγεται καθόλου ελκυστικό). Εδώ έχουμε να κάνουμε με πιο πρωτόγονα πράγματα. Χωρίς ρεύμα, χωρίς μηχανές, χωρίς πολλά από τα δεδομένα μας. Μιλάμε για εποχές, ας πούμε μεταξύ 1600 και 1820. Το flintlock fantasy είναι μια εξέλιξη του epic fantasy, καθώς βλέπουμε μια πολύ βασική τεχνολογία να εμφανίζεται σιγά σιγά στον κόσμο. Σίγουρα γνωρίζεις την τριλογία «Ευγενείς Μπάσταρδοι» του Scott Lynch. Συγκαταλέγεται σε αυτό το είδος, μαζί με τον Django Wexler και τον Brian Mcclellan, πρωτοπόρους του είδους.

Κι εδώ έρχεται η ιστορική φαντασία – προσοχή, όχι το ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι δύο διαφορετικοί όροι. Η ιστορική φαντασία και η φαντασία του πυρόλιθου είναι αρκετά αλληλένδετα, καθώς μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη πηγάζει από την πρώτη, τεχνολογικά. Θες ένα παράδειγμα; Naomi Novik και την σειρά «Τemeraine», η οποία βάζει δράκους στους ναπολεόντειους πολέμους.

Τέλος, έχουμε την Weird West fantasy, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχει να κάνει με την φανταστική Άγρια Δύση. Εδώ τα πράματα είναι απλά. Μαγεία, πιστολέρος και καουμπόηδες, όλα μαζί. Εξαιρετικό δείγμα αυτού του είδους αποτελεί το Bloodrush του Ben Galley.

Το Gunpowder fantasy έχει απεριόριστες δυνατότητες, ιστορίες περιμένουν να ειπωθούν. Μονομαχίες, κυνήγια θησαυρών, μάχες μεγάλες και μικρές, ναυμαχίες, δολοπλοκίες, μαχαιρώματα, επαναστάσεις. Επαναστάσεις σε τεχνολογικό επίπεδο, επαναστάσεις κοινωνικές, εθνικές, νέα δεδομένα, νέοι όροι. Προσωπικά πάθη μπλέκονται σε ιστορίες μεγαλύτερες από τους ήρωες και επηρεάζουν κόσμους ολόκληρους. Κι όλα αυτά όταν έχεις ένα τουφέκι στο χέρι και ρίχνεις από τα διακόσια-τριακόσια μέτρα ή όταν έχεις έναν κόσμο βαριάς βιομηχανίας να κυνηγά τη μαγεία.

Οι εκπρόσωποι του Gundpowder fantasy στην Ελλάδα

Ωραία όλα αυτά, αλλά πάμε να δούμε τους Έλληνες συγγραφείς του Gunpowder fantasy. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ελληνικό fantasy εξελίσσεται ραγδαία, με νέους συγγραφείς να βρίσκουν χώρο στους εκδοτικούς οίκους και τα έργα τους να φτάνουν στα ράφια μας. Ομολογώ πως δεν μπόρεσα να κρύψω τη χαρά μου όταν είδα πως δεν είμαι ο μόνος λάτρης των Gunpowder fantasy ιστοριών. Με τον Ντίνο Χατζηγιώργη και τη Χρύσα Αναστασίου βρεθήκαμε οι τρεις μας ως μοναδικοί εκπρόσωποι του Gunpowder fantasy στην Ελλάδα, με αρκετές ιστορίες, μικρές και μεγάλες, να έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Κυνήγι μαγισσών συν steampunk ίσον Witchpunk. Με τον πρώτο του τόμο, «Ανάθεμα», η Χρύσα σε ταξιδεύει στον κόσμο της Κρέστα, ο οποίος σε μαγνητίζει με τις κατασκευές και τη μαγεία του. Μαγεία και τεχνολογία, διαμάχη για επικράτηση στον κόσμο, ιστορίες και μύθους της Κρέστα, όλα τα βλέπεις από τα μάτια και τα βιώματα καθεμίας από τις τρεις πρωταγωνίστριες. Αυτό που λέμε Pure epicness.

Μιας και είμαστε στο 2021, πάμε στα της επανάστασης. Ο Ντίνος Χατζηγιώργης είναι ο απόλυτος άρχοντας της ιστορικής φαντασίας στην Ελλάδα με δύο, μόλις, βιβλία, Στάχτη στα Μάρμαρα και ο Λύκος της θάλασσας. Λυρική γραφή, άριστη χρήση της γλώσσας που σε μεταφέρει στο κλίμα του 1827 και την σχεδόν ηττημένη επαναστατημένη Ελλάδα, παντρεύονται με βρικόλακες, ή πιο λαϊκά, βαμπίρ. Δεν θα πω παραπάνω, για να μην σας το χαλάσω.

Για το τέλος, άφησα τον Κήπο των Κομμένων Ρόδων, το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς. Εδώ έχουμε καθαρό flintlock fantasy. Μπορεί το εξώφυλλο να ξεγελά και να σου κάνει για ρομαντζάδα, αλλά μόνο ρομάντζο δε θα βρεις μέσα. Βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα της Νοράντιας, το Φαμπριάνο, όπου μέσα σε ένα βράδυ η πρωταγωνίστρια βλέπει τον κόσμο της να χάνεται. Κυνηγητό σε όλη τη χώρα, πιστολίδι και μάχες μεγάλου μεγέθους σε ταξιδεύουν σε ένα κλίμα αντίστροφης γαλλικής επανάστασης.

Το Gunpowder fantasy ήρθε στην Ελλάδα κάπως καθυστερημένα. Σε αυτό ίσως φταίει ότι ο Έλληνας αναγνώστης έχει συνδέσει την έννοια του φανταστικού με δράκους, νάνους και ξωτικά. Όλοι όσοι θέλουμε να λέμε πως διαβάζουμε fantasy, έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Χάρρυ Πόττερ, τους Νάνους, το Παιχνίδι του Στέμματος και περιμένουμε τον κ. Μάρτιν να μας φέρει τα επόμενα. Ναι, η High και η Epic Fantasy είναι τα πιο διαδεδομένα είδη στην Ελλάδα. Εμείς οι τρεις είμαστε εδώ για να σας αποδείξουμε πως το Gunpowder έχει τους ίδιους λόγους για να σας κερδίσει.

Αυτά από μένα. Ελπίζω να απολαύσετε τις δουλειές των συγγραφέων και αν κάνετε τελικά ταξίδια στους κόσμους τους, κάντε έναν κόπο να γράψετε γι’ αυτά στη σελίδα του Goodreads. Αν, πάλι, έχετε γράψει κι εσείς κάτι παρόμοιο και δε σας έχω στη λίστα, στείλτε μου! Θα χαρώ να τα πούμε!

ΥΓ: Μπορείς να προμηθευτείς τα βιβλία του Ντίνου Χατζηγιώργη και της Χρύσας Αναστασίου από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Πηγή και αυτό του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

ΒΙΒΛΙΑ

https://www.pigi.gr/product/fantasias-witchpunk-anathema/

https://www.pigi.gr/product/fantasias-staxti-lykos/

https://ydroplanobooks.gr/product/o-kipos-ton-kommenon-rodon/

Tags: 1821 , Ben Galley , Brian Mcclellan , Django Wexler , Epic Fantasy , flintlock fantasy , Gunpowder fantasy , Naomi Novik , Pure epicness , Steampunk , The aeronaut’s Windlass , The Weird Side Daily , twsd , Weird West fantasy , Witchpunk , Άγρια Δύση , Αλέξανδρος Τριανταφύλλου , άρθρο φανταστικού , βιβλία , βιβλίο , Βικτωριανή Εποχή , βιώματα , γρανάζια , γραφή , διαμάχη , Δράκος , είδος , εκδοτικός οίκος , Ελλάδα , Έλληνες συγγραφείς , επανάσταση , έργο , Ευγενείς Μπάσταρδοι , ηλεκτρισμός , ιστορία , ιστορίες , ιστορική φαντασία , καουμπόηδες , Κήπος των Κομμένων Ρόδων , Κίνα , κόσμος , Κρέστα , Κυνήγι Μαγισσών , κυνήγια θησαυρών , Λύκος της Θάλασσας , μαγεία , Μάχη , μονομαχία , ναυμαχία , Νοράντια , Ντίνος Χατζηγιώργης , πιστολέρο , πρωτοπόροι , πυρίτιδα , σειρά , Στάχτη στα Μάρμαρα , Συγγραφέας , συγγραφείς , συγγραφή , Τemeraine , τεχνολογία , φαντασία , Φαντασία της Πυρίτιδας , φαντασία του πυρόλιθου , Χρύσα Αναστασίου

Αλέξανδρος Τριανταφύλλου

Δημοσιεύτηκε 8 Αυγούστου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.