Όταν η “Ανατομία Ενός Εγκλήματος” προβλήθηκε την χρονική περίοδο 1992-1995, άφησε στους Έλληνες τηλεθεατές μία αίσθηση τρόμου, αγωνίας και φόβου που διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά τους. Όσοι έβλεπαν “Ανατομία Ενός Εγκλήματος” δυσκολεύονταν να κοιμηθούν το βράδυ.
Και είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για τη σπουδαιότερη Ελληνική σειρά τρόμου/θρίλερ η οποία προβλήθηκε ποτέ στην ιδιωτική τηλεόραση (ακόμα και η Σπουδαία 10η Εντολή ή σειρές όπως ο Κόκκινος Κύκλος, Τρίτος Νόμος, Τμήμα Ηθών δεν την ξεπέρασαν). Η πρωτοτυπία της έγκειται στο γεγονός πως απεικόνιζε με τέτοιο στυγνό και άγριο τρόπο δολοφονίες και εγκλήματα, που αυτή η τεράστια ποσότητα αίματος που ξεχυνόταν από φόνους και δολοφονικές επιθέσεις, σε έκανε να πιστεύεις πως ο δολοφόνος θα βγει από την οθόνη και θα σου κάνει κακό. Και ενώ η σειρά είχε αρχικό σκοπό να ολοκληρωθεί σε μόλις 12 επεισόδια, τελικά λόγω της μεγάλης θεαματικότητας και δημοφιλίας, διήρκεσε τρεις σεζόν!
Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα πως η θρυλική αυτή σειρά, προβάλλεται ξανά σε επανάληψη μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, καθώς είχε απαγορευτεί η τηλεοπτική της προβολή εξαιτίας της διαμάχης καναλιών περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Σκοτεινή ατμόσφαιρα, άγρια και βίαιη απεικόνιση δολοφονιών και βασανιστηρίων, η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του «μαιτρ του τρόμου» Πάνου Κοκκινόπουλου, ο οποίος βαδίζει σε χνάρια χιτσκοκικά και ένας Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του αφηγητή να σε βοηθάει να διεισδύσεις στην ψυχοσύνθεση του εκάστοτε δράστη. Ο πρώτος κύκλος της σειράς θεωρείται ως ο πιο τρομακτικός στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης, εμπεριέχοντας άφθονο αίμα, βία και άγρια, τρομακτικά βλέμματα που εντείνουν την αγωνία του τηλεθεατή.
Στη σειρά πρωταγωνίστησαν μερικοί εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων ηθοποιών, οι οποίοι βρισκόντουσαν τότε και στο πρώιμο στάδιο της καριέρας τους. Ενώ άλλοι βρισκόντουσαν προς το τέλος της ζωής και της καριέρας τους και άφηναν για ακόμα μία φορά το στίγμα τους σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ενός επεισοδίου (πχ, ο Αλέκος Αλεξανδράκης στο επεισόδιο «Ο Κυνηγός»).
Όλα τα επεισόδια της Ανατομίας βασίζονταν σε αληθινές ιστορίες οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, αλλά ελαφρώς παραποιημένες διότι οι οικογένειες των θυμάτων δεν ήθελαν να στιγματιστεί και να προσωποποιηθεί ο δικός τους χαμένος άνθρωπος. Τη δημοσιογραφική έρευνα για τις υποθέσεις των εγκλημάτων έκανε ο Γιάννης Ράγκος, ενώ το υλικό δινόταν και διασκευαζόταν από τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρο Μάρκαρη.
Σε ποιες υποθέσεις αναφέρονται μερικά από τα πιο τρομακτικά και σκληρά επεισόδια της θρυλικής σειράς;
Παρατηρώ σε πολλά επεισόδια άνθρωποι να ρωτάνε: σε ποιες υποθέσεις αναφέρονται μερικά από τα πιο γνωστά της επεισόδια. Ας δούμε δέκα από αυτά και τις ιστορίες στις οποίες βασίστηκαν.
- Τυφλή εκδίκηση: Το προηγούμενο άρθρο μου στη σελίδα αφορούσε την υπόθεση της θρησκόληπτης Νίτας Μπέικερ, η οποία στραγγάλισε τα τρία της παιδιά για να τα «λυτρώσει από την απιστία και αμαρτία του πατέρα τους». Το συγκεκριμένο επεισόδιο αφορά την υπόθεση αυτή, αποδίδει την πραγματικότητα σχεδόν με ακρίβεια και πρωταγωνιστεί η κλασική πια μούσα όλων αυτών των σειρών, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
- Αρραβώνες: Από τα δικά μου αγαπημένα επεισόδια της σειράς βασισμένη στην υπόθεση της Αικατερίνης Δημητρέα. Η πρώτη κατά συρροή serial killer της Ελλάδας, ή αλλιώς «η δηλητηριάστρια της Μάνης», σκότωσε με παραθείο τέσσερις συγγενείς της, ανάμεσά τους και τον πεντάχρονο ανιψιό της. Δήλωνε πως έριξε παραθείο στα μακαρόνια της μητέρας της για να γίνουν… πιο νόστιμα, ενώ έβαλε δηλητήριο στα αυγά του αδελφού της για να του δείξει ότι είναι… καλή μαγείρισσα! Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Εξαιρετική η ερμηνεία της Νέλλης Αγγελίδου.
- Αντίστροφη μέτρηση: “Η Γεωργία Παπαδάτου, μητέρα τριών παιδιών, σκότωσε τον άντρα της, που την κακοποιούσε συστηματικά για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Το δικαστήριο έκρινε πως η δράστις βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα και πως ενήργησε υπό το κράτος φόβου και ταραχής και την αθώωσε παμψηφεί. Ήταν μια απόφαση-ορόσημο στα εγχώρια δικαστικά χρονικά και αποτέλεσε τομή στην αντιμετώπιση από την ελληνική δικαιοσύνη φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών.” Η πρώτη περίπτωση στην Ελληνική δικαιοσύνη στην οποία ο ένοχος αθωώνεται χωρίς να δεχθεί καμία τιμωρία ή φυλάκιση.
- Νύχτα τρόμου: Για εμένα, το πιο τρομακτικό επεισόδιο ολόκληρης της σειράς. Ο Πέτρος Φιλιππίδης σε ρόλο serial killer σε ένα επεισόδιο εμπνευσμένο από την υπόθεση των Τρικάλων το 1981, όπου ο δολοφόνος σκότωσε πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του και μετά αυτοκτόνησε.
- Τρίτη Εντολή: Μαζί με τη Νύχτα Τρόμου, το θεωρώ το πιο τρομακτικό επεισόδιο της Ανατομίας, κινδυνεύει να σου δημιουργήσει ανακοπή και εγκεφαλικό μαζί σε πολλές σκηνές. Η υπόθεση αφορά την ιστορία της ηγουμένης Μαρίας Σουλακιώτη, τον «γυναικείο σατανά» της μονής Κερατέας, η οποία βασάνιζε φυματικούς μέχρι θανάτου μαζί με τους συνεργάτες της. Βασανιστήρια νεαρών κοριτσιών, θάνατοι που έφτασαν τους 150, άνθρωποι που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και πέθαναν από τα συνεχή βασανιστήρια και τις κακουχίες. Μία από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις που συγκλόνισαν όσο λίγες την Ελλάδας και έκαναν και τον ίδιο το δικαστή να πάθει σοκ και να την καταδικάζει για όλους τους θανάτους.
- Παιχνίδια Θανάτου-Ο μολυβένιος στρατιώτης: Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή επεισόδια της σειράς με τον Γιάννη Μπέζο στο ρόλο του βιαστή-δολοφόνου Κυριάκου Παπαχρόνη, ο οποίος δολοφονούσε εκδιδόμενες γυναίκες και στη συνέχεια φορούσε τη στρατιωτική στολή του πατέρα του. Η σπουδαία «κακιά του Ελληνικού σινεμά», Τασσώ Καββαδία, σε μία από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις.
- Το πένθος της ηδονής: Ένα επεισόδιο εμπνευσμένο από την άγρια δολοφονία και τεμαχισμό της μόλις 18 ετών Ζωής Γαρμανή την οποία τεμάχιζε επί 24 ώρες ο σύζυγός της, Παναγιώτης Φραντζής, σε μία από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις που σόκαραν όσο λίγες την Ελληνική κοινωνία. Μετά από την επιστροφή τους στο σπίτι, ο Φραντζής, όπως ισχυρίζεται, διαπληκτίστηκε με τη Ζωή και την έσπρωξε με δύναμη κάνοντάς τη να χτυπήσει το κεφάλι της και να μείνει αναίσθητη. Τότε την οδήγησε στο μπάνιο και όλη νύχτα την τεμάχιζε, πετώντας τελικά τα κομμάτια της σε σακούλες σκουπιδιών. Η απόδειξη όμως του κρεοπωλείου πρόδωσε την ταυτότητα του δράστη και έκανε εκείνον πρωταγωνιστή ενός από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της Ελλάδας.
- Έκπτωτος Άγγελος: Επεισόδιο εμπνευσμένο από την υπόθεση των Σατανιστών της Παλλήνης , οι οποίοι θυσίασαν δύο γυναίκες προς τιμήν του Σατανά, σε μία σοκαριστική υπόθεση που ακόμα και σήμερα συζητιέται και προκαλεί τρόμο.
- Καθαρτήριο: Είναι η υπόθεση της «Σπυριδούλας» μίας 14χρονης υπηρέτριας, την οποία έκαψαν ολόκληρη με σίδηρο οι εργοδότες της, επειδή πίστευαν ότι τους έκλεψε χρήματα. Το μαρτύριό της είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα με την κοινωνική κατακραυγή να ξεσπάει με πρωτοφανή τρόπο, αφήνοντας ασυγκίνητους μόνο τους βασανιστές της.
- Δηλητήριο: Είναι η υπόθεση της Μαρίας Σαμπανιώτη, η οποία δηλητηρίασε επτά ανθρώπους με τηγανόψωμα, επειδή αρνήθηκαν το προξενιό με τις κόρες της. Παρά το γεγονός πως εξέτεινε ποινή 17 ετών για δολοφονία τριών ανθρώπων και απόπειρας δολοφονίας άλλων τεσσάρων και αποφυλακίστηκε το 2011, συνέχισε να επιμένει πως είναι αθώα.
Η Ανατομία εδραίωσε το δικό της μεγάλο μύθο στην Ελληνική τηλεόραση, αποτελώντας πάντοτε παράδειγμα και πρότυπο για όλες τις μεταγενέστερες σειρές τρόμου.
Tags: 1992 , 1995 , article , Crimes , horror , killer , murder , murder cases , seasons , serial killer , The Weird Side Daily , thriller , αγωνία , αληθινές ιστορίες , Ανατομία Ενός Εγκλήματος , ΑΝΤ1 , άρθρο , Αστυνομικό , Γιάννης Ράγκος , Γρηγόρης Βαλτινός , δηλητήριο , δολοφονία , δολοφονίες , δολοφόνος , Έγκλημα , εγλήματα , έλληνες ηθοποιοί , Ελληνική τηλεόραση , επεισόδια , Ηθοποιοί , θρίλερ , θύμα , θύματα , Μαρία Σκαμπαρδώνη , Πάνος Κοκκινόπουλος , Πέτρος Μάρκαρης , ρολόι , ρόλος , σατανιστές , σατανιστές της Παλλήνης , σεζόν , σειρά , σειρά τρόμου , Τηλεόραση , τρόμος , Φόβος , φονιάς , φόνος , φωνή
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.