Εξορκιστής, η Ταινία που Στιγμάτισε την Έβδομη Τέχνη

“Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο “The Exorcist”. Ο μυθιστοριογράφος Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, εμπνευσμένος από άρθρα εφημερίδων που ανέφεραν ότι ένα 13χρονο αγόρι στο Μέριλαντ είχε καταληφθεί από δαιμονικές δυνάμεις, έγραψε ένα μυθιστόρημα για ένα δαιμονισμένο κορίτσι.  Το αγόρι υπέφερε από την εισβολή ενός δαιμονικού πνεύματος και μπόρεσε να ηρεμήσει μετά από εξορκισμό που διήρκεσε δέκα ημέρες.”

 

Ένα είναι βέβαιο: πως όσα χρόνια και να περάσουν, “ο Εξορκιστής“, θα κατέχει μία περίοπτη θέση στο σινεμά των ταινιών τρόμου –και όχι μόνο. Παραμένει η πιο δημοφιλής, αγαπημένη και ποιοτικά και εμπορικά πετυχημένη ταινία τρόμου. Αν νομίζεις πως δεν είναι τρομακτική, δοκίμασε να τη δεις ένα βράδυ με όλα τα φώτα σβηστά. Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος στις κραυγές και βλέποντας τη Ρήγκαν, το δωδεκάχρονο κορίτσι που προσβλήθηκε από τις δαιμονικές δυνάμεις, να ουρλιάζει και να αυτομαχαιρώνεται. Προσπάθησε να μην τρομοκρατηθείς στη σκέψη πως αυτό το δαιμονικό πνεύμα θα μπορούσε να βρει ως θύμα τον οποιονδήποτε από εμάς –γιατί αυτό τελικά, είναι που κατάφερε αυτή η ταινία.

Ο Εξορκιστής των «καταραμένων» γυρισμάτων, των μυστηριωδών θανάτων, των αλλόκοτων τραυματισμών και συμπτώσεων που καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, της προσέδωσαν μυθικές διαστάσεις και στοίχειωσαν τη μνήμη των θιασωτών του είδους με πρωτόγνωρες σκηνές για τα κινηματογραφικά δεδομένα της δεκαετίας του ’70. Βρέθηκε υποψήφια για δέκα Όσκαρ και κέρδισε τα δύο, αποκτώντας τη δική της θέση στην ιστορία του Κινηματογράφου.

Ιστορία του μυθιστορήματος

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο “The Exorcist”. Ο μυθιστοριογράφος Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, εμπνευσμένος από άρθρα εφημερίδων που ανέφεραν ότι ένα 13χρονο αγόρι στο Μέριλαντ είχε καταληφθεί από δαιμονικές δυνάμεις, έγραψε ένα μυθιστόρημα για ένα δαιμονισμένο κορίτσι.  Το αγόρι υπέφερε από την εισβολή ενός δαιμονικού πνεύματος και μπόρεσε να ηρεμήσει μετά από εξορκισμό που διήρκεσε δέκα ημέρες. Το βιβλίο του εκδόθηκε το 1971 και τα δικαιώματά του να μεταφερθεί σε ταινία τα αγόρασε η Warner Bros. Όταν ο Εξορκιστής προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1973, προκάλεσε μία παγκόσμια φρενίτιδα που ίσως όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά σε κάποια άλλη ταινία τρόμου. Οι κινηματογράφοι της τότε εποχής, έδιναν προστατευτικές σακούλες στους θεατές σε μία προσπάθεια να μετριάσουν το αίσθημα του τρόμου και της απέχθειας που δημιουργούσε η απόκοσμη και τρομακτική όψη της μικρής πρωταγωνίστριας.

Ο Εξορκιστής του Γουίλιαμ Φρίντκιν, επηρέασε πολύ ως ταινία τη σκέψη μου, όπως και χιλιάδων σινεφίλ σε όλο τον κόσμο. Εισήγαγε μία καινούργια κινηματογραφική πραγματικότητα, μία πρωτόγνωρη πεποίθηση ανάμεσα στη συνεργασία Εκκλησίας- Επιστήμης, μία βαθιά γνώση σε θεολογικά θέματα και μία πνευματική επάρκεια που δε συναντήθηκε σε άλλη ταινία με παρόμοιο θέμα.

Επίκεντρο της ταινίας και του βιβλίου, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που δέχεται την επιρροή ενός δαιμονικού πνεύματος, το οποίο της δημιουργεί αλλοίωση προσωπικότητας και αλλόκοτη, επιθετική συμπεριφορά. Η μητέρα της, διάσημη ηθοποιός, εξαντλώντας κάθε δυνατή και αδύνατη βοήθεια από την Ιατρική Επιστήμη, προσφεύγει σε δύο ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με σκοπό την τέλεση εξορκισμού.

Ο Φρίντκιν δεν επιθυμεί να βρει το τρομακτικό μόνο πίσω από μεγαλειώδεις σκηνές. Εμβαθύνει στο άγνωστο, στο μυστήριο που γεννά το δωμάτιο της Ρήγκαν, πριν καν εισέλθεις σε αυτό. Ο Φρίντκιν βρίσκει το σημαντικό και το τρομακτικό μέσα στο τίποτα. Και δεν έχει σημασία πόσο πιστός ή άπιστος είσαι, ο Εξορκιστής σε κάνει να πιστεύεις στην υπερφυσική οντότητα, σε κάνει να πιστέψεις πως και εσύ μπορείς να βρεθείς στη μανία αυτού του δαιμονικού πνεύματος! Μέσα στο δωμάτιο της δαιμονισμένης Ρήγκαν, μπορείς να δεις και να βρεις τα πάντα…

Η Ρήγκαν ζει με την ηθοποιό μητέρα της με έναν τρόπο ζωής που είναι απομακρυσμένος από τις Χριστιανικές διδαχές. Ο ιερέας μοιάζει με έναν απομακρυσμένο από τον υπόλοιπο κόσμο άνθρωπο, παραμένοντας και ο ίδιος ένα ον με εσωτερικές συγκρούσεις και αμφιβολίες. Ο Πάτερ Καράς είναι και αυτός ένας ιερές με μία πίστη κλονισμένη, ο οποίος βασανίζεται από εσωτερικές ενοχές για το θάνατο της μητέρας του και με μία εσωτερική σύγκρουση πίστης –απιστίας. Η αυτοθυσία του στο τέλος, τον εξιλεώνει και τον καθιστά έναν ήρωα με αυτοθυσιαστικό πνεύμα που αμβλύνει κάθε του «απιστία» προς το Θεό και τον εξαγνίζει.

Η μάχη πίστης- απιστίας, η συνεργασία Ιατρικής-Εκκλησίας για τη λύτρωση από την κατοχή του δαιμονικού πνεύματος, τα μουγκρητά και οι κραυγές, οι Αρχές που προσπαθούν πάντοτε να γράψουν το τέλος μέσα στα ανθρώπινα συντρίμμια, συνεργάζονται για να καταστήσουν τον Εξορκιστή αυτό που είναι: την καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών…

Tags: 70s , Cinema , Film , horror , horror movie , movie , mystery , Supernatural , The Exorcist , Warner Bros , Αγόρι , άρθρο , βιβλίο , Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι , Γουίλιαμ Φρίντκιν , δαίμονας , δαιμονικές δυνάμεις , δαιμονισμός , Εκκλησία- Επιστήμη , Εξορκιστής , θεός , Κινηματογράφος , Κορίτσι , μυθιστοριογράφος , μυστήριο , ο εξορκιστής , Όσκαρ , Παιδί , παιδιά , παραφυσικό , πνεύμα , σινεφίλ , ταινία , ταινία τρόμου , τρόμος , τρόμου , Υπερφυσικό , υπερφυσικός τρόμος

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 15 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.