80’s: Η εδραίωση του Τρόμου στην Pop Culture

“Ήδη από  τα προηγούμενα χρόνια το είδος του τρόμου είχε αρχίσει να παίρνει σιγά-σιγά τη θέση και την αναγνώριση που αξίζει στους χώρους της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, ωστόσο τη δεκαετία του 80 φαίνεται να εδραιώνεται στη λεγόμενη pop culture.”

Ήδη από  τα προηγούμενα χρόνια το είδος του τρόμου είχε αρχίσει να παίρνει σιγά-σιγά τη θέση και την αναγνώριση που αξίζει στους χώρους της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, ωστόσο τη δεκαετία του 80 φαίνεται να εδραιώνεται στη λεγόμενη pop culture. Μιλάμε για την περίοδο που «γεννήθηκαν» χαρακτήρες-θρύλοι στο χώρο, οι οποίοι μας χάρισαν αρκετές ταινίες ο καθένας. Pinhead, Freddy Krueger, Jason Voorhees, Chucky προσέφεραν κάποιες από τις πιο απολαυστικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η δεκαετία αυτή είναι γεμάτη ταινίες- σταθμούς στο χώρο του τρόμου. Fright Night, Evil Dead, Christine, The Shining, The Thing και τόσες άλλες που θα χρειαζόταν ίσως και ένα ολόκληρο άρθρο για να αναφέρουμε. Η καθεμία από αυτές είτε πάτησε σε γερές βάσεις συνεχίζοντας την καλή παράδοση ή άνοιξε νέους δρόμους στο είδος που εκπροσωπεί.

Άλλες ταινίες καθιερώθηκαν ως ορισμένες από τις κορυφαίες στην ιστορία του κινηματογράφου και άλλες ήταν διασκεδαστικότατες μέσα σε όλη την αφέλεια που τις διέκρινε και απευθύνονταν στους σκληροπυρηνικούς horror fans. Ταινίες που βασίζονταν στη σκηνοθεσία και σε καλοδουλεμένα σενάρια και άλλες με σενάρια τραβηγμένα από τα μαλλιά, πολύ αίμα και ρετρό χαρακτήρες.

Μπορεί ορισμένες σκηνές να τις βλέπουμε πλέον με ένα ελαφρύ μειδίαμα λόγω των οπτικών εφέ της εποχής, ωστόσο σε επίπεδο ατμόσφαιρας, πολλές από τις δουλειές αυτές είναι αξεπέραστες. Η όλη αισθητική και σκηνοθεσία που σε τραβούσε κατευθείαν και σε έβαζε στο κλίμα από το πρώτο δευτερόλεπτο, τα ανυπέρβλητα σκηνικά που χωρίς να γίνει το παραμικρό ήξερες ότι κάτι έπρεπε να περιμένεις, το ωμό gore, οι cult χαρακτήρες και οι κλασικές ατάκες από το πουθενά δημιουργούσαν ένα σκηνικό που ήταν (και είναι) ικανό να συνεπάρει τους φανς του τρόμου.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που γνώρισε το είδος τότε είναι τα συνεχόμενα sequels πολύ επιτυχημένων ταινιών, όπως το «Παρασκευή και 13» και «ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες».

Μπορεί πολλοί από εμάς να μη ζήσαμε την περίοδο αυτή που σχεδόν κάθε χρόνο έβγαινε και ένα sequel των αγαπημένων μας ταινιών και σχεδόν κάθε βδομάδα υπήρχε ένα νέο βιβλίο τσέπης στα περίπτερα, ωστόσο έχουμε την τύχη να τα βρίσκουμε, άλλα με περισσότερο και άλλα με λιγότερο ψάξιμο, συγκεντρωμένα και να βουτάμε με τις ώρες σε παράδοξους εφιάλτες στους οποίους ακούγονται μεταλλικά νύχια να σέρνονται σε σίδερα και τοίχους, σε επικίνδυνες κατασκηνώσεις, σε απομακρυσμένα ξενοδοχεία και σε γειτονικά σπίτια στα οποία διαμένουν πλάσματα της νύχτας.

Σε κάθε περίπτωση, για όλους εμάς που αγαπάμε αυτού του είδους την τέχνη, οι ταινίες αυτές είναι μία απόλαυση (και ορισμένες μία ένοχη απόλαυση). Πρόκειται για δουλειές που γιγάντωσαν τον κόσμο της φαντασίας και του τρόμου και που αποτελούν οδηγούς για όλες τις ταινίες που βγαίνουν μέχρι σήμερα.

Tags: 1980s , 80 , 80s , 80s Horror , Christine , dark fantasy , Evil Dead , fantasy , Friday Night , horror , horror fans , horror movies , Movies , Pop Culture , sequels , The Shining , The Thing , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , άρθρο , εφέ , ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες , Παναγιώτης Ματσίγκας , Παρασκευή και 13 , ταινία , Ταινίες , ταινίες του 80 , ταινίες τρόμου , τέχνη , τρόμος , φαντασία , χαρακτήρες

Παναγιώτης Ματσίγκας

Δημοσιεύτηκε 7 Απριλίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.