Ο Γρηγόρης Τριγλίδης, που έχουμε τη χαρά να αρθογραφεί στην ιστοσελίδα μας, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Σκιερός- Η Πλεκτάνη» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Στο βιβλίο ξετυλίγεται η υπόθεση ενός συναρπαστικού θρίλερ που αναμένεται να ακολουθήσει τους αναγνώστες για καιρό, αφού αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με τον Γρηγόρη Τριγλίδη σε μια συνέντευξη για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και φυσικά τον Σκιερό!
Καλησπέρα Γρηγόρη! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείς αυτήν την συνέντευξη.
Για όσους δε γνωρίζουν τον Γρηγόρη Τριγλίδη, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου;
Όπως συστήνομαι πάντα, με το ονοματεπώνυμό μου. Δεν προσπαθώ να κάνω περιττή εντύπωση, αισθάνομαι μέρος του συνόλου. Όπως έχω ξανά πει σε μια παλιά μου συνέντευξη: Αισθάνομαι βαριά τη σιγουριά πως όλοι οι άνθρωποι έχουν κάπου μέσα τους ένα ταλέντο. Το αν το καλλιεργήσουν, ή αν το κυνηγήσουν είναι στο χέρι τους. Στη παρούσα στιγμή που δίνω τη συνέντευξη θα συστηθώ ως λάτρης του μυστηρίου και εραστής της ποίησης.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη συγγραφή;
Η συγγραφή ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Όμως η ψυχολογική ωρίμανση μέσα μου άρχισε πολύ πιο πριν. Όταν ήμουν σε μια κλίνη νοσοκομείου. Ήμουν παράλυτος, ή να το πω καλύτερα, ήμουν τετραπληγικός λόγω μιας ασθένειας που μου κατέστρεψε τα νεύρα σε χέρια και πόδια. Ας δώσουμε λίγο προσοχή στο γεγονός ότι δεν το αναφέρω για να με λυπηθεί κανείς. Είμαι περήφανος άνθρωπος και πολεμιστής στη ζωή. Πολεμώντας το, μια και τώρα έχω πολύ μεγάλη βελτίωση, άλλαξα φιλοσοφία ζωής. Όταν είσαι σε μια τέτοια κατάσταση οι σκέψεις σου ταξιδεύουν στο παρελθόν. Και τότε ήρθε σε εμένα το ερώτημα. «Τι έκανα τόσα χρόνια για μένα;», τότε ήρθε και ένα δεύτερο ερώτημα από το οικείο περιβάλλον, «Γρηγόρη, μη παραιτηθείς. Αν έρθει μια δύσκολη στιγμή για τα παιδιά σου τι θα κάνουν;», σοκαρίστηκα. «Θα κάνω κάτι για μένα», απάντησα ευθύς κι έσφιξα τα δόντια, «θα παλέψω και θα γίνω πρότυπο για τα παιδιά μου. Θα σηκωθώ από το κρεβάτι και θα περπατήσω». Σήμερα τα κατάφερα. Σήμερα ο μεγάλος μου γιος ακολουθεί το όνειρό του, ο μικρός θα δήξει γιατί είναι σε μικρή ηλικία. Όμως εγώ σήμερα περπατώ και γράφω.
Τι σου προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο η συγγραφή;
Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι. Δύσκολο. Βάζεις έναν στόχο για το σύγγραμμά σου και αλλιώς πάει. Βλέπεις, σου ανατρέπει το ίδιο την ιστορία γιατί έχει ζωή. Κουράζει γιατί χρειάζεται αφοσίωση, αναζήτηση, πολύ διάβασμα. Και τότε κάπου εκεί βλέπεις τα οφέλη του. Γράφοντας τους χαρακτήρες μπαίνεις στους ρόλους, στη θέση κάποιου άλλου και ξεχνάς ποιος είσαι. Η φαντασία σου βλέπει μέρη που τα δημιουργείς εκείνη την ώρα και ταξιδεύεις σε εκείνα πρώτος. Θα το πω όμως και διαφορετικά. Θεωρώ σίγουρο το γεγονός πως ένας αναγνώστης βλέπει οφέλη καθώς διαβάζει ένα βιβλίο. Λίγο το λεξιλόγιο, λίγο η ποιότητα σκέψης βελτιώνεται. Σκεφτείτε λοιπόν να είστε ο συγγραφέας.
Πού εντοπίζεις συνήθως την έμπνευση;
Η έμπνευση είναι ένα μαγικό και ξεχωριστό πράγμα για τον κάθε συγγραφέα. Προσωπικά θέτω ένα ερώτημα για να γράψω κι εκείνο ξετυλίγεται μέσα μου. Την ίδια στιγμή το γράφω και το σμιλεύω ταυτόχρονα.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και κατά πόσο θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει;
Δύο είναι οι αγαπημένο μου συγγραφείς. Νίκος Καζαντζάκης και Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν. Ο Νίκος Καζαντζάκης μου έδωσε αρχές, άλλαξε το λεξιλόγιό μου, βελτίωσε την σκέψη μου, με έμαθε να σκέφτομαι ενεργητικά. Επίσης αισθάνομαι, κάθε φορά που τον διαβάζω, μια περίεργη αίσθηση δυναμικής και ευφορίας, Αυτό παλιότερα μου διέγειρε το ενδιαφέρον να μάθω πώς το κάνει. Σήμερα ξέρω. Ο Τόλκιν ταξίδεψε το μυαλό μου σε μέρη μαγικά και απόκοσμα. Μου έμαθε πως, όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, δεν πρέπει να χάνεις τον εαυτό σου και πως αξίζει να πολεμάς για ό,τι αγαπάς.
Το βιβλίο μυστηρίου «Σκιερός- Η Πλεκτάνη» είναι το πρώτο μίας τριλογίας. Πώς οδηγήθηκες στη σύλληψη του εν λόγω εγχειρήματος;
Μεγάλη ιστορία. Είχα κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήθελα να γράψω περιπέτεια τύπου Indiana Jones. Τον καιρό εκείνο γνώριζα πολλούς συγγραφείς. Έδειχνα διάφορα γραπτά μου, συζητούσα μαζί τους και έψαχνα να βρω την ταυτότητά μου. Πολλοί απ’ αυτούς μου είπαν πως η γραφή μου είναι Dark. Πήρα λοιπόν αυτό το στοιχείο και το συζήτησα με τον παιδικό μου φίλο Θέμη στον Εύοσμο, δίπλα από το μαγαζάκι του με τις κολόνιες, καθόμασταν και πίναμε καφέ. Τα αρώματα, θυμάμαι, που ανάβλυζαν από το μαγαζί, αναμιγνύονταν με τον ζεστό καφέ στα ρουθούνια μου, κι έδινε μια υπέροχη, νέα μυρωδιά στην ατμόσφαιρα.
Πάνω στη συζήτηση με ρώτησε το προφανές: «Αφού σου αρέσουν τα θρίλερ, γιατί δεν γράφεις ένα;». Τον κοίταξα σοβαρά στα μάτια. Έφερα στο μυαλό μου ό, τι είχα γράψει μέχρι εκείνη την ώρα. Ήμουν σε ένα κομβικό σημείο που θα μπορούσα την ιστορία να την πάω οπουδήποτε. Σε θρίλερ, σε περιπέτεια, σε αστυνομικό, σε ερωτικό, κοινωνικό. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Αφοπλιστική η ερώτησή του, αναμενόμενη η απάντησή μου, «έχεις δίκιο», του είπα, «αυτό θα κάνω». Αργότερα πήγα σπίτι, άναψα τον υπολογιστή, προσανατολήστικα στο μυστήριο και ο Σκιερός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Τι είναι από που πιστεύεις ότι ελκύει τον άνθρωπο στο μυστήριο;
Η γοητεία της ανακάλυψης για το άγνωστο ξυπνάει φόβους και τον κάνει να νιώθει ζωντανό, να ξεφεύγει από την μιζέρια της καθημερινότητας.
Τι πρέπει να περιμένουμε από το ταξίδι των πρωταγωνιστών του «Σκιερού»;
«Σκιερός. Μια μυστήρια οντότητα άλλοτε φωτεινή σαν τον ήλιο κι άλλοτε σκοτεινή σαν το έρεβος. Ό Μαρκ. Ένας φοβισμένος Λονδρέζος που φεύγει άρον άρον για τη βόρεια Γαλλία, στο Ονφλέρ κοντά στης όχθες του Σηκουάνα, γιατί αισθάνεται να τον καταδιώκει η Μαφία του Λονδίνου. Η Πηνελόπη. Μια θαρραλέα Αθηναία που αφιέρωσε, ψυχαναγκαστικά, πολλά χρόνια για την θεραπεία της μητέρας της. Το γεγονός ότι οι δυο τους δεν γνωρίζονται, οι αδυναμίες των χαρακτήρων τους και πως έχουν αγάπη για τα βιβλία, γίνονται εργαλεία στα χέρια του Σκιερού, που στήνει μια πλεκτάνη και στους δύο για κάποιο δικό του σκοπό. Ένας μυστήριος γείτονας του Μαρκ στο Ονφλέρ προκαλεί ερωτήματα. Κάποιος πλούσιος άγνωστος που πλησιάζει δολίως την Πηνελόπη σε μια στιγμή αδυναμίας. Ποια η σχέση μεταξύ τους και πως συνδέεται ο Σκιερός με αυτούς;».
Το παραπάνω κείμενο είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου που απαντά σε αυτό το ερώτημα.
Αν έπρεπε να δώσεις μία συμβουλή σε κάποιον προτού διαβάσει το βιβλίο, ποια θα ήταν αυτή;
Πολύ καλή ερώτηση. Θα του έλεγα, «καλώς ήρθες στο κόσμο μου. Να ξέρεις μου αρέσει να κρύβω πράγματα εκεί, ανάμεσα στις σελίδες».
Πώς κρίνεις τη θέση του φανταστικού και του speculative fiction γενικότερα στη νεοελληνική λογοτεχνία;
Είναι ένα είδος που έχει πολλά να προσφέρει. Οι συγγραφείς έχουν τρομερή φαντασία και είναι αντάξιοι των προσδοκιών του αναγνώστη.
Σε ευχαριστούμε πολύ!
Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία και την φιλοξενία.
Το βιβλίο του Γρηγόρη Τριγλίδη,«Σκιερός- Η Πλεκτάνη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Tags: book , books , The Weird Side Daily , weird , βιβλία , βιβλία μυστηρίου , Βιβλία Φαντασίας , βιβλίο , Γρηγόρης Τριγλίδης , Γρηγόρης Τριγλίδης Σκιερός , Γρηγόρης Τριγλίδης συγγραφέας , Εκδόσεις Ανάτυπο , Έλληνες συγγραφείς , Ελληνική Λογοτεχνία , Λογοτεχνία , λογοτεχνία μυστηρίου , Λογοτεχνία του φανταστικού , Σκιερός , Σκιερός Γρηγόρης Τριγλίδης , Σκιερός Η Πλεκτάνη , Συνέντευξη
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.