Γοργόνες στη Ζιμπάμπουε

Υπάρχουν γοργόνες στη Ζιμπάμπουε; Ένα άρθρο της Μάγδας Ασημακοπούλου.

23 Ιανουαρίου 2020

Γοργόνες. Ένα πανέμορφο μυθολογικό πλάσμα ή μήπως όχι; Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε τη λέξη γοργόνα και μας έρχεται η “μικρή γοργόνα” (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) στο μυαλό, η καλή και γλυκιά γοργόνα που αγάπησε τον όμορφο πρίγκιπα, ή ακόμα μας έρχεται η εξίσου γνωστή, αδερφή του Μεγαλέξανδρου, που όποιος την συναντούσε τον ρώταγε: «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» και, αν η απάντηση ήταν αρνητική, τότε βούλιαζε το καράβι και έπνιγε τους άτυχους ναυτικούς.

Αν κρίνουμε από μύθους, μαρτυρίες, ταινίες και βιβλία θα λέγαμε ότι η γοργόνα τείνει πιο πολύ στη δεύτερη πλευρά, ως ένα όμορφο, υποχθόνιο πλάσμα που του αρέσει να πνίγει ναυτικούς.

Σε αυτό συμφωνούν και οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε (Zimbabwe)! Όχι, δεν πιστεύουν μόνο σε μύθους και θρύλους της γοργόνας, αλλά ισχυρίζονται ότι στη Ζιμπάμπουε ζουν πραγματικές γοργόνες, οι οποίες σκοτώνουν τους άτυχους άντρες που πάνε να ψαρέψουν στον ποταμό! Δεν είναι λίγες και οι μαρτυρίες εργατών που έχουν δει τέτοια πλάσματα όταν φτιάχνουν τα φράγματα. Ισχυρίζονται ότι τα εχθρικά όντα τους επιτίθενται και για αυτό το λόγο καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Οι ιστορίες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν λογικές εξηγήσεις, όπως ότι τους ανθρώπους τους έφαγαν οι κροκόδειλοι. Τι γίνεται όμως με τα πτώματα που βρίσκονται πνιγμένα και άθικτα στον ποταμό; Αυτοκτονία; Πολλοί θα διαφωνήσουν. Και οι μαρτυρίες στα φράγματα; Τι είναι αυτό που κάνει τους εργάτες να τρέμουν από το φόβο, να τα παρατάνε και να φεύγουν έντρομοι;

Το θέμα με τις γοργόνες δε θα ήταν τόσο μεγάλο αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που ορκίζονται ότι τις είδαν. Κανένας Αφρικανός δε γελάει όταν ακούει το όνομα γοργόνα.  Στην Αφρική υπάρχει η πεποίθησή ότι οι γοργόνες είναι κακά πνεύματα και παίρνουν υλική μορφή για να εκδικηθούν.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι οι γοργόνες είναι λευκές, με μαύρα μαλλιά και πολύ θυμωμένες. Κατά κανόνα λένε ότι αρπάζουν μόνο άντρες για να ξεδώσουν το θυμό τους.

Αρκετοί προσπάθησαν να τις καταγράψουν με κάμερες και φωτογραφικές όμως χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως κάποια στιγμή κάποιος να καταφέρει να “πιάσει” ένα από αυτά τα πλάσματα. Όμως μέχρι τότε οι ιστορίες και οι μαρτυρίες θα συνεχίσουν να εξάπτουν τη φαντασία μας.

Tags: africa , article , dark , dark fantasy , fairy tale , fantasy , history , mermaids , mystery , myth , sailors , Zimbabwe , άρθρο , αυτοκτονία , αφρική , βασιλιάς Αλέξανδρος , γοργόνες , ζιμπάμπουε , ιστορία , Μέγας Αλέξανδρος , μύθος , μυστήριο , ναυτικοί , σειρήνες , Σκοτεινό , φαντασία , Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 23 Ιανουαρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.