Για Πάντα Παιδί

Η Brooke Greenberg δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Η μελέτη της εξαιρετικά αλλόκοτης ασθένειας από την οποία πάσχει μπορεί να αποκαλύψει το μυστικό της αιώνιας νιότης, κάνοντας το μαύρο δρεπάνι του θανάτου ενδεχομένως να πάψει να είναι τόσο κοφτερό κάποτε…

20 Μαρτίου 2020

Σε αντίθεση με τις απόψεις της κοινής γνώμης, πολλές από τις λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος εξακολουθούν να περιβάλλονται από μια πυκνή ομίχλη μυστηρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της Brooke Greenberg η οποία γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1993 στο νοσοκομείο Sinai της Βαλτιμόρης, στο Maryland των Η.Π.Α. Οι περήφανοι γονείς της, ο Howard και η Melanie Greenberg έφεραν τη νέα κόρη τους στη ζωή μετά από έναν τοκετό που αποδείχτηκε αρκετά δύσκολος γιατί η μικρή Brooke είχε γεννηθεί ένα μήνα πιο νωρίς από όσο έπρεπε και επιπλέον υπέφερε από μια γενετική διαταραχή που είχε ως αποτέλεσμα τα πόδια της να είναι στρεβλά και να λυγίζουν μέχρι τους ώμους της. Η μικρή Brooke ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει εκείνες τις αρχικές δυσκολίες: Τα πόδια της διορθώθηκαν μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης ενώ κατά τα άλλα έμοιαζε εντελώς υγιής και έτσι έγινε το ευτυχισμένος μέλος μιας οικογένειας που ήδη περιλάμβανε άλλες δύο αδελφές. Στην αρχή η Brooke φαινόταν πολύ καλά, παρά το δύσκολο ερχομό της στον κόσμο μας, αλλά καθώς ο χρόνος περνούσε, κάτι πολύ ασυνήθιστο έκανε την εμφάνισή του και έτσι ξεκίνησε μια Οδύσσεια για το μικρό κορίτσι που ίσως κρύβει το κλειδί για την επίτευξη της αιώνιας ζωής για όλους μας.

Στην αρχή παρουσίασε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν είχαν ξεκάθαρη αιτιολογία και που σταματούσαν το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίζονταν. Ανέπτυσσε στομαχικά έλκη τα οποία εξαφανίζονταν μόνα τους, σπασμούς από τους οποίους ηρεμούσε χωρίς επιπρόσθετες παρενέργειες και ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο δεν φάνηκε ωστόσο να επηρεάζει τις εγκεφαλικές της λειτουργίες. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, η Brooke έπεσε σ’ έναν παράξενο λήθαργο κατά τη διάρκεια του οποίου κοιμότανε σχεδόν συνεχώς για 14 ολόκληρες ημέρες. Επειδή οι γιατροί ανησύχησαν γιατί αναλογίστηκαν το ενδεχόμενο να έχει κάποιον όγκο στον εγκέφαλο, οι γονείς της ετοιμάστηκαν να ακούσουν το χειρότερο αλλά για άλλη μια φορά το παιδί ανάρρωσε από μόνο του και χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι ιατρικοί έλεγχοι έδειξαν ότι δεν είχε κανέναν όγκο. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι από την ηλικία των τεσσάρων ετών και μετά, η Brooke απλά σταμάτησε να μεγαλώνει.

Ενώ οι αδελφές και οι φίλες της αναπτύσσονταν κανονικά, η Brooke όχι μόνο δεν μεγάλωνε αλλά ούτε καν γερνούσε. Έμοιαζε καθηλωμένη στην ηλικία των τεσσάρων ετών και μόνο τα νύχια και τα μαλλιά της μεγάλωναν φυσιολογικά. Όχι μόνο το σώμα της δεν ωρίμαζε αλλά και το μυαλό της έμοιαζε να έχει καθηλωθεί σε μια μόνιμη νηπιακή ηλικία.

Οι γονείς της την ξαναπήγαν στους γιατρούς αλλά τα τεστ που της έκαναν δεν εντόπισαν κανένα παθολογικό αίτιο που να αιτιολογεί αυτό το αλλόκοτο φαινόμενο. Επιπρόσθετα, ο έλεγχος του γενετικού της κώδικα αποκάλυψε ότι τα χρωμοσώματα της ήταν κανονικότατα. Οι αδελφές της δεν είχαν ιστορικά ανώμαλης ανάπτυξης και δεν υπήρχε καμία γνωστή γενετική ασθένεια που ν’ ανταποκρίνεται σε αυτό το φαινόμενο δηλαδή στο ότι η Brooke δεν αναπτύσσονταν πέρα από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Όπως κάνουν συνήθως οι γιατροί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι που δεν καταλαβαίνουν, ονόμασαν την κατάσταση της “Σύνδρομο Χ” και θεώρησαν ότι οφειλόταν σε κάποια άγνωστη μεταβολική κατάσταση την οποία δε γνώριζαν.

Στο μεταξύ η Brooke συνέχιζε να ζει, παγιδευμένη για πάντα σε μια αιώνια νηπιακή ηλικία. Στην ηλικία των 16 ετών είχε ακόμα τα βρεφικά της δόντια, παρέμενε εγκλωβισμένη στη διανοητική κατάσταση ενός νηπίου, κυκλοφορούσε με μια στράτα και αδυνατούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Δεν κατάφερε ποτέ να μιλήσει αλλά αναγνώριζε τον γύρω κόσμο και τον κατανοούσε. Χαμογελούσε συχνά, και χρησιμοποιούσε χειρονομίες για να επικοινωνήσει. Έδειχνε στοργή στα μέλη της οικογένειας της. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος οι γονείς της την πήγαν σε κάποιους από τους καλύτερους γιατρούς και νοσοκομεία των ΗΠΑ οι οποίοι της χορήγησαν κάθε είδους ορμονικά υποκατάστατα και τροφές αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα.

Οι γονείς της βρήκαν τελικά τον Δόκτορα Richard Walker, έναν ενδοκρινολόγο ο οποίος εργαζόταν στο South Florida College of Medicine, και ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σώμα της Brooke βρισκόταν σε μια μόνιμη κατάσταση ανισορροπίας γιατί τα όργανά της δεν αναπτύσσονταν με τον ίδιο ρυθμό. Ανακάλυψε επίσης ότι πολλά κομμάτια του οργανισμού της ήταν αποσυνδεδεμένα μεταξύ τους λες και δεν αποτελούσαν τα τμήματα ενός ενιαίου οργανισμού αλλά προέρχονταν από διαφορετικά άτομα.

Η Brooke συνέχισε να ζει αν και σταδιακά ανέπτυξε μια σειρά σοβαρών οργανικών προβλημάτων που απειλούσαν τη ζωή της. Κάποια στιγμή άρχισε να τρέφεται με έναν σωλήνα κατευθείαν στο στομάχι, ωστόσο εξακολουθούσε να φέρεται σαν ένα ευτυχισμένο παιδάκι που απολάμβανε τις στιγμές που περνούσε με την οικογένεια της. Στο μεταξύ η διανοητική και η σωματική της κατάσταση δεν άλλαζε, παρά το γεγονός ότι πλησίαζε τα 20 χρόνια ζωής. Τελικά, ανέπτυξε αναπνευστική ανεπάρκεια και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου του 2013. Κατά τη στιγμή του θανάτου της είχε το ίδιο μέγεθος και διανοητική κατάσταση που είχε όταν ήταν 4 ετών, τότε που ξεκίνησε το παράξενο εκείνο φαινόμενο.

Στο μεταξύ, ανακαλύφθηκαν άλλες 12 περιπτώσεις του “Συνδρόμου Χ” σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα πια βέβαια, το φαινόμενο έχει μετονομαστεί “neotenic complex syndrome”, αλλά παραμένει το ίδιο μυστηριώδες ως προς την προέλευση αλλά και ως προς τη λειτουργία του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη των ατόμων που πάσχουν από αυτό το αλλόκοτο σύνδρομο, θα διαφωτίσει το μυστήριο που περιβάλλει τη γήρανση των ανθρώπων και το μυστικό της παράτασης της νεότητας γεγονός που ενδεχομένως θα εξασφαλίσει καλύτερα γηρατειά σε όλους εμάς, με μικρότερα προβλήματα υγείας και επομένως με μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, περιπτώσεις σαν της άτυχης Brooke Greenberg αποτελούν παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν, εξαιτίας κάποιας παράξενης διαταραχής του οργανισμού τους, να λύσουν το γρίφο της αιώνιας νιότης. Ίσως λοιπόν κάποια μέρα, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, η παρατεταμένη νεότητα να γίνει προσιτή σε όλους και να οφείλεται σ’ εκείνους τους ελάχιστους πρωτοπόρους που άθελά τους μας απέδειξαν ότι το μαύρο δρεπάνι του θανάτου ίσως κάποτε πάψει να είναι τόσο κοφτερό.

Πηγές:
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Brooke_Greenberg
2) https://abcnews.go.com/Health/maryland-20-year-dies-aged/story?id=20712718
https://www.bbc.com/future/article/20140520-the-girls-who-never-age

 

Tags: Brooke Greenberg , Maryland , neotenic complex syndrome , Richard Walker , South Florida College of Medicine , weird , αιώνια ζωή , αιώνια νιότη , αιωνιότητα , αλλόκοτο , αναπνευστική ανεπάρκεια , ανεπάρκεια , Άνθρωπος , ανισορροπία , ασθένεια , άτομο , Βαλτιμόρη , βιολογία , γενετική ασθένεια , γενετική διαταραχή , γενετικός κώδικας , γήρανση , γιατροί , Γιατρός , εγκεφαλικό επεισόδιο , Εγκέφαλος , ενδοκρινολόγος , επικοινωνία , επιστήμη , επιστήμονες , ζωή , ζωτικά όργανα , ΗΠΑ , θάνατος , κόρη , λήθαργος , μαλλιά , μυστήριο , νηπιακή ηλικία , νοσοκομείο , νύχια , οικογένεια , όργανα , ορμονικά υποκατάστατα , παθολογία , πόδια , σπασμοί , στομαχικά έλκη , Σύνδρομο Χ , σώμα , τοκετός , τροφή , χειρονομία , χειρουργική επέμβαση , χρωμόσωμα , χρωμοσώματα

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 20 Μαρτίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.